Featured By: Nani Ramlee January 31, 2018 @ 2:36pm

Obses

Obses secara definisinya bermaksud sesuatu yang mengganggu atau menghantui fikiran seseorang. Minat mendalam berkenaan sesuatu hobi tidak dikategorikan obses selagi tidak ia tidak mengganggu rutin seharian dan tidak memberi impak kepada pekerjaan atau pelajaran serta tidak menyebabkan impak negatif kepada pergaulan sosial.

Minat adalah normal bagi manusia biasa manakala obses berkait rapat dengan gangguan 3 aspek di atas yang disifatkan klinikal dan abnormal. Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, ada perbezaan ketara antara menjadi obses dan memiliki minat mendalam. Minat bererti seseorang mengikut kecenderungan atau bakat yang ada.

Obses juga boleh berlaku apabila seseorang mempunyai minat melampau terhadap seseorang sehingga berusaha untuk membuat transformasi kelihatan seperti artis kegemaran mereka yang dipanggil ‘body dysmorphic disorder’ (BDD). Mereka juga melihat terdapat kecacatan pada dirinya walaupun kecacatan itu tidak terlalu jelas, misalnya kulit yang kurang cerah.

Penderita BDD akan mengenalpasti cela yang ada pada diri dan menganggap idola mereka adalah contoh kesempurnaan yang ingin dicapai. Kepercayaan sebegitu boleh dikategorikan delusional dan tidak normal pada manusia biasa. Minat secara umumnya tidak menjadi satu kesalahan, namun apabila minat melampau sehingga mengganggu gugat 3 fungsi utama dalam kehidupan seharian, seseorang perlu berjumpa dengan pakar bagi proses konsultasi dan rawatan sewajarnya.

Manakala tindakan ibu bapa membuat akaun Instagram bagi anak yang belum lahir boleh dikatakan keterujaan biasa yang mungkin didorong personaliti ibu bapa itu sendiri. Personaliti extrovert yang sentiasa mahu menonjol menyebabkan mereka lebih suka berkongsi kegembiraan dengan orang lain. Keadaan ini tidak jatuh di bawah label obses.

Dr Syarifah menyarankan kepada semua supaya berhati-hati dengan had tingkah laku sehari-hari dengan mengawal sebaiknya supaya tidak sampai ke tahap penyakit memudaratkan. Misalnya teruja yang tinggi turut datang dengan harapan yang tinggi, sekaligus mendedahkan kepada risiko kesihatan mental di situ.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 18 May 2020
Featured Fri, 29 May 2020

Pakai pelitup muka hanya apabila perlu, bukan sepanjang waktu

Elak kelemasan apabila melakukan aktiviti fizikal

Featured Mon, 15 Jul 2019
Eat Travel Thu, 9 Apr 2020
Featured Thu, 27 Feb 2020
familuv Mon, 24 Feb 2020
Featured Tue, 22 Jun 2021

Akhirnya..Selepas 10 Tahun Menyepi, Ini Khabar Terbaru Anita Sarawak!

Sedekad yang lalu, penghibur popular Anita Sarawak, tiba-tiba menyepi daripada dunia hiburan. Perkhabaran terakhir daripada adiknya, Noorkumalasari mengatakan beliau kini bermaustatin di luar negara bersama suaminya, Mahathir. Terbaru, seorang wartawan hiburan bernama Shuib Taib akhirnya […]

Featured Tue, 5 May 2020
Eat Travel Fri, 10 Apr 2020

Libur gaya baharu, tidak perlu keluar rumah. Ketahui bagaimana!

Bawa percutian kondusif ke kediaman sendiri

| Live TV