Featured By: Ad Ops June 2, 2020 @ 10:00am

Panduan memilih pemerah pipi ikut jenis kulit, barulah tahan lama

Pemerah pipi antara produk kosmetik yang menjadi pilihan wanita dalam rutin solekan kerana penggunaannya mampu menambahkan seri dan menyerlahkan lagi kecantikan wajah.

Terdapat tiga kategori pemerah pipi yang dijual di pasaran iaitu jenis krim, serbuk dan cecair. Setiap kategori yang dihasilkan mempunyai formula tersendiri mengikut jenis kulit individu.

Kredit gambar: Sydney Community College

Pemilihan pemerah pipi yang bersesuaian mengikut jenis kulit amat penting kerana mampu membantu pemerah pipi untuk kekal tahan lama pada wajah.

Guru imej, Puan Mary menerusi blog puanmary.com berkongsi panduan untuk memilih pemerah pipi mengikut jenis kulit yang sesuai.

1. Serbuk

Kredit gambar: Jolse

Pemerah pipi berbentuk serbuk menjadi kegemaran ramai wanita kerana teksturnya yang halus dan lembut. Pemerah pipi jenis serbuk sesuai digunakan untuk semua jenis kulit, malah sangat digalakkan untuk mereka yang memiliki kulit berminyak. Produk ini juga bagus kerana sifatnya yang lebih tahan lama.

2. Krim

Kredit gambar: Makeup.com

Pemerah pipi berbentuk krim sangat sesuai digunakan bagi mereka yang berkulit kering. Individu berkulit berminyak tidak sesuai menggunakan pemerah pipi jenis krim kerana agak sukar digunakan kerana tidak dapat melekat dengan baik pada permukaan kulit dan mudah kelihatan bercapuk sekiranya tidak dipakai dengan cara yang betul.

3. Cecair

pemerah pipi jenis cecair

Kredit gambar: Joom

Pemerah pipi berbentuk cecair antara yang menjadi pilihan wanita kerana produk itu sangat praktikal untuk digunakan. Produk ini boleh dipakai pada bibir dan pipi serta menjadi satu alat solekan yang sangat menjimatkan masa.

Bagaimanapun, pemerah pipi jenis cecair tidak sesuai untuk kulit kering kerana teksturnya sukar untuk diratakan pada kulit kering, selain lebih sesuai untuk mereka yang berkulit normal dan berminyak. Cara menggunakan pemerah pipi jenis cecair adalah dengan sapuan menggunakan jari untuk menghasilkan sapuan yang sekata.

Semoga bermanfaat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 28 Dec 2021

“Betapa Jijiknya Kita Kalau Masih Merungut Tentang…” – Azhan Rani Sedih Penduduk Pedalaman Masih Tak Dapat Bantuan Banjir

Pelakon Azhan Rani yang juga merupakan seorang individu aktif membantu mangsa-mangsa terjejas banjir berkongsi pengalaman berjumpa dengan seorang mangsa banjir yang hilang tempat berteduh di Kampung Batu Kapor, Mentakab, Pahang. Melalui hantaran Instagram miliknya, Azhan […]

Oh Lawa Tue, 23 Oct 2018

Jika Mahu Jadi Model Kerana Mengejar Populariti, Lupakan Saja – Supermodel Tinie

Tinie masih lagi menyengat di pentas peragaan walaupun di usia 40-an!

Featured Sun, 21 Nov 2021

“Bila Mengamuk, Tahu Pun Mahu Diam” – Wanita Bengang Perniagaan Sering Diganggu Hantu

Sebuah klip video memaparkan seorang wanita bertindak berani memarahi makhlus halus kerana sering mengganggu perniagaannya viral di aplikasi TikTok. Menerusi video tular yang dimuat naik oleh seorang pengguna bernama @beaufit04, berkongsi mengenai seorang wanita yang […]

Acara Mon, 6 Jul 2020
Featured Wed, 10 Jul 2019

Kulit muka lebih menawan dalam 14 hari!

3 produk ini wajib ada dalam beg anda

Featured Thu, 2 Apr 2020
Featured Tue, 30 Nov 2021

Sepandai-Pandai Tupai Melompat… Cubaan Remaja 14 Tahun Mencuri Dikantoikan, Rupanya Tuan Rumah Pegawai Polis!

Seorang pengguna Facebook berkongsi pengalamannya berhadapan dengan seorang perompak yang telah cuba memasuki rumahnya pada jam 4:30 pagi pada Ahad di kediamannya di Taman Sri Telok Emas, Melaka. Menerusi perkongsiannya di bawah nama pengguna Nurul […]

Acara Sun, 12 Aug 2018

Daphne Lim Wen Sin Juara AirAsia Runway Ready Designer Search 2018

Acara kemuncak pertunjukan itu adalah koleksi ‘The Women of Illusion’ oleh Tran Thi Tu, yang menampilkan 16 rekaan daripada jenamanya, Tu Bong.

Oh Lawa Mon, 15 Jul 2019

MARA bantu usahawan fesyen ALIKE 2020

Semua pereka berbakat, miliki idea hebat!

Featured Fri, 17 Aug 2018

| Live TV