Featured By: Shaidah Shafie May 3, 2020 @ 6:51pm

Pengguna pengangkutan awam perlu patuhi SOP PKP

Pengangkutan awam yang akan mula mengadakan perkhidmatan sebaik Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) dikuatkuasakan pada 4 Mei 2020 perlu memastikan pengguna mematuhi prosedur operasi standard (SOP) PKP.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata pihak berkuasa akan memantau penggunaan pengangkutan awam bagi memastikan pengguna mematuhi SOP yang ditetapkan khususnya penjarakan sosial yang selamat.

“Bagi memastikan penjarakan sosial dilaksanakan di dalam kenderaan awam, jumlah penumpang dihadkan kepada separuh daripada kapasiti sebenar kenderaan awam. Jika sebelum ini bas memuatkan 40 penumpang, sepanjang PKPB ini hanya dibenarkan mengambil 20 penumpang sahaja.

“Begitu juga di dalam setiap koc atau gerabak, mereka hanya dibenarkan membawa separuh sahaja dan penumpang juga perlu mematuhi garis panduan untuk duduk di tempat yang ditanda sebagaimana yang dilakukan di dalam lif,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Pada 1 Mei lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pelaksanaan PKPB yang memberi kelonggaran kepada hampir semua sektor ekonomi beroperasi, terutama bagi memastikan inisiatif pemulihan ekonomi dapat dijalankan.

Bagaimanapun, PKPB bukan bermakna PKP fasa empat ditamatkan, sebaliknya PKP tetap dikuatkuasakan dan rakyat yang ingkar boleh dikenakan hukuman.

Perlu ada penjarakan sosial di dalam kenderaan awam – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Ismail Sabri berkata, bagi kenderaan persendirian pula, hanya empat individu dibenarkan berada dalam satu kenderaan dengan syarat mereka daripada satu keluarga yang menetap di rumah yang sama.

“Tiada isu berbangkit mengenai penjarakan sosial dalam kenderaan persendirian kerana dalam kalangan ahli keluarga di rumah yang sama, sememangnya tiada penjarakan sosial.

“Pengguna diingatkan agar mematuhi garis panduan diberikan Kerajaan dan jangan ingkar kerana tindakan akan dikenakan bagi individu yang melanggar SOP yang ditetapkan,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 3 Jul 2018

Filem Epik Yang Paling Dinanti Ramai! Ini 7 Trivia Menarik Tentang Filem Pulang

Penantian peminat seni filem tempatan terhadap filem arahan Kabir Bhatia, Pulang kini bakal terealisasi.

Featured Fri, 29 Jun 2018

Lagu Tema Filem Pulang ‘Layarlah Kembali’ Nyanyian Dayang Nurfaizah Runtun Emosi

Merdu dan mantap sungguh vokal Dayang Nurfaizah menyanyikan lagu tema filem Pulang.

Featured Sun, 31 May 2020

Bantu kerajaan putuskan COVID-19 dengan patuhi SOP

Adaptasi norma baharu dalam sambutan perayaan

Featured Mon, 19 Nov 2018

Minum Susu Mentah Selamat Atau Tidak?

Susu mentah mengandungi bakteria yang berbahaya!

Featured Wed, 8 Apr 2020
Eat Travel Mon, 27 Apr 2020
Featured Thu, 14 May 2020
Featured Mon, 26 Apr 2021

“Makan Je Depan Saya Bulan Puasa, Perkara Itu Tidak Biadab” – Izara Aishah

Isu golongan wanita yang uzur (tidak dapat berpuasa) dan makan secara terbuka di khalayak menjadi perbincangan hangat di laman sosial. Berikutan tular rakaman Tiktok seorang wanita yang tidak berpuasa dan makan secara terbuka ramai yang […]

Featured Fri, 13 Jul 2018

| Live TV