Featured By: Ad Ops January 31, 2018 @ 2:36pm

Obses

Obses secara definisinya bermaksud sesuatu yang mengganggu atau menghantui fikiran seseorang. Minat mendalam berkenaan sesuatu hobi tidak dikategorikan obses selagi tidak ia tidak mengganggu rutin seharian dan tidak memberi impak kepada pekerjaan atau pelajaran serta tidak menyebabkan impak negatif kepada pergaulan sosial.

Minat adalah normal bagi manusia biasa manakala obses berkait rapat dengan gangguan 3 aspek di atas yang disifatkan klinikal dan abnormal. Menurut Pakar Psikologi Klinikal & Kesihatan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr. Syarifah Azizah Wan Ahmadul Badwi, ada perbezaan ketara antara menjadi obses dan memiliki minat mendalam. Minat bererti seseorang mengikut kecenderungan atau bakat yang ada.

Obses juga boleh berlaku apabila seseorang mempunyai minat melampau terhadap seseorang sehingga berusaha untuk membuat transformasi kelihatan seperti artis kegemaran mereka yang dipanggil ‘body dysmorphic disorder’ (BDD). Mereka juga melihat terdapat kecacatan pada dirinya walaupun kecacatan itu tidak terlalu jelas, misalnya kulit yang kurang cerah.

Penderita BDD akan mengenalpasti cela yang ada pada diri dan menganggap idola mereka adalah contoh kesempurnaan yang ingin dicapai. Kepercayaan sebegitu boleh dikategorikan delusional dan tidak normal pada manusia biasa. Minat secara umumnya tidak menjadi satu kesalahan, namun apabila minat melampau sehingga mengganggu gugat 3 fungsi utama dalam kehidupan seharian, seseorang perlu berjumpa dengan pakar bagi proses konsultasi dan rawatan sewajarnya.

Manakala tindakan ibu bapa membuat akaun Instagram bagi anak yang belum lahir boleh dikatakan keterujaan biasa yang mungkin didorong personaliti ibu bapa itu sendiri. Personaliti extrovert yang sentiasa mahu menonjol menyebabkan mereka lebih suka berkongsi kegembiraan dengan orang lain. Keadaan ini tidak jatuh di bawah label obses.

Dr Syarifah menyarankan kepada semua supaya berhati-hati dengan had tingkah laku sehari-hari dengan mengawal sebaiknya supaya tidak sampai ke tahap penyakit memudaratkan. Misalnya teruja yang tinggi turut datang dengan harapan yang tinggi, sekaligus mendedahkan kepada risiko kesihatan mental di situ.

Sumber: Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di:

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 2 Aug 2021

RIPPLE Kini Dikenali Media Prima Audio

Platform radio Media Prima, RIPPLE kini ditukar nama kepada Media Prima Audio atau MPA bersempena penjenamaan semulanya untuk tampil kompetitif serta hala tuju lebih strategik. Penjenamaan baharu terbabit dilakukan dalam misi menjadikan industri penyiaran radio […]

Featured Thu, 20 May 2021

“Janganlah Penjarakan…” – Mawar Rashid Luah Rasa Simpati Terhadap Neelofa

Selebriti dan usahawan popular, Neelofa dan suaminya, PU Riz atau Haris Ismail sekali lagi mencetuskan kemarahan orang ramai apabila dikatakan tidak serik melanggar prosedur operasi standard (SOP). Kesalahan demi kesalahan yang dilakukan oleh Neelofa membuatkan […]

Featured Tue, 28 Sep 2021
Featured Fri, 7 May 2021

Jom Daftar Jaringan Prihatin B40: Subsidi RM 180/ RM 300 Untuk Data & Peranti Anda

Baru baru ini,  Kerajaan telah memperkenalkan Program Jaringan Prihatin yang melibatkan melibatkan bantuan sejumlah RM180 seorang dan diperuntukkan untuk 8 juta penerima dari golongan B40 untuk kegunaan berkaitan telekomunikasi. Bantuan kredit ini boleh digunakan untuk belanja […]

Featured Thu, 11 Nov 2021

Kes Dadah Zarina Anjoulie Ditangguh Februari Depan

Perbicaraan di kes di tangguh ke tahun 2022

Featured Tue, 31 Jul 2018

Review: Sediakan Tisu Sebelum Menonton Filem Pulang!

Filem ini betul-betul main dengan emosi anda!

Featured Fri, 20 Sep 2019
Featured Sat, 18 Sep 2021
Featured Fri, 30 Jul 2021

11 Kes Positif COVID-19 Di Parlimen Semalam

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 11 kes positif Covid-19 telah dikesan hasil pemeriksaan ke atas 1,183 individu yang hadir di Parlimen sepanjang tempoh Sidang Mesyuarat Khas Parlimen semalam. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. […]

Featured Wed, 30 Oct 2019

| Live TV