Featured By: Shaidah Shafie May 3, 2020 @ 6:51pm

Pengguna pengangkutan awam perlu patuhi SOP PKP

Pengangkutan awam yang akan mula mengadakan perkhidmatan sebaik Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) dikuatkuasakan pada 4 Mei 2020 perlu memastikan pengguna mematuhi prosedur operasi standard (SOP) PKP.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata pihak berkuasa akan memantau penggunaan pengangkutan awam bagi memastikan pengguna mematuhi SOP yang ditetapkan khususnya penjarakan sosial yang selamat.

“Bagi memastikan penjarakan sosial dilaksanakan di dalam kenderaan awam, jumlah penumpang dihadkan kepada separuh daripada kapasiti sebenar kenderaan awam. Jika sebelum ini bas memuatkan 40 penumpang, sepanjang PKPB ini hanya dibenarkan mengambil 20 penumpang sahaja.

“Begitu juga di dalam setiap koc atau gerabak, mereka hanya dibenarkan membawa separuh sahaja dan penumpang juga perlu mematuhi garis panduan untuk duduk di tempat yang ditanda sebagaimana yang dilakukan di dalam lif,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Pada 1 Mei lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelaksanaan PKPB yang memberi kelonggaran kepada hampir semua sektor ekonomi beroperasi, terutama bagi memastikan inisiatif pemulihan ekonomi dapat dijalankan.

Bagaimanapun, PKPB bukan bermakna PKP fasa empat ditamatkan, sebaliknya PKP tetap dikuatkuasakan dan rakyat yang ingkar boleh dikenakan hukuman.

Perlu ada penjarakan sosial di dalam kenderaan awam – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Ismail Sabri berkata, bagi kenderaan persendirian pula, hanya empat individu dibenarkan berada dalam satu kenderaan dengan syarat mereka daripada satu keluarga yang menetap di rumah yang sama.

“Tiada isu berbangkit mengenai penjarakan sosial dalam kenderaan persendirian kerana dalam kalangan ahli keluarga di rumah yang sama, sememangnya tiada penjarakan sosial.

“Pengguna diingatkan agar mematuhi garis panduan diberikan Kerajaan dan jangan ingkar kerana tindakan akan dikenakan bagi individu yang melanggar SOP yang ditetapkan,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 9 Jul 2018
Featured Fri, 9 Aug 2019
Sihat Wed, 4 Jul 2018

Hidung Berdarah Secara Tiba-Tiba. Ketahui Puncanya

Udara terlampau sejuk atau kering, boleh menyebabkan saluran kapilari pecah lalu menyebabkan pendarahan hidung.

Featured Thu, 6 May 2021

“Tak Semua Orang Suka Apa Yang Kita Tunjuk…”- Naim Daniel Komen Isu Selebriti Rentas Negeri

Penyanyi Naim Daniel menyuarakan pandangan beliau berkenaan isu rentas negeri yang melibatkan selebriti dan influencer. Menurut pemenang Anugerah Juara Lagu 34 ini, seseorang selebriti akan menjadi rujukan dan ikutan kepada para pengikut di sosial media. […]

Eat Travel Tue, 17 Mar 2020

Ikan singgang juadah ringkas, tetapi banyak khasiat

Jangan pandang sebelah mata menu ini

Featured Sun, 11 Apr 2021

65 Bazar Ramadan Akan Beroperasi Di KL

Tinggal 2 hari sahaja lagi untuk umat Islam menyambut bulan Ramadan yang penuh barakah. Ramadan tahun ini pasti berbeza dengan tahun lalu, kali ini kemeriahan Bazaar Ramadan kembali dapat dirasai oleh semua umat Islam. Dewan […]

Eat Travel Wed, 1 Apr 2020

Resipi mudah terung panggang ala piza

Terung pun sedap jika tahu cara memasak

Featured Mon, 27 Apr 2020

KKM tingkat keupayaan makmal bagi lakukan 22,000 ujian pengesanan COVID-19

Saringan perlu dilakukan sehingga vaksin ditemui

Eat Travel Thu, 19 Jul 2018

| Live TV