Featured By: Fadzlena Jafar April 20, 2020 @ 12:56pm

Pereka fesyen Malaysia, IPT berganding bahu hasilkan PPE

Sejak pereka fesyen terkenal, Datuk Radzuan Radziwill tampil dengan insiaitif Jom Menjahit Sambil Beramal di Rumah, Mac lalu, beberapa pereka fesyen lain turut dlihat bekerjasama untuk menghasilkan peralatan perlindungan diri (PPE).

Menariknya,  bukan sahaja mereka menjahit sendiri PPE berkenaan, tetapi juga saling bantu membantu untuk menghasilkan PPE seperti sarung kepala, baju, sarung kasut dan sarung kaki mengikut spesifikasi yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM).

Beberapa perkongsian dalam media sosial menunjukkan kesemua pereka fesyen berkenaan turut memotong dan menjahit sendiri PPE di rumah masing-masing berikutan kekangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Selain Radzuan, Datuk Rizalman Ibrahim, Salikin Sidek, Calvin Thoo, Datuk Jovian Mandagie dan Rizman Ruzaini berkongsi dalam media sosial masing-masing bagaimana mereka menghasilkan PPE berkenaan.

Rizalman, umpamanya, berkongsi hantaran yang menunjukkan beliau sendiri menjahit PPE untuk disumbangkan kepada barisan petugas hadapan.

Calvin pula berkongsi bagaimana beliau membersihkan dan menyahkuman lantai sebelum menekap fabrik bukan tenunan (non-woven) yang biasa digunakan bagi menghasilkan PPE.

“Lantai sudah dibersihkan dan dinyahkuman, tangan juga sudah dinyahkuman, hari pertama. Berkati kami semua.

“Terima kasih kepada semua penderma, jauh di sudut hati, saya amat menghargai sumbangan anda. Bersama-sama kita pasti menang (melawan COVID-19),” tulisnya.

Sebelum itu Calvin turut berkongsi gambar beliau dan Salikin yang membantunya menghasilkan ukuran PPE berdasarkan ketetapan KKM.

Seperti kebanyakan pereka fesyen lain, Salikin memotong dan menjahit sendiri PPE di rumahnya. (Gambar dari Facebook Salikin Sidek)

Dalam sidang media perkembangan COVID-19 sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata keperluan yang teliti bagi merawat pesakit COVID-19 sejak Januari lalu menyebabkan peningkatan sehingga 10 kali ganda penggunaan PPE berbanding hari biasa.

Sehubungan itu, beliau berkata, KKM menyambut baik sumbangan orang ramai sama ada menghasilkan PPE seperti baju, penutup kepala, sarung kasut mahupun perisai penutup muka.

Selain pereka fesyen, institusi pengajian tinggi (IPT) turut membantu menghasilkan PPE dengan memanfaatkan kepakaran pensyarah untuk menggunakan inovasi bagi menyediakan peralatan seperti perisai muka yang amat diperlukan petugas kesihatan ketika ini.

Kebanyakan IPT yang berkongsi inisiatif berkenaan dilihat bekerjasama dengan pelajar yang ketika ini berada di kampus untuk menghasilkan PPE terbabit.

Antara universiti yang tampil membantu bagi menyumbangkan PPE itu Universiti Teknologi MARA, Universiti Putra Malaysia, Politeknik Ibrahim Sultan dan Politeknik Port Dickson.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 23 Nov 2021
Acara Tue, 26 Mar 2019
Gaya Hidup Fri, 2 Mar 2018

18 Anak Selebriti Barat Yang Mirip Seperti Ibu Bapa Mereka, No. 14 Memang Sebiji!

Ada anak-anak artis yang ikuti jejak langkah mereka untuk menceburi bidang seni. Tapi ada juga anak-anak artis yang ikut rupa mereka, sampai nampak macam adik beradik! Yang macam kembar pun ada!

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Kira kalori pastikan gaya hidup sihat

Inilah kira-kira yang menguntungkan

Gaya Hidup Mon, 26 Nov 2018
Featured Wed, 13 May 2020

Kejutan Kluster IPT, KKM buat siasatan kenal pasti punca jangkitan

Kemunculan kluster institusi pengajian tinggi (IPT) Sabah yang diumumkan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menimbulkan persoalan kemungkinan lebih ramai pelajar yang sudah dijangkiti COVID-19 daripada universiti yang sama. Ramai beranggapan KKM kini bakal berdepan dengan

Featured Mon, 10 May 2021

BPR Masih Dalam Proses Pengkreditan? Ini Sebabnya..

Umum maklum, pembayaran bagi Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) telah bermula pada 7 Mei lalu. Baca artikel berkaitan : Sebab Kenapa BPR Fasa Ke-2 Tidak Berjaya Walaupun Lulus Fasa 1, Tarikh Rayuan BPR Namun, sehingga kini

| Live TV