Featured By: Nani Ramlee March 12, 2020 @ 3:00pm

Panduan gaya fesyen hijabista ke pejabat, barulah cantik bergaya

Buntu, pening dan kadang-kadang rasa tertekan apabila memikirkan baju apa yang hendak dipakai. Keadaan itu sering menghantui wanita walaupun sebenarnya almari mereka memang penuh dengan pakaian.

Masalah yang sering dihadapi wanita terutama pada waktu pagi itu memang tiada berkesudahan dan akhirnya, membeli pakaian baharu adalah jalan pintas bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

Bagi wanita bekerjaya, penampilan yang kemas perlu dititikberatkan bagi menjaga etika pakaian di pejabat. Pakaian yang cantik dan menarik bukan sahaja menyerlahkan lagi personaliti, malah meningkatkan tahap keyakinan seseorang.

Kredit gambar: Pinterest

Seiring dengan aliran terkini fesyen, terdapat pelbagai busana yang boleh digayakan ke pejabat. Memakai tudung atau berhijab bukan alasan untuk seseorang tidak tampil ‘stailo’ dan menarik. Bagaimanapun, gaya pemakaian yang sesuai perlulah dititiberatkan kerana luaran melambangkan keperibadian seseorang.

Berikut adalah panduan gaya fesyen ke pejabat yang mungkin dapat memberi idea kepada wanita berhijab di luar sana untuk tampil cantik dan kemas.

1. Perkara utama yang perlu dititikberatkan dan harus diberi perhatian adalah mengenali bentuk tubuh anda sendiri. Pilih pakaian yang selesa untuk dipakai dan tidak terlalu menonjolkan bentuk badan. Pastikan pakaian yang dipilih sesuai dengan ketinggian dan bentuk tubuh.

Kredit gambar: Tesettur Island

2. Pemilihan jenis pakaian yang sesuai mengikut kerjaya masing-masing amat penting agar dapat memberi keselesaan ketika bekerja. Ikuti garis panduan yang disediakan oleh syarikat agar anda dapat membuat keputusan yang betul dalam memilih pakaian.

3. Pemilihan saiz baju yang betul juga penting kerana ia akan memberikan imej profesional dan juga memberi keselesaan kepada si pemakai.

Kredit gambar: Muslimah Clothing

4. Padanan rona serta aksesori juga perlu diambil kira kerana ia mampu memberi keseimbangan kepada si pemakai. Pilih dua atau maksimum tiga warna sahaja dan elakkan memilih kumpulan rona yang sama. Selain itu, elakkan juga memakai tudung bercorak sarat jika memakai busana yang mempunyai motif atau corak.

5. Jaket adalah pilihan yang tepat untuk kelihatan segak, kemas dan tampak rasmi. Pilihan warna jaket daripada warna-warna asas seperti hitam dan putih serta warna kulit sangat sesuai kerana ia juga memudahkan untuk disuai padan dengan baju bahagian dalam. 

Kredit gambar: Pinterest

6. Jika kod pemakaian syarikat tidak terlalu ketat, anda boleh tampil dengan gaya smart casual. Gaya ini lebih santai, tetapi masih mengekalkan gaya konservatif. Anda boleh memakai kemeja, seluar panjang atau blaus bercorak untuk gaya yang lebih elegan ke pejabat.

Kredit gambar: Proud Duck

Kredit gambar: Pinterest

Kredit gambar: Pinterest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 28 Aug 2019

4 snek yang anda boleh ‘masak’ dengan seterika

Tiada dapur masak atau pan? Tiada masalah!

Featured Tue, 3 Mar 2020

Journaling bantu wanita ini hilangkan tekanan

Tampal-tampal sahaja, hasilnya mengujakan!

Eat Travel Tue, 7 May 2019
familuv Wed, 30 Oct 2019

Ketahui tanda anak anda sedang mengalami kemurungan

Jangan abaikan realiti tentang penyakit mental dalam kalangan remaja di Malaysia

Featured Tue, 12 Feb 2019

#GucciShowtime rentasi era kegemilangan muzikal Hollywood

Saksikan video promo #GucciShowtime memang meletop!

Oh Lawa Fri, 25 May 2018

Siapa Kata Berbadan Besar Tidak Boleh Bergaya? Ini Koleksi Lebaran Plus Size Yang Wajib Anda Beli!

Kalau anda berbadan besar, tidak menjadi satu masalah untuk anda melaram dengan koleksi Amani Curve dan Michael Ang ini!

Oh Lawa Sun, 20 May 2018

Meghan Markle Memilih Solekan Yang Simple Tapi Kecantikan Semulajadinya Tetap Terserlah

Senyuman kegembiraan yang menghiasi mukanya menambahkan sinar ke wajahnya.

Featured Tue, 19 Mar 2019

Bakal pengantin jumpa mesej sedih mendiang ibunya pada tapak kasut kahwinnya

Ibunya tidak sempat untuk bersamanya pada hari bahagia itu.

Oh Lawa Thu, 12 Jul 2018
Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

Selena Gomez Memakai Loket Batu Kerikil Ke Majlis Keramaian, Cuba Teka Berapa Harganya

Batu kerikil yang kita boleh jumpa di tepi jalan pun boleh dijadikan loket?

| Live TV