Featured By: Ad Ops November 4, 2019 @ 4:20pm

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah.

Bagi yang berduit, mereka akan membeli sebuah peti sejuk kecil yang dikhaskan untuk menyimpan produk kecantikan semata-mata. Mereka berbuat demikian dengan harapan produk mereka akan tahan lebih lama di dalam suhu dingin.

Hakikatnya, memang ada kebaikan menyimpan produk kosmetik di dalam peti sejuk, tetapi tidak semua jenis produk akan memberikan kesan yang sama apabila disejukkan.

Sebelum anda memindahkan kesemua produk kosmetik ke dalam peti sejuk, sebaik-baiknya kenal pasti produk yang betul-betul memerlukan ruangan sejuk untuk mengekalkan kesegarannya.

Cara terbaik adalah membanding produk kosmetik berkenaan seperti makanan. Jika mempunyai tarikh luput, ini bermakna jangka hayatnya dapat dipanjangkan jika anda menyimpannya di dalam peti sejuk.

Di bawah ini Stylecaster dan RD menyenaraikan jenis produk yang patut (dan langsung tidak patut) disimpan: 

Minyak muka

Jangan sesekali simpan minyak muka anda di dalam peti sejuk. Suhu dingin akan mengasingkan dan memecahkan bahan ramuannya dan ada kemungkinan ia akan membeku serta teksturnya bertukar menjadi keras.

Krim mata dan serum

Formula yang sejuk boleh mengempiskan bahagian bengkak di bawah mata dengan lebih efektif dan menggalakkan peredaran darah.

Pensel mata

Jika cuaca di luar sangat panas dan anda memerlukan pensel yang tajam untuk melukis mata atau bibir, simpan produk pensel di dalam peti sejuk selama beberapa minit terlebih dahulu.

Tetapi untuk pensel kohl, hati-hati apabila anda melukis garisan mata. Pensel ini tidak akan menyakitkan jika ia lembut!

Sumber: Racked

Produk organik

Formula organik atau buatan sendiri yang tidak mengandungi bahan pengawet perlu diletakkan di dalam peti sejuk.

Tetapi periksa dahulu tarikh luputnya kerana lazimnya produk sebegitu boleh kekal segar dan lebih lama, tetapi bukan selama-lamanya!

Semburan wajah

Memakai semburan wajah (face mist) yang sejuk akan lebih menyegarkan. Selain itu, ia juga boleh melegakan kulit kering atau inflamasi pada kulit dengan lebih efektif.

Gincu

Jangan simpan gincu bibir di dalam peti sejuk. Ramuannya akan terpecah jika disejukkan dan pemeluwapan akan menyebabkan ia hilang kelembapan.

Tetapi jika anda tersimpan gincu di dalam peti sejuk tanpa disengajakan, pastikan ia kekal disejukkan. Jika tidak, ia akan rosak.

Jika gincu anda cair dengan tidak sengaja, sejukkannya selama beberapa minit supaya ia kembali ke bentuk asal.

Sumber: YouTube

Pembayang mata, pemerah pipi atau bedak muka

Produk ini lebih tahan lama di ruang kering, jauh daripada cahaya matahari yang boleh mengoksida dan memudarkan pigmen.

Peti sejuk anda hanya akan menambahkan kelembapan pada udara. Ingat, bedak, gincu dan pelindung cela (concealer) tidak mengandungi air, jadi produk berkenaan tidak akan berkulat.

Minyak wangi

Jangan! Minyak wangi mengandungi sebatian bahan kimia yang rumit. Jika anda memanaskan atau menyejukkannya, strukturnya akan berubah. Habis hancurlah haruman asal minyak wangi anda!

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 12 May 2020
Featured Mon, 1 Aug 2022
Featured Tue, 27 Aug 2019
Featured Mon, 8 Jul 2019

Kolam renang infiniti 360 darjah, projek gila terbaharu Kota London!

Laluan akses ke kolam ini menggunakan pintu seperti kapal selam, wow!

Featured Fri, 4 Feb 2022
Featured Mon, 13 Sep 2021

Sertai Jemaah Tabligh, Video Anuar Zain Menyanyi Sambil Hidang Teh Tarik Curi Perhatian Ramai

Video penyanyi terkenal, Anuar Zain menghidangkan teh tarik kepada rakan artis, Nabil Ahmad menjadi bualan di media sosial semenjak semalam. Namun apa yang paling mencuri tumpuan adalah suara Anuar dengan bersahaja menyanyikan lagu Lelaki Ini

Featured Wed, 8 Apr 2020

Bila yang berduit dikuarantin di hotel, gelandangan di dewan serba guna, netizen tempelak isu keadilan

 Bersyukurlah ada tempat berlindung, Ecuador biar mayat tepi jalan

Featured Fri, 5 Aug 2022

“Macam Mana Nak Sorok Kalau…” – Bengang Didakwa Sengaja Tayang ‘Baby Bump’, Uyaina Arshad Minta Jangan Ganggu Emosi

Kalau ternampak ‘baby bump’ itu adalah sesuatu yang tidak sengaja – Uyaina Arshad

| Live TV