Featured By: Fadzlena Jafar April 20, 2020 @ 12:56pm

Pereka fesyen Malaysia, IPT berganding bahu hasilkan PPE

Sejak pereka fesyen terkenal, Datuk Radzuan Radziwill tampil dengan insiaitif Jom Menjahit Sambil Beramal di Rumah, Mac lalu, beberapa pereka fesyen lain turut dlihat bekerjasama untuk menghasilkan peralatan perlindungan diri (PPE).

Menariknya,  bukan sahaja mereka menjahit sendiri PPE berkenaan, tetapi juga saling bantu membantu untuk menghasilkan PPE seperti sarung kepala, baju, sarung kasut dan sarung kaki mengikut spesifikasi yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM).

Beberapa perkongsian dalam media sosial menunjukkan kesemua pereka fesyen berkenaan turut memotong dan menjahit sendiri PPE di rumah masing-masing berikutan kekangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Selain Radzuan, Datuk Rizalman Ibrahim, Salikin Sidek, Calvin Thoo, Datuk Jovian Mandagie dan Rizman Ruzaini berkongsi dalam media sosial masing-masing bagaimana mereka menghasilkan PPE berkenaan.

Rizalman, umpamanya, berkongsi hantaran yang menunjukkan beliau sendiri menjahit PPE untuk disumbangkan kepada barisan petugas hadapan.

Calvin pula berkongsi bagaimana beliau membersihkan dan menyahkuman lantai sebelum menekap fabrik bukan tenunan (non-woven) yang biasa digunakan bagi menghasilkan PPE.

“Lantai sudah dibersihkan dan dinyahkuman, tangan juga sudah dinyahkuman, hari pertama. Berkati kami semua.

“Terima kasih kepada semua penderma, jauh di sudut hati, saya amat menghargai sumbangan anda. Bersama-sama kita pasti menang (melawan COVID-19),” tulisnya.

Sebelum itu Calvin turut berkongsi gambar beliau dan Salikin yang membantunya menghasilkan ukuran PPE berdasarkan ketetapan KKM.

Seperti kebanyakan pereka fesyen lain, Salikin memotong dan menjahit sendiri PPE di rumahnya. (Gambar dari Facebook Salikin Sidek)

Dalam sidang media perkembangan COVID-19 sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata keperluan yang teliti bagi merawat pesakit COVID-19 sejak Januari lalu menyebabkan peningkatan sehingga 10 kali ganda penggunaan PPE berbanding hari biasa.

Sehubungan itu, beliau berkata, KKM menyambut baik sumbangan orang ramai sama ada menghasilkan PPE seperti baju, penutup kepala, sarung kasut mahupun perisai penutup muka.

Selain pereka fesyen, institusi pengajian tinggi (IPT) turut membantu menghasilkan PPE dengan memanfaatkan kepakaran pensyarah untuk menggunakan inovasi bagi menyediakan peralatan seperti perisai muka yang amat diperlukan petugas kesihatan ketika ini.

Kebanyakan IPT yang berkongsi inisiatif berkenaan dilihat bekerjasama dengan pelajar yang ketika ini berada di kampus untuk menghasilkan PPE terbabit.

Antara universiti yang tampil membantu bagi menyumbangkan PPE itu Universiti Teknologi MARA, Universiti Putra Malaysia, Politeknik Ibrahim Sultan dan Politeknik Port Dickson.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 25 Feb 2021
Featured Tue, 2 Oct 2018

Inilah Satu Jenis Beg Tangan Yang Semua Wanita Bekerjaya Patut Miliki

Ia taklah sepopular mana tapi ia memang sangat berguna.

Gaya Hidup Sat, 21 Apr 2018

Diiktiraf Rumah Paling Mahal, Tabiat Tuan Rumah Ini Berbelanja Sangat Menggerunkan!

Misteri rumah paling mahal di dunia iaitu Chateau Louis XIV terbongkar apabila ramai pihak cuba menjejakinya sebelum menemuinya di sempadan utara Perancis berdekatan dengan Versailles.

Eat Travel Tue, 28 May 2019
Featured Fri, 6 Aug 2021

JKN Selangor Sahkan Sektor Kilang Cetus Kluster Terbesar, Ramai Minta Kilang Ditutup

Umum maklum, angka kes COVID-19 di negara ini yang melepasi angka 20,000 semalam. Justeru, menerusi sidang media khas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini, beberapa perkara penting telah diperjelaskan termasuk punca kluster kes meningkat di […]

Gaya Hidup Thu, 28 Mar 2019

Wanita dari United Kingdom ini tidak boleh merasai kesakitan dan ini sebabnya

Beliau tidak mempunyai kebolehan untuk berasa sakit seperti manusia normal lain.

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Betul Ke Memakai Deodoran Boleh Menyebabkan Kanser Payudara? Ini Jawapannya

Ramai yang percaya deodoran boleh menyebabkan kanser payudara. Tapi secara saintifik apakah kesahihannya?

Featured Mon, 6 Apr 2020

Mahu buat pastri Perancis di dapur sendiri? Ini caranya

Tak perlu ke sana untuk makan pastri enak ini

Featured Tue, 14 Apr 2020

Formula KKM berkesan, tiada lengkungan ketara dicatat

Pemantauan berfokus bagi kawal jangkitan

| Live TV