Featured By: Bibi Ramli May 28, 2019 @ 9:00am

Prestasi pekerja wanita menurun ketika berada di dalam pejabat yang terlalu sejuk – kajian

Adakah pejabat anda bagaikan kutub Utara dengan suhu penghawa dinginnya yang teramat rendah? Jika hujan turun dengan lebat di luar, gerenti anda akan menggigil di hadapan komputer.

Kadangkala persekitaran anda terlalu sejuk hingga sukar untuk anda menumpukan perhatian terhadap tugasan yang diberikan.

Malangnya, suhu penghawa dingin di kebanyakan pejabat besar dikawal secara berpusat. Jadi ia tidak boleh ditetapkan mengikut citarasa sesiapa.

Menurut satu kajian yang dijalankan pada 2015, suhu ini telah ditetapkan berdasarkan kadar metabolisme kaum lelaki.

Bagi yang tidak tahu, suhu badan lelaki ialah lebih tinggi berbanding dengan golongan Hawa. Jadi di pejabat-pejabat yang sejuk, orang lelakilah yang akan untung!

Walau bagaimanapun, hal ini patut dipandang serius bagi syarikat jika yang mementingkan produktiviti.

Menurut satu kajian terbaru, prestasi golongan wanita dalam menyiapkan tugas yang berciri matematik atau lisan didapati lebih meningkat apabila suhu pejabat mereka lebih tinggi.

Kajian oleh penyelidik dari Amerika Syarikat dan Jerman ini juga mendapati kesannya terbalik bagi kaum lelaki, tetapi impaknya tidaklah begitu ketara.

Foto: Writing and Wellness

Menurut Insider, kajian yang dijalankan oleh WZB Berlin Social Science Center di Jerman ini disertai oleh 543 orang pelajar. Suhu bilik mereka ditetapkan di antara 16°C dan 32°C di sepanjang eksperimen berkenaan.

Mereka diminta melakukan tiga tugasan – satu ialah berciri matematik, satu lagi lisan dan yang terakhirnya menguji daya kemahiran kognitif mereka.

Suhu bilik tadi memberi kesan kepada pelajar lelaki dan perempuan ketika mereka sedang menyelesaikan tugasan Matematik dan lisan. Nampaknya tiada kesan didapati bagi ujian kognitif.

Profesor Madya jurusan kewangan dan ekonomi perniagaan di USC, Marshall Tom Chang berkata bahawa sebelum ini, semua orang maklum yang golongan wanita menggemari suhu dalaman yang lebih panas.

“Apa yang kami dapati ialah suhu bukan sahaja mempengaruhi keselesaan mereka, tetapi juga prestasi kerja berciri matematik dan lisan dan berapa banyak usaha yang mereka berikan,” katanya.

Dalam kajian tadi, peningkatan yang direkodkan mungkin disebabkan oleh keinginan pelajar wanita untuk memberi usaha lebih.

Foto: Elite Daily

Tambah Chang lagi, jika sesebuah syarikat itu inginkan peningkatan dari segi prestasi pekerja wanitanya, mereka tidak perlu melakukan perubahan yang ketara terhadap suhu pejabatnya.

“Majikan patut pastikan pekerja mereka berada di dalam keadaan yang selesa supaya mereka lebih produktif.

“Jika mereka menetapkan suhu penghawa dingin yang biasa seperti 23°C pun mereka akan dapat melihat kesan yang memberangsangkan.”

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 9 Jul 2019
Eat Travel Mon, 3 Dec 2018
Featured Mon, 29 Jul 2019
Gaya Hidup Wed, 10 Jan 2018

Rahsia Power Nap

Setiap kali berasa letih atau mengantuk pada waktu tengah hari, pasti ramai yang memilih untuk bergantung pada kafein bagi mengatasi masalah tersebut. Namun, tahukah anda tidur sekejap atau power nap merupakan cara paling berkesan untuk […]

Gaya Hidup Tue, 16 Jan 2018

Timun Bukan Sahaja Manfaat Untuk Cantik, Malah Untuk Kesihatan Badan

Segelas air timun mampu memenuhi hingga 20% vitamin K yang diperlukan setiap hari.

Featured Mon, 16 Dec 2019

Kisah hidup Tengku Permaisuri Norashikin dibukukan

Kongsi pengalaman tahun pertama di istana

Featured Wed, 18 Sep 2019

Al-Ikhsan lancar tudung sukan mudah kering

Guna fabrik berasaskan Smartdry Technology

Featured Tue, 27 Nov 2018
Featured Mon, 11 Jun 2018

3 Perkara Tentang YB Nurul Izzah Yang Anda Tak Tahu. No. 3 Memang Tak Sangka!

Selain ahli politik wanita berbaju kurung dan bertudung bawal, apa lagi yang anda tahu tentangnya?

| Live TV