Featured By: Nani Ramlee March 4, 2020 @ 12:00pm

Punca kaki bengkak, faktor nombor 3 memang menyeramkan!

Kaki bengkak atau edema boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira peringkat umur. Ia boleh terjadi di mana-mana bahagian kaki, termasuklah tapak kaki, buku lali, betis dan paha.

Bagi wanita hamil, bengkak kaki kerap dihadapi ketika memasuki trimester ketiga kehamilan. Hal ini kerana apabila bayi dalam kandungan semakin membesar, rahim akan memberi tekanan pada saluran darah di pelvis sekali gus menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada bahagian bawah anggota badan.

punca kaki bengkak

Kredit gambar: Everyday Health

Bengkak kaki juga sering berlaku dalam kalangan warga emas. Bengkak kaki boleh menyukarkan pergerakan dan juga menimbulkan rasa tidak selesa.

Jom semak punca atau faktor yang boleh menyebabkan bengkak kaki berlaku.

1. Pengambilan ubat-ubatan

Antara ubat-ubatan yang boleh menyebabkan pembengkakan kaki ialah pil untuk penyakit darah tinggi seperti calcium channel blockers (seperti nifedipine, amlodipine, diltiazem, felodipine dan verapamil), pil hormon replacement therapy (HRT) dan testosterone, pil yang mengandungi steroids serta pil rawatan kemurungan jenis MAO inhibitors (seperti phenelzine dan tranylcypromine) dan tricyclics (seperti nortriptyline, desipramine dan amitriptyline).

Jika pengambilan ubat adalah faktornya, pesakit perlu berjumpa doktor untuk mengadu masalah bengkak kaki dengan membawa ubat-ubatan mereka agar doktor yang memeriksa dapat menyemak ubat-ubatan itu. Doktor akan menghentikan ubat-ubatan itu dan mungkin menggantikannya dengan ubat yang lain bagi mengelakkan bengkak di pergelangan kaki berulang.

2. Pembuluh darah kurang berfungsi

Bagi warga emas yang berumur 60 tahun ke atas, punca utama bengkak kaki ialah pembuluh darah yang kurang berfungsi (venous insufficiency) dan keadaan ini melibatkan 30% daripada jumlah populasi.

punca kaki bengkak

Kredit gambar: Power of Positivity

3. Komplikasi penyakit kronik

Bengkak kaki biasanya akan menyusut selepas tiga hari, justeru jika bengkak itu tidak menyusut saiznya, ia adalah tanda bagi komplikasi penyakit yang lebih serius. Warga emas yang mempunyai penyakit kronik seperti diabetes dan darah tinggi harus mendapatkan pemeriksaan yang lebih teliti di hospital, terutama jika bengkak itu tidak berkurangan setelah beberapa hari.

Kaki bengkak juga mungkin menandakan seseorang itu mengalami masalah jantung seperti penyakit tisu jantung (cardiomyopathy), kegagalan ginjal atau buah pinggang, sistem limfa tersumbat serta kegagalan hati yang serius.

4. Pengumpulan cecair pada pergelangan kaki akibat kesan graviti

Bengkak yang dinamakan ankle edema ini boleh berlaku jika seseorang itu berdiri terlalu lama, duduk terlalu lama dalam kereta atau kapal terbang, berat badan yang berlebihan atau pernah berlaku kecederaan di kawasan tersebut.

Faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan inflamasi di kaki ialah Tendon Achilles yang terputus atau cedera, koyak anterior cruciate ligament (ACL) pada lutut, patah tulang kaki, betis atau buku lali, penyakit gout (sakit sendi disebabkan asid urik berlebihan), infeksi atau luka pada kaki, bursitis lutut (inflamasi kantung air dalam sendi lutut), osteoarthritis, Rheumatoid arthritis (inflamasi sendi) serta lutut yang terseliuh.

Jika anda mengalami kaki bengkak, segera lakukan pemeriksaan doktor agar punca sebenar kaki bengkak dapat dikesan lebih awal dan dirawat lebih cepat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 20 May 2020
Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Featured Sat, 28 Mar 2020

44 kes positif COVID-19 sembuh dan dibenarkan pulang

Rekod harian tertinggi dicatatkan

Eat Travel Mon, 18 May 2020
Featured Tue, 17 Jul 2018

Tak Suka Makan Durian? Anda Mungkin Ubah Fikiran Selepas Ketahui Khasiat Raja Buah Ini

Anda boleh mula ‘jinak-jinakkan’ diri dengan meminati dan makan buah durian selepas membaca manfaatnya.

Featured Tue, 8 Jan 2019

Patung Barbie BTS bakal dilancarkan, wajah anggota yang mana satukah pilihan anda?

Patung Barbie BTS akan digayakan dengan kostum mini yang dipakai di dalam muzik video Idol.

Sihat Tue, 11 Sep 2018

Doktor Ini Jelaskan Cara Yang Betul Kalau Nak Putihkan Gigi Guna Arang

Arang bersifat kasar yang boleh mengikis permukaan gigi, sebab itulah ia berfungsi untuk memutihkan gigi.

Eat Travel Thu, 16 Apr 2020

Mahu cari hasil laut segar, murah? Ini lubuknya!

Syurga penggemar makanan laut

Featured Mon, 11 Jun 2018

Walaupun Nyaris Buta Akibat Mentatu Biji Matanya, Wanita Ini Tak Menyesal Dengan Keputusannya

Nyaris berdepan risiko buta seumur hidup apabila mentatu biji matanya berwarna biru, pengalaman mencemaskan itu sebegitu mudah dilupakan gadis ini setelah melihat hasilnya. 

Eat Travel Thu, 17 May 2018

Menu Ala Shell Out Jadi Kelainan Bufet Ramadan Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Bertemakan “Ramadhan Chefs Out”, cara ia dipersembahkan kepada pelanggan dan tetamu juga amat istimewa di samping menyajikan lebih 300 hidangan enak yang pasti menambat selera.

| Live TV