Featured By: Fadzlena Jafar April 28, 2020 @ 9:47pm

Pengunjung Pasar Borong ada gejala berkaitan COVID-19 perlu lakukan saringan

Orang ramai yang terdedah pada kes jangkitan di Pasar Borong Kuala Lumpur terutama jika mempunyai gejala seperti demam dan batuk, perlu segera melakukan saringan di hospital atau klinik kesihatan berhampiran.

Kluster pasar berkenaan yang kini sudah menyebabkan 74 kes positif COVID-19, didapati turut menjangkiti beberapa pasar lain di Bahau, Negeri Sembilan dan dua pasar awam di Lembah Klang iaitu Taman Megah dan Pasar Jalan Othman.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata ketika ini Kementerian Kesihatan (KKM) sedang melakukan pengesanan kes aktif bagi semua pasar berkenaan membabitkan kontak rapat khususnya ahli keluarga dan rakan terdekat.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini. (Gambar NSTP)

“Kita percaya kes berkenaan berkaitan dengan kluster Sri Petaling yang mana daripada 74 kes yang positif, 13 kes bukan di Pasar Borong. Maknanya sudah menjangkiti peniaga di pasar lain yang datang ke pasar itu untuk membeli barang dan pulang ke pasar awam lain seperti yang berlaku di Bahau.

“Apabila ada kes positif COVID-19, KKM melakukan pengesanan kes aktif dengan mendapatkan sejarah dan mengesan kontak rapat, iaitu keluarga dan rakan sebelum membuat saringan. Contohnya selain membuat saringan ke atas 60 peniaga di Pasar Bahau, KKM turut mentutup pasar itu dan melakukan nyahkuman,” katanya dalam sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan media mengenai kebimbangan masyarakat berikutan penularan COVID-19 yang dikesan di beberapa pasar awam khususnya di sekitar ibu kota.

Petugas KKM melakukan dokumentasi penduduk di penempatan warga asing di Jalan Indah 21 Selayang Baru untuk melakukan saringan COVID-19 susulan PKPD. (Gambar NSTP/HAIRUL ANUAR RAHIM)

Bagaimanapun, Dr Noor Hisham berkata, KKM tidak bercadang untuk melakukan saringan secara rawak, sebaliknya hanya melakukan pendekatan tertumpu membabitkan golongan berisiko iaitu kontak rapat pesakit yang dijangkiti COVID-19.

“Setakat ini, KKM sudah membuat sebanyak 15,000 saringan di Pasar Borong, namun hanya mengesan 74 kes yang positif. Oleh itu, kita akan menggunakan pendekatan tertumpu seperti yang dilakukan dalam kes lain.

“Tindakan yang sama juga dilakukan di pasar awam Taman Megah, Jalan Othman dan pasar Chow Kit,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

#tilljannah Mon, 25 Oct 2021

“One Step Closer” – Latif Romly Selamat Bertunang Dengan Kekasih Hati

Jaguh lompat jauh negara, Latif Romly atau nama sebenarnya Abdul Latif bin Romly telah selamat melangsungkan pertunangan dengan wanita pilihan hatinya dalam satu majlis yang berlangsung di Kangar, Perlis pada Sabtu. Pemenang pingat emas negara […]

Eat Travel Wed, 31 Jul 2019
Featured Tue, 3 Jul 2018

10 Pemain World Cup 2018 Yang Paling Pandai Bergaya

Dah bergaji tinggi, mestilah pandai pilih jenama fesyen terkenal!

Acara Mon, 8 Jun 2020
Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Featured Mon, 15 Jun 2020

Tag roti Gardenia jadi aksesori cantik penyambung pelitup muka

Murah, bergaya, paling penting kitar semula

Featured Tue, 24 Dec 2019

Ketahui istilah cantik Oki Setiana Dewi untuk wanita

Perkongsian ilmu Oki bermanfaat untuk dihayati!

Acara Thu, 22 Aug 2019
Eat Travel Sun, 4 Aug 2019
Featured Sat, 15 Sep 2018

Tengku Permaisuri Selangor Zahirkan Perasaan Dukacita Insiden Zalimi Haiwan

Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin Abdul Rahman mahu dua suspek membunuh kucing mendapat hukuman yang setimpal.

| Live TV