Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 20, 2020 @ 12:56pm

Pereka fesyen Malaysia, IPT berganding bahu hasilkan PPE

Sejak pereka fesyen terkenal, Datuk Radzuan Radziwill tampil dengan insiaitif Jom Menjahit Sambil Beramal di Rumah, Mac lalu, beberapa pereka fesyen lain turut dlihat bekerjasama untuk menghasilkan peralatan perlindungan diri (PPE).

Menariknya,  bukan sahaja mereka menjahit sendiri PPE berkenaan, tetapi juga saling bantu membantu untuk menghasilkan PPE seperti sarung kepala, baju, sarung kasut dan sarung kaki mengikut spesifikasi yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM).

Beberapa perkongsian dalam media sosial menunjukkan kesemua pereka fesyen berkenaan turut memotong dan menjahit sendiri PPE di rumah masing-masing berikutan kekangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Selain Radzuan, Datuk Rizalman Ibrahim, Salikin Sidek, Calvin Thoo, Datuk Jovian Mandagie dan Rizman Ruzaini berkongsi dalam media sosial masing-masing bagaimana mereka menghasilkan PPE berkenaan.

Rizalman, umpamanya, berkongsi hantaran yang menunjukkan beliau sendiri menjahit PPE untuk disumbangkan kepada barisan petugas hadapan.

Calvin pula berkongsi bagaimana beliau membersihkan dan menyahkuman lantai sebelum menekap fabrik bukan tenunan (non-woven) yang biasa digunakan bagi menghasilkan PPE.

“Lantai sudah dibersihkan dan dinyahkuman, tangan juga sudah dinyahkuman, hari pertama. Berkati kami semua.

“Terima kasih kepada semua penderma, jauh di sudut hati, saya amat menghargai sumbangan anda. Bersama-sama kita pasti menang (melawan COVID-19),” tulisnya.

Sebelum itu Calvin turut berkongsi gambar beliau dan Salikin yang membantunya menghasilkan ukuran PPE berdasarkan ketetapan KKM.

Seperti kebanyakan pereka fesyen lain, Salikin memotong dan menjahit sendiri PPE di rumahnya. (Gambar dari Facebook Salikin Sidek)

Dalam sidang media perkembangan COVID-19 sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata keperluan yang teliti bagi merawat pesakit COVID-19 sejak Januari lalu menyebabkan peningkatan sehingga 10 kali ganda penggunaan PPE berbanding hari biasa.

Sehubungan itu, beliau berkata, KKM menyambut baik sumbangan orang ramai sama ada menghasilkan PPE seperti baju, penutup kepala, sarung kasut mahupun perisai penutup muka.

Selain pereka fesyen, institusi pengajian tinggi (IPT) turut membantu menghasilkan PPE dengan memanfaatkan kepakaran pensyarah untuk menggunakan inovasi bagi menyediakan peralatan seperti perisai muka yang amat diperlukan petugas kesihatan ketika ini.

Kebanyakan IPT yang berkongsi inisiatif berkenaan dilihat bekerjasama dengan pelajar yang ketika ini berada di kampus untuk menghasilkan PPE terbabit.

Antara universiti yang tampil membantu bagi menyumbangkan PPE itu Universiti Teknologi MARA, Universiti Putra Malaysia, Politeknik Ibrahim Sultan dan Politeknik Port Dickson.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 5 Sep 2018

Cantiknya Sara Iftekhar, Memang Layak Dipilih Sebagai Peserta Ratu England

Sara Iftekhar harap untuk menjadi Muslim pertama yang memenangi pertandingan Ratu England.

Featured Wed, 25 Sep 2019
Gaya Hidup Thu, 18 Jan 2018

Krisis Pertengahan Usia: Apa Yang Perlu Anda Ambil Tahu

Krisis pertengahan usia adalah transisi antara identiti dan keyakinan diri yang berlaku dalam kalangan individu pertengahan usia dalam lingkungan 45 hingga 64 tahun. Krisis ini boleh dilihat dari segi psikologi dan kelakuan yang berbeza untuk […]

Featured Wed, 30 Oct 2019
Featured Thu, 14 Jun 2018
familuv Mon, 15 Jul 2019

5 langkah didik anak untuk berhijab

Mula dari kecil atau tunggu besar sedikit?

Featured Tue, 3 Sep 2019

Berhenti membawa beg tangan berat!

Jika anda tahu kesannya, sila tukar beg tangan kecil sahaja!

Featured Tue, 9 Jul 2019
Eat Travel Wed, 17 Oct 2018

Hasilkan Garam Berwarna Merah Jambu, 5000 Kolam Air Garam Ini Tersusun Indah Di Peru!

Keluasan setiap kolam adalah 5 meter dan kedalamannya adalah 30 cm.

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Hasilkan Skrub Sendiri Menggunakan Beras Dan Barli. Kesannya Memang Menakjubkan!

Inginkan kulit licin mulus anda boleh cuba buat skruB menggunakan bahan dapur ini. Hasilnya sangat menakjubkan!

| Live TV