Featured By: Ad Ops May 28, 2019 @ 9:00am

Prestasi pekerja wanita menurun ketika berada di dalam pejabat yang terlalu sejuk – kajian

Adakah pejabat anda bagaikan kutub Utara dengan suhu penghawa dinginnya yang teramat rendah? Jika hujan turun dengan lebat di luar, gerenti anda akan menggigil di hadapan komputer.

Kadangkala persekitaran anda terlalu sejuk hingga sukar untuk anda menumpukan perhatian terhadap tugasan yang diberikan.

Malangnya, suhu penghawa dingin di kebanyakan pejabat besar dikawal secara berpusat. Jadi ia tidak boleh ditetapkan mengikut citarasa sesiapa.

Menurut satu kajian yang dijalankan pada 2015, suhu ini telah ditetapkan berdasarkan kadar metabolisme kaum lelaki.

Bagi yang tidak tahu, suhu badan lelaki ialah lebih tinggi berbanding dengan golongan Hawa. Jadi di pejabat-pejabat yang sejuk, orang lelakilah yang akan untung!

Walau bagaimanapun, hal ini patut dipandang serius bagi syarikat jika yang mementingkan produktiviti.

Menurut satu kajian terbaru, prestasi golongan wanita dalam menyiapkan tugas yang berciri matematik atau lisan didapati lebih meningkat apabila suhu pejabat mereka lebih tinggi.

Kajian oleh penyelidik dari Amerika Syarikat dan Jerman ini juga mendapati kesannya terbalik bagi kaum lelaki, tetapi impaknya tidaklah begitu ketara.

Foto: Writing and Wellness

Menurut Insider, kajian yang dijalankan oleh WZB Berlin Social Science Center di Jerman ini disertai oleh 543 orang pelajar. Suhu bilik mereka ditetapkan di antara 16°C dan 32°C di sepanjang eksperimen berkenaan.

Mereka diminta melakukan tiga tugasan – satu ialah berciri matematik, satu lagi lisan dan yang terakhirnya menguji daya kemahiran kognitif mereka.

Suhu bilik tadi memberi kesan kepada pelajar lelaki dan perempuan ketika mereka sedang menyelesaikan tugasan Matematik dan lisan. Nampaknya tiada kesan didapati bagi ujian kognitif.

Profesor Madya jurusan kewangan dan ekonomi perniagaan di USC, Marshall Tom Chang berkata bahawa sebelum ini, semua orang maklum yang golongan wanita menggemari suhu dalaman yang lebih panas.

“Apa yang kami dapati ialah suhu bukan sahaja mempengaruhi keselesaan mereka, tetapi juga prestasi kerja berciri matematik dan lisan dan berapa banyak usaha yang mereka berikan,” katanya.

Dalam kajian tadi, peningkatan yang direkodkan mungkin disebabkan oleh keinginan pelajar wanita untuk memberi usaha lebih.

Foto: Elite Daily

Tambah Chang lagi, jika sesebuah syarikat itu inginkan peningkatan dari segi prestasi pekerja wanitanya, mereka tidak perlu melakukan perubahan yang ketara terhadap suhu pejabatnya.

“Majikan patut pastikan pekerja mereka berada di dalam keadaan yang selesa supaya mereka lebih produktif.

“Jika mereka menetapkan suhu penghawa dingin yang biasa seperti 23°C pun mereka akan dapat melihat kesan yang memberangsangkan.”

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

#tilljannah Thu, 27 Oct 2022

“Sebelum Ini Tak Pernah Bersentuhan…” – Nana Sheme Akui Masih Kekok Pegang Suami

Penyanyi Nana Sheme selamat bergelar isteri kepada pilihan hatinya, Zikri Zakaria dalam satu majlis pernikahan di Damai Central, Kuching, Sarawak pada Sabtu lalu. Memetik laporan Gempak, pemilik nama Nur Nabilah Hashimi itu mengakui dirinya agak

Cahaya Mata Sat, 14 Jan 2023

Beraninya! Usia 3 Tahun, Alisa Anak Hairul Azreen Dilepaskan Ke Dalam Kolam Renang – “Anak Paskal Betul!”

Umum mengetahui, pasangan selebriti Hairul Azreen dan Hanis Zalikha sering berkongsi mengenai aktiviti yang dilakukan mereka bersama dengan anak-anak sehingga berjaya meraih perhatian ramai. Baru-baru ini, Hairul berkongsi video yang memaparkan anak perempuannya, Alisa Aisyah

Featured Fri, 21 May 2021

Tengku Puteri Afzan Aminah Digelar Beauty With Brain, Kini Pelajar Jurusan Akaun Di London

Semakin dewasa semakin terserlah kejelitaan YM Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang mencecah usia 21 tahun. Puteri diraja itu sering meenjadi perhatian tatkala menemani bundanya, Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tunku

Eat Travel Sun, 4 Nov 2018

Hanya Guna 2 Bahan Saja Nak Buat Kek Oreo Kukus Viral Ini. Mudah Sangat!

Walaupun guna 2 bahan saja, rasanya tetap sedap!

Eat Travel Sun, 5 Apr 2020

Rendang cendawan ekspres, mudah dan sedap!

Menu ini jimatkan masa di dapur

Featured Fri, 30 Sep 2022
Featured Tue, 8 Jan 2019

Patung Barbie BTS bakal dilancarkan, wajah anggota yang mana satukah pilihan anda?

Patung Barbie BTS akan digayakan dengan kostum mini yang dipakai di dalam muzik video Idol.

Gaya Hidup Sun, 2 Dec 2018

9 Petanda Anda Sedang Dipergunakan Oleh Pasangan Cinta Anda

Tak kiralah anda dah kahwin atau belum, anda tak patut dibuli!

| Live TV