Featured By: Shaidah Shafie April 23, 2020 @ 11:23am

Pesakit kencing manis boleh atur pengambilan ubat sepanjang Ramadan

Puasa bukan sahaja untuk memberi kesedaran mengenai nasib golongan miskin yang mungkin hanya mampu makan sehari sekali, tetapi juga dikatakan memberi peluang bagi badan untuk mengalami ‘proses pemulihan’ apabila tiada makanan diambil selama 14 jam.

Namun begitu, bagi pesakit seperti pesakit diabetes atau kencing manis yang perlu mengambil ubat setiap hari pasti bimbang memikirkan aturan pengambilan ubat sepanjang berpuasa kerana selama ini mereka perlu mengambil ubat-ubatan sebanyak tiga kali setiap hari.

 

Dr Azmawati Mohammed Nawi. Foto: Ihsan Dr Azmawati Mohd Nawi.

Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Jabatan Kesihatan Masyarakat, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Azmawati Mohammed Nawi, berkata pesakit kencing manis tidak perlu risau kerana ada cara yang boleh dilakukan bagi mengatasi penyakit yang dihidapi.

“Kebiasaannya, sebelum bermula bulan puasa, elok bagi sesiapa yang ada penyakit kencing manis untuk berjumpa doktor kerana doktor akan memastikan mereka tidak terlepas mengambil ubat yang diperlukan.

“Jika mereka biasa mengambil ubat-ubatan tiga kali sehari, untuk diselaraskan dengan bulan puasa, doktor akan mengatur jadual pengambilan kepada dua kali sehari,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Amalkan gaya hidup sihat bagi mengelakkan diri daripada menghidap diabetik – gambar hiasan. Foto: Ihsan Hospital Colombia Asia.

 

Kencing manis atau diabetes mellitus merujuk kepada paras gula yang tinggi di dalam darah sehingga menyebabkan insulin kurang atau tidak berkesan sedangkan insulin penting kerana ia mengawal keseimbangan gula dalam badan.

Sehubungan itu, ubat-ubatan diperlukan bagi memastikan insulin cukup di dalam badan selain mengawal gula berlebihan.

Dr Azmawati berkata, kini kekerapan pengambilan ubat untuk pesakit kencing manis lebih kepada sekali atau dua kali sahaja, namun pesakit juga perlu mengambil kira tahap gula di dalam darah.

“Pesakit perlu memeriksa tahap gula atau glukosa bagi memastikan ia tidak terlalu rendah dalam badan.

“Jika paras gula terlalu rendah pesakit boleh mengalami koma dan mendatangkan kemudaratan terhadap kesihatan. Oleh itu, mereka perlu memastikan gula cukup untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan badan,” katanya.

Gunakan alat pengesan gula dalam darah untuk memastikan tahap gula dalam badan mencukupi – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Dr Azmawati berkongsi tiga panduan mudah untuk pesakit kencing manis berpuasa dengan sihat:

1. Berhati-hati dengan gula tersembunyi dalam makanan. Nasi umpamanya berasa tawar tetapi ada kandungan gula yang tinggi. Ambil secara berhemah.

2. Lakukan pemantauan sendiri (dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu bagaimana caranya), pastikan gula yang diperlukan badan mencukupi.

3. Elakkan pengambilan ekstrak atau jus minuman seperti jus kurma kerana sehingga kini belum ada kajian saintifik mengenai manfaat atau kesan pengambilannya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 10 Sep 2021
Featured Tue, 3 Apr 2018

Ini Cara Nak Masak Ayam Goreng Ala KFC, Semestinya Menjilat Jari

Ayam goreng pastinya digemari oleh semua orang tidak kiralah kanak-kanak mahupun kita yang dah dewasa ini.

Featured Thu, 26 Mar 2020

Roti Gardenia dijual pada harga RM500? Cekik darah betul!

Perbuatan individu tidak bertanggungjawab

Featured Sun, 15 Aug 2021

“Astaghfirullah, Gerun Dengar..”- Jawab Soalan Mengenai Munkar & Nakir, Netizen Persoal Diva AA

Pemilik nama Azwan Ali atau Diva AA sememangnya tidak pernah lari daripada kontroversi. Baru-baru ini, potongan video Azwan menjawab soalan mengenai malaikat munkar dan nakir tular dan telah menimbulkan kemarahan orang ramai. Difahamkan, Azwan Ali […]

Featured Fri, 23 Apr 2021

Sebilangan Kecil Tidak Patuh SOP Punca Peningkatan Kes- Ismail Sabri

Walaupun musim perayaan Aidilfitri hampir menjelang tiba namun sehingga ke hari ini pergerakan rentas negeri masih tidak dibenarkan kerana ia merupakan antara penyumbang peningkatan kes Covid-19. Menurut Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri, majoriti rakyat […]

Featured Mon, 12 Apr 2021

Benzoloo, Jonathan Tse Kini Semakin “Bebas”..

Kredibiliti muzikal dalam diri dua penyanyi, Benzooloo dan Jonathan Tse tidak perlu disangkal semakin terbukti berada dalam kelas tersendiri. Kini mereka tampil bergabung menerusi lagu terbaru berjudul Bebas. Bebas adalah lagu kedua kerjasama mereka selepas […]

Featured Fri, 30 Nov 2018

Sepasang Mata Besar Memang Menawan, Tapi Risikonya Mungkin…Sindrom Axenfeld Rieger

Sindrom Axenfeld Rieger bukan saja menjejaskan penglihatan tetapi menyebabkan kecacatan fizikal.

Sihat Thu, 5 Mar 2020

Nak gigi anak cantik, ini rutin penjagaannya

Rajin-rajin gosok gigi anak

Featured Mon, 31 Dec 2018

5 Kebaikan Fish Oil Kepada Kesihatan Manusia

Kajian telah menunjukkan bahawa fish oil dan suplemen omega-3 dapat memperbaiki gejala kemurungan. 

Featured Mon, 22 Mar 2021

Bayaran Geran Khas Prihatin Tambahan Mulai 25 Mac Ini, RM 500 Buat PKS Mikro..

Bayaran bagi semua perusaha kecil sederhana di bawah Geran Khas Prihatin Tambahan akan bermula 25 Mac ini. Menurut Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, bayaran tersebut melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM883 […]

| Live TV