Featured By: Nani Ramlee March 12, 2020 @ 3:00pm

Panduan gaya fesyen hijabista ke pejabat, barulah cantik bergaya

Buntu, pening dan kadang-kadang rasa tertekan apabila memikirkan baju apa yang hendak dipakai. Keadaan itu sering menghantui wanita walaupun sebenarnya almari mereka memang penuh dengan pakaian.

Masalah yang sering dihadapi wanita terutama pada waktu pagi itu memang tiada berkesudahan dan akhirnya, membeli pakaian baharu adalah jalan pintas bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

Bagi wanita bekerjaya, penampilan yang kemas perlu dititikberatkan bagi menjaga etika pakaian di pejabat. Pakaian yang cantik dan menarik bukan sahaja menyerlahkan lagi personaliti, malah meningkatkan tahap keyakinan seseorang.

Kredit gambar: Pinterest

Seiring dengan aliran terkini fesyen, terdapat pelbagai busana yang boleh digayakan ke pejabat. Memakai tudung atau berhijab bukan alasan untuk seseorang tidak tampil ‘stailo’ dan menarik. Bagaimanapun, gaya pemakaian yang sesuai perlulah dititiberatkan kerana luaran melambangkan keperibadian seseorang.

Berikut adalah panduan gaya fesyen ke pejabat yang mungkin dapat memberi idea kepada wanita berhijab di luar sana untuk tampil cantik dan kemas.

1. Perkara utama yang perlu dititikberatkan dan harus diberi perhatian adalah mengenali bentuk tubuh anda sendiri. Pilih pakaian yang selesa untuk dipakai dan tidak terlalu menonjolkan bentuk badan. Pastikan pakaian yang dipilih sesuai dengan ketinggian dan bentuk tubuh.

Kredit gambar: Tesettur Island

2. Pemilihan jenis pakaian yang sesuai mengikut kerjaya masing-masing amat penting agar dapat memberi keselesaan ketika bekerja. Ikuti garis panduan yang disediakan oleh syarikat agar anda dapat membuat keputusan yang betul dalam memilih pakaian.

3. Pemilihan saiz baju yang betul juga penting kerana ia akan memberikan imej profesional dan juga memberi keselesaan kepada si pemakai.

Kredit gambar: Muslimah Clothing

4. Padanan rona serta aksesori juga perlu diambil kira kerana ia mampu memberi keseimbangan kepada si pemakai. Pilih dua atau maksimum tiga warna sahaja dan elakkan memilih kumpulan rona yang sama. Selain itu, elakkan juga memakai tudung bercorak sarat jika memakai busana yang mempunyai motif atau corak.

5. Jaket adalah pilihan yang tepat untuk kelihatan segak, kemas dan tampak rasmi. Pilihan warna jaket daripada warna-warna asas seperti hitam dan putih serta warna kulit sangat sesuai kerana ia juga memudahkan untuk disuai padan dengan baju bahagian dalam. 

Kredit gambar: Pinterest

6. Jika kod pemakaian syarikat tidak terlalu ketat, anda boleh tampil dengan gaya smart casual. Gaya ini lebih santai, tetapi masih mengekalkan gaya konservatif. Anda boleh memakai kemeja, seluar panjang atau blaus bercorak untuk gaya yang lebih elegan ke pejabat.

Kredit gambar: Proud Duck

Kredit gambar: Pinterest

Kredit gambar: Pinterest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 25 Sep 2021

Tak Berniat Sembunyi Berita Baik, Syamel Sahkan Ernie Zakri Hamil 4 Bulan

Spekulasi mengenai kehamilan penyanyi berbakat, Ernie Zakri akhirnya terjawab apabila suaminya, Syamel mengumumkan isterinya kini hamil anak sulung hasil perkahwinan mereka. Penyanyi lagu Kau Pun Sama itu berkongsi khabar gembira itu di laman Instagram. “Alhamdulillah […]

Featured Wed, 19 May 2021

Cara Semakan Nombor Baucer BPR Fasa Kedua Bagi Bayaran Tunai

Umum maklum, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Bayaran Fasa 2 ini juga telah mulai dikreditkan kepada penerima mulai 7 Mei 2021 secara berperingkat. Manakala bagi penerima tunai, anda akan menerima bayaran mulai 17 Mei 2021 namun ada yang […]

Acara Thu, 21 Feb 2019

E1, Jual fesyen dalam lagu

Semalam Sahaja bawa penggemar muzik kembali ke zaman retro!

Featured Tue, 24 Mar 2020

Rouge Hermès serlahkan kecantikan semula jadi wanita

Nak beli beg tangan tak mampu, dapat gincu pun jadilah!

Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Evolusi Solekan Era Merdeka Hingga Kini

Memang beza betul setiap zaman!

Featured Tue, 16 Feb 2021
Featured Sun, 21 Mar 2021

Elizabeth Tan Dikhabarkan Sudah Berkahwin?

Mesti ramai yang patah hati ni..

Featured Wed, 7 Mar 2018

Ramai Nak Tahu Status Ziana Zain Selepas Suaminya Didakwa, Adakah Mereka Akan Bercerai?

Melihat ketegangan rumah tangga Ziana dan Armin ketika ini, ramai menjangkakan pasangan ini akan membawa haluan masing-masing, terutamanya jika Armin gagal menang kes.

Eat Travel Sun, 5 Apr 2020

Rendang cendawan ekspres, mudah dan sedap!

Menu ini jimatkan masa di dapur

Featured Mon, 23 Mar 2020

| Live TV