Eat Travel By: Shaidah Shafie July 6, 2020 @ 12:00pm

Pelbagaikan menu dengan Ribena, pasti enak dan lazat

Ingat Ribena, ingat buah anggur hitam (blackcurrant) yang kaya dengan vitamin C dan lebih mengujakan apabila menikmati minuman berkenaan dalam keadaan cuaca panas, hilang segala dahaga.

Diperkenalkan sejak 1936, Ribena dipercayai sejak turun temurun sebagai minuman berkhasiat yang membekalkan keperluan harian vitamin C untuk seisi keluarga.

Selain enak dihidangkan sebagai minuman, Ribena juga boleh dimanfaatkan sebagai bahan masakan untuk menyediakan lauk-pauk, kuih-muih, pemanis mulut dan nasi.

Tentunya berbeza apabila menikmati kebaikan Ribena dalam sepotong kuih atau semangkuk pemanis mulut yang lazat dan enak, lebih-lebih lagi ia kaya khasiat.

Mahu mempelbagaikan menu di meja hidangan untuk majlis minum petang, cuba kreativiti sediakan pemanis mulut dengan Ribena sebagai bahan penting dalam penyediaan makanan berkenaan.

Hijab & Heels kongsikan dua resipi menyelerakan daripada Ribena.

Sagu Ribena (Hidangan untuk 4 orang)

Bahan Sagu:
100 gm sagu
1 liter air masak
10 ml Ribena minuman kordial buah Blackcurrant

Bahan adunan untuk sos:
50 gm krim putar
100 ml Ribena minuman kordial buah Blackcurrant

Cara penyediaan:
1. Didihkan air dan apabila sudah mendidih, padamkan api. Masukkan sagu dan gaul selama satu minit dan biarkan sagu kembang.
2. Bilas sagu dengan air dan masukkan 10 ml Ribena dan gaul sehingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam gelas atau mangkuk yang terpilih dan sejukkan dalam peti sejuk selama satu jam.
4. Hidangkan dalam cawan atau mangkuk. Tambahkan adunan 100 ml Ribena dan krim putar yang telah digaul rata disekelilingnya
5. Boleh ditambah dengan cebisan buah yang disukai.

Pesanan Cef:
Dihidangkan sejuk untuk hasil yang lebih baik. Tambahkan buah-buahan kesukaan anda (disyorkan buah anggur hitam).

Tidak lengkap hidangan minum petang jika hanya satu menu sahaja yang dihidangkan untuk tetamu, tat enak ini pastinya menyempurnakan selera anda untuk majlis ceria dan sihat itu.

Tat Keju Ribena (Hidangan untuk 4 orang)

Bahan inti keju:

500 gm keju krim
40 gm mentega
100 gm gula aising
3 biji telur
150 ml Ribena Minuman Kordial Buah Blackcurrant

Bahan untuk pastri tat:

440 gm tepung kek
125 gm gula aising
2 biji telur
250 gm mentega

Cara penyediaan:
1. Gaulkan keju krim dan mentega selama lima minit untuk membuat inti keju krim.
2. Masukkan gula aising, telur dan Ribena. Gaul hingga sebati.
3. Campurkan semua bahan kulit tat dan gaul dengan tangan hingga menjadi doh. Ketepikan selama satu jam.
4. Tuangkan doh ke dalam acuan tat untuk dibakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk.
5. Tuangkan inti keju krim ke dalam acuan kulit tat dan bakar pada 160 darjah Celsius selama 25 minit.

Pesanan Cef:
Dihidangkan sejuk untuk rasa yang lebih enak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 15 Apr 2018

Menghasilkan Potret Dengan Gincu Dan Ciuman, Teknik Wanita Ini Memang Rare Habis

Ramai yang beranggapan dia kurang siuman apabila tekun mencium setiap sudut kanvas selebar dan setinggi satu meter. Namun selepas beberapa jam terbuai memperhatikan gerak-gerinya, pengunjung mulai kagum dengan kegilaan dan cara Alexis Fraser menghasilkan karya lukisan menggunakan teknik kucupan.

Featured Mon, 15 May 2023
Featured Thu, 21 Jul 2022
Featured Wed, 28 Sep 2022
Featured Wed, 21 Sep 2022
Featured Wed, 12 May 2021

Perdana Menteri Adakan Lawatan Ke Pusat Pemberian Vaksin Di UM

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan lawatan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Malaya (UM) semalam. Beliau turut ditemani oleh Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin. Dalam lawatan itu, beliau berpeluang […]

Featured Wed, 6 Oct 2021

Sambut Birthday Setahun, Tengku Permaisuri Selangor Hadiahkan Anak Fazura Rantai Berlian

Anak kepada pasangan selebriti Nur Fazura dan Fattah Amin, Nur Fatima Aisya menerima hadiah berupa seutas rantai berlian daripada Tengku Permaisuri Selangor (TPS), Tengku Permaisuri Norashikin Abdul Rahman hari ini. Hadiah bersempena ulang tahun pertama […]