Featured By: Fadzlena Jafar June 15, 2020 @ 9:00am

Pelik dan unik, tetapi kasut ini berharga ribuan ringgit

Ada pereka kasut mengatakan, pakailah kasut yang tidak terlalu tinggi iaitu tidak lebih daripada 2cm bagi mengimbangi setiap langkah anda. Lebih rendah kasut yang digayakan lebih baik postur badan.

Sebaik-baiknya, elakkan pemakaian kasut bertumit tinggi kerana boleh menjejaskan otot kaki, menjejaskan tulang belakang dan mungkin boleh membuat si pemakainya terjatuh.

Kasut tumit tinggi daripada Dolce & Gabbana yang dihiasi tatahan batu permata ini sesuai digayakan ke majlis rasmi. (Kredit Instagram @hautecouture.world)

Menurut portal FootCareMD, kasut tumit tinggi direka untuk menjadikan kaki kelihatan panjang, sekali gus memberikan penampilan yang langsing dan tinggi lampai pada si pemakai.

Bagaimanapun, pemakaian kasut tinggi akan memberi tekanan kepada tapak kaki depan, malah kedudukan jari kaki akan terangkat atau mencapah ke atas.

Keadaan ini akan membuatkan bentuk tapak kaki semula jadi berubah dengan tekanan pada bahagian tulang metatarsus (hadapan) dan secara tidak langsung menyebabkan kesakitan pada bahagian berkenaan.

Kesakitan yang dinamakan metatarsalgia itu akan mengganggu dan menjejaskan setiap langkah yang diambil.

Semakin tinggi tumit kasut yang dipakai, semakin tinggi tekanan dirasai pada bahagia metatarsus dan lama kelamaan akan menyebabkan tulang metatarsus pecah tanpa berlaku sebarang kemalangan.

Motif menarik diilhamkan daripada daun bagi menggambarkan keindahan musim luruh hasil rekaan Ralph & Russo. (Kredit Instagram @hautecouture.world)

Bagaimanapun, kebanyakan wanita hari ini khususnya penggemar fesyen sanggup mengalami kesakitan demi tampak bergaya. Bak kata pepatah, kecantikan melalui penderitaan.

Kebanyakan pereka fesyen terkemuka dunia turut melahirkan rekaan kasut yang unik dan pelik khusus untuk peragaan. Meskipun tampak pelik, rekaan yang dihasilkan membuatkan ramai kagum dengan rekaan yang luar biasa itu.

Berikut dikongsikan beberapa kasut dengan rekaan unik yang mencuri tumpuan sepanjang Pertunjukan Fesyen Musim Luruh/Sejuk 2019 dan Musim Bunga/Panas 2020.

Kasut berearna hijau dengan tumit menarik ini hasil rekaan John Galliano pertama kali dipertontonkan pada musim peragaan Musim Luruh/Sejuk 2009, manakala kasut berwarna merah diilhamkan daripada keunikan budaya China rekaan Alexander McQueen untuk Himpunan Siap Dipakai 2017.  (Kredit Instagram @hautecouture.world)

Inspirasi Mesir purba rekaan Alexander McQueen dengan suntikan flora dan fauna yang diperagakan pada Musim Panas 2010, manakaka di sebelah kanan kasut yang diperagakan daripada Himpunan Siap Untuk Dipakai bagi Musim Panas 2012. (Kredit Instagram @hautecouture.world)

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 28 Aug 2019

5 kesalahan ketika mencuci muka

Ketahui teknik yang sepatutnya kalau nak cantik!

Featured Thu, 14 Jun 2018

Tampil Anggun & Elegan Dengan 5 Tip Mix & Match Barangan ALDO

Kalau sudah namanya perempuan, from head to toe semuanya harus serba baharu baik baju, tas tangan, kasut mahupun aksesori sebagai pelangkap gaya di Lebaran.

Featured Fri, 21 Feb 2020
Featured Thu, 26 Mar 2020
Oh Lawa Fri, 6 Jul 2018

Efisien Rekaan Abaya Sejak Larangan Arab Saudi Terhadap Pemandu Wanita Berakhir

Mengenakan pakaian abaya dengan potongan jumpsuit bersulam dan berwarna-warni yang cukup efisien, gaya mereka dilihat menyerlah dalam kalangan para wanita lain yang memakai abaya berona hitam

Eat Travel Fri, 28 Dec 2018

Resipi Apam Santan Pelangi Paling Gebu Yang Wajib Anda Cuba

Apam santan ini sedap jika dimakan bersama secawan teh.

Featured Fri, 8 May 2020
Oh Lawa Thu, 11 Oct 2018

Selepas Kejayaan Kylie Cosmetics, Kylie Jenner Bakal Lancarkan Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Pula

Kita semua tahu yang Kylie Jenner kini sedang dalam perjalanan untuk menjadi “the youngest self-made billionaire”, iaitu billionaire (lebih tinggi daripada jutawan) termuda di hasil atas usaha sendiri. Walaupun gelaran “self-made” itu dipertikaikan oleh banyak pihak, kita […]

Featured Wed, 13 May 2020
Oh Lawa Wed, 30 Jan 2019

| Live TV