Featured By: Fadzlena Jafar June 15, 2020 @ 9:00am

Pelik dan unik, tetapi kasut ini berharga ribuan ringgit

Ada pereka kasut mengatakan, pakailah kasut yang tidak terlalu tinggi iaitu tidak lebih daripada 2cm bagi mengimbangi setiap langkah anda. Lebih rendah kasut yang digayakan lebih baik postur badan.

Sebaik-baiknya, elakkan pemakaian kasut bertumit tinggi kerana boleh menjejaskan otot kaki, menjejaskan tulang belakang dan mungkin boleh membuat si pemakainya terjatuh.

Kasut tumit tinggi daripada Dolce & Gabbana yang dihiasi tatahan batu permata ini sesuai digayakan ke majlis rasmi. (Kredit Instagram @hautecouture.world)

Menurut portal FootCareMD, kasut tumit tinggi direka untuk menjadikan kaki kelihatan panjang, sekali gus memberikan penampilan yang langsing dan tinggi lampai pada si pemakai.

Bagaimanapun, pemakaian kasut tinggi akan memberi tekanan kepada tapak kaki depan, malah kedudukan jari kaki akan terangkat atau mencapah ke atas.

Keadaan ini akan membuatkan bentuk tapak kaki semula jadi berubah dengan tekanan pada bahagian tulang metatarsus (hadapan) dan secara tidak langsung menyebabkan kesakitan pada bahagian berkenaan.

Kesakitan yang dinamakan metatarsalgia itu akan mengganggu dan menjejaskan setiap langkah yang diambil.

Semakin tinggi tumit kasut yang dipakai, semakin tinggi tekanan dirasai pada bahagia metatarsus dan lama kelamaan akan menyebabkan tulang metatarsus pecah tanpa berlaku sebarang kemalangan.

Motif menarik diilhamkan daripada daun bagi menggambarkan keindahan musim luruh hasil rekaan Ralph & Russo. (Kredit Instagram @hautecouture.world)

Bagaimanapun, kebanyakan wanita hari ini khususnya penggemar fesyen sanggup mengalami kesakitan demi tampak bergaya. Bak kata pepatah, kecantikan melalui penderitaan.

Kebanyakan pereka fesyen terkemuka dunia turut melahirkan rekaan kasut yang unik dan pelik khusus untuk peragaan. Meskipun tampak pelik, rekaan yang dihasilkan membuatkan ramai kagum dengan rekaan yang luar biasa itu.

Berikut dikongsikan beberapa kasut dengan rekaan unik yang mencuri tumpuan sepanjang Pertunjukan Fesyen Musim Luruh/Sejuk 2019 dan Musim Bunga/Panas 2020.

Kasut berearna hijau dengan tumit menarik ini hasil rekaan John Galliano pertama kali dipertontonkan pada musim peragaan Musim Luruh/Sejuk 2009, manakala kasut berwarna merah diilhamkan daripada keunikan budaya China rekaan Alexander McQueen untuk Himpunan Siap Dipakai 2017.  (Kredit Instagram @hautecouture.world)

Inspirasi Mesir purba rekaan Alexander McQueen dengan suntikan flora dan fauna yang diperagakan pada Musim Panas 2010, manakaka di sebelah kanan kasut yang diperagakan daripada Himpunan Siap Untuk Dipakai bagi Musim Panas 2012. (Kredit Instagram @hautecouture.world)

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 3 Jun 2019

Ini 4 jenis beg tangan yang golongan wanita wajib ada

Demi sebuah beg, hutang puluh ribu pun wanita sanggup.

Featured Thu, 1 Aug 2019

Figura Edisi Merdeka, Ogos 2019: Deskripsi Jiwa Merdeka Sarah Hildebrand

Tinggalkan kesedihan, beri fokus untuk perkukuhkan nama.

Featured Tue, 31 Mar 2020

Sudahlah enak dimakan, bagus pula untuk antipenuaan, jagung oh jagung!

Pati minyak jagung banyak digunakan dalam produk kosmetik

Oh Lawa Tue, 22 Jan 2019

8 manfaat kulit buah manggis untuk kecantikan yang harus anda cuba! 

Sudahlah enak dimakan, baik untuk kulit pula tu! 

Featured Tue, 5 May 2020
Featured Tue, 28 Apr 2020

MKN kaji SOP beri kelonggaran penduduk zon hijau keluar rumah

Keputusan akan dibentangkan minggu hadapan

Featured Thu, 22 Mar 2018

Jangan Ambil Mudah Batuk Berpanjangan, Mungkin Virus Tibi Sedang Menyerang!

Pernahkan anda mengalami batuk yang berpanjangan? Keadaan ini mesti mengganggu kehidupan seharian anda kan?

Featured Tue, 16 Oct 2018
Oh Lawa Tue, 30 Apr 2019

| Live TV