Featured By: Bibi Ramli November 4, 2019 @ 4:20pm

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah.

Bagi yang berduit, mereka akan membeli sebuah peti sejuk kecil yang dikhaskan untuk menyimpan produk kecantikan semata-mata. Mereka berbuat demikian dengan harapan produk mereka akan tahan lebih lama di dalam suhu dingin.

Hakikatnya, memang ada kebaikan menyimpan produk kosmetik di dalam peti sejuk, tetapi tidak semua jenis produk akan memberikan kesan yang sama apabila disejukkan.

Sebelum anda memindahkan kesemua produk kosmetik ke dalam peti sejuk, sebaik-baiknya kenal pasti produk yang betul-betul memerlukan ruangan sejuk untuk mengekalkan kesegarannya.

Cara terbaik adalah membanding produk kosmetik berkenaan seperti makanan. Jika mempunyai tarikh luput, ini bermakna jangka hayatnya dapat dipanjangkan jika anda menyimpannya di dalam peti sejuk.

Di bawah ini Stylecaster dan RD menyenaraikan jenis produk yang patut (dan langsung tidak patut) disimpan: 

Minyak muka

Jangan sesekali simpan minyak muka anda di dalam peti sejuk. Suhu dingin akan mengasingkan dan memecahkan bahan ramuannya dan ada kemungkinan ia akan membeku serta teksturnya bertukar menjadi keras.

Krim mata dan serum

Formula yang sejuk boleh mengempiskan bahagian bengkak di bawah mata dengan lebih efektif dan menggalakkan peredaran darah.

Pensel mata

Jika cuaca di luar sangat panas dan anda memerlukan pensel yang tajam untuk melukis mata atau bibir, simpan produk pensel di dalam peti sejuk selama beberapa minit terlebih dahulu.

Tetapi untuk pensel kohl, hati-hati apabila anda melukis garisan mata. Pensel ini tidak akan menyakitkan jika ia lembut!

Sumber: Racked

Produk organik

Formula organik atau buatan sendiri yang tidak mengandungi bahan pengawet perlu diletakkan di dalam peti sejuk.

Tetapi periksa dahulu tarikh luputnya kerana lazimnya produk sebegitu boleh kekal segar dan lebih lama, tetapi bukan selama-lamanya!

Semburan wajah

Memakai semburan wajah (face mist) yang sejuk akan lebih menyegarkan. Selain itu, ia juga boleh melegakan kulit kering atau inflamasi pada kulit dengan lebih efektif.

Gincu

Jangan simpan gincu bibir di dalam peti sejuk. Ramuannya akan terpecah jika disejukkan dan pemeluwapan akan menyebabkan ia hilang kelembapan.

Tetapi jika anda tersimpan gincu di dalam peti sejuk tanpa disengajakan, pastikan ia kekal disejukkan. Jika tidak, ia akan rosak.

Jika gincu anda cair dengan tidak sengaja, sejukkannya selama beberapa minit supaya ia kembali ke bentuk asal.

Sumber: YouTube

Pembayang mata, pemerah pipi atau bedak muka

Produk ini lebih tahan lama di ruang kering, jauh daripada cahaya matahari yang boleh mengoksida dan memudarkan pigmen.

Peti sejuk anda hanya akan menambahkan kelembapan pada udara. Ingat, bedak, gincu dan pelindung cela (concealer) tidak mengandungi air, jadi produk berkenaan tidak akan berkulat.

Minyak wangi

Jangan! Minyak wangi mengandungi sebatian bahan kimia yang rumit. Jika anda memanaskan atau menyejukkannya, strukturnya akan berubah. Habis hancurlah haruman asal minyak wangi anda!

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 2 Dec 2019

21 makanan yang tidak elok disimpan dalam peti sejuk. Nombor 11 macam pelik je?

Suhu peti sejuk akan menjejaskan rasa semua makanan yang disenaraikan!

Featured Wed, 29 Apr 2020
Acara Thu, 22 Aug 2019
Acara Fri, 1 Mar 2019
Eat Travel Tue, 6 Nov 2018

7 Bandar Ideal Untuk Pengembara Solo

Jika anda tak pasti ke mana nak pergi, tengoklah senarai ini.

Oh Lawa Tue, 3 Dec 2019
Oh Lawa Tue, 1 Jan 2019

11 Of The Weirdest Fashion Moments Of 2018

You couldn’t have predicted most of these fashion trends.

Featured Wed, 17 Jul 2019

Kejutan filem Kingdom pasti membuatkan penonton terpaku!

Berdebar jantung dan tak kering gusi dibuatnya!

Oh Lawa Sun, 26 Aug 2018

10 Selebriti Dikatakan Memiliki Sepasang Mata Cantik, Jom Kita Lihat Siapakah Mereka

Sepasang mata yang mempesona memang bisa membuatkan sesiapapun jatuh cinta kerana itu wujud istilah ‘dari mata jatuh ke hati’.

Featured Tue, 30 Oct 2018

Anak Ini Kongsi Kisah Bapanya Dapat Ijazah Pada Umur 69 Tahun

Bapa ini mempunyai 5 orang anak dan 12 orang cucu.

| Live TV