Featured By: Ad Ops January 31, 2018 @ 2:36pm

Obses

Obses secara definisinya bermaksud sesuatu yang mengganggu atau menghantui fikiran seseorang. Minat mendalam berkenaan sesuatu hobi tidak dikategorikan obses selagi tidak ia tidak mengganggu rutin seharian dan tidak memberi impak kepada pekerjaan atau pelajaran serta tidak menyebabkan impak negatif kepada pergaulan sosial.

Minat adalah normal bagi manusia biasa manakala obses berkait rapat dengan gangguan 3 aspek di atas yang disifatkan klinikal dan abnormal. Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, ada perbezaan ketara antara menjadi obses dan memiliki minat mendalam. Minat bererti seseorang mengikut kecenderungan atau bakat yang ada.

Obses juga boleh berlaku apabila seseorang mempunyai minat melampau terhadap seseorang sehingga berusaha untuk membuat transformasi kelihatan seperti artis kegemaran mereka yang dipanggil ‘body dysmorphic disorder’ (BDD). Mereka juga melihat terdapat kecacatan pada dirinya walaupun kecacatan itu tidak terlalu jelas, misalnya kulit yang kurang cerah.

Penderita BDD akan mengenalpasti cela yang ada pada diri dan menganggap idola mereka adalah contoh kesempurnaan yang ingin dicapai. Kepercayaan sebegitu boleh dikategorikan delusional dan tidak normal pada manusia biasa. Minat secara umumnya tidak menjadi satu kesalahan, namun apabila minat melampau sehingga mengganggu gugat 3 fungsi utama dalam kehidupan seharian, seseorang perlu berjumpa dengan pakar bagi proses konsultasi dan rawatan sewajarnya.

Manakala tindakan ibu bapa membuat akaun Instagram bagi anak yang belum lahir boleh dikatakan keterujaan biasa yang mungkin didorong personaliti ibu bapa itu sendiri. Personaliti extrovert yang sentiasa mahu menonjol menyebabkan mereka lebih suka berkongsi kegembiraan dengan orang lain. Keadaan ini tidak jatuh di bawah label obses.

Dr Syarifah menyarankan kepada semua supaya berhati-hati dengan had tingkah laku sehari-hari dengan mengawal sebaiknya supaya tidak sampai ke tahap penyakit memudaratkan. Misalnya teruja yang tinggi turut datang dengan harapan yang tinggi, sekaligus mendedahkan kepada risiko kesihatan mental di situ.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 7 Jan 2019

3 Genius Decorating Ideas For The Perfect Baby Shower

Not only are they cute, some of them can be eaten!

Featured Thu, 21 Mar 2019
Featured Fri, 14 Apr 2023
Featured Sun, 14 Nov 2021

Bersyukur Rangkul Trofi Artis Baharu Wanita Popular, Dolla Bakal Keluar Single Baru!

Kumpulan Dolla meraih kejayaan pertama di Anugerah Bintang Popular BH 34 (ABPBH 34) apabila memenangi trofi dalam kategori Artis Baharu Wanita Popular. Dianggotai oleh Tabby, Angel, Sabronzo dan Syasya, Dolla berterima kasih kepada peminat yang […]

Featured Fri, 24 Jun 2022

“Bukan Nak Sorok Tapi…” – Neelofa Minta Beri Masa Untuk Kongsi Wajah Bilal

Setiap ibu mesti mahukan yang terbaik untuk anaknya 😘 Tapi, min pun tak sabar nak tengok Bilal 😍

Featured Mon, 6 Dec 2021

“Mohon Doa Semua Ya”- Wani Kayrie Dijangkiti Covid-19

Dalam penyebaran wabak Covid-19 yang tidak pernah berhenti, tak mustahil untuk para penggiat seni dijangkiti Covid-19. Selepas pelakon Daiyan Trisha mengumumkan dia dijangkiti wabak terbabit, kini penyanyi Wani Kayrie pula mengumumkan dirinya positif Covid-19 menerusi […]

Featured Sat, 5 Jan 2019

Bau Busuk Selepas Melunaskan ‘Hajat’, Ini Cara Menghapuskannya!

Pastikan bau tandas sentiasa dalam keadaan menyenangkan!

error: Content is protected !!