Featured By: Yanie Baharom June 27, 2018 @ 6:00pm

Rahsia Di Sebalik Rahsia, 10 Perkara Perlu Anda Tahu Mengenai Filem Pulang

Bagaimana skrip dan pengstrukturan filem Pulang dibina, segalanya bermula dari sebuah rahsia yang simpan rapi oleh seorang lelaki bernama Omar juga bapa kepada Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Datuk Ahmad Izham Omar, individu yang bertanggungjawab mengembangkan idea itu ke layar lebar.

Memilih pasangan sutradara suami-isteri, Kabir Bhatia selaku pengarah dan Mira Mustaffa (penulis skrip), Pulang adalah sebuah karya inspirasi daripada kisah benar seorang kelasi kapal negara ini yang ketika itu berpangkalan di Melaka.

Othman telah membuat keputusan untuk berlayar ke seluruh dunia dengan harapan dapat menjadi kaya, dan berjanji kepada isterinya yang dia akan pulang. 61 tahun kemudian, Tom masih menunggu kepulangannya.

Membaca sinopsisnya saja sudah bisa meruntun jiwa, apalagi  saat membayangkan kesetiaan seorang isteri menantikan kepulangan si suami yang dicintai penuh setia selama 61 tahun.

Tidak hanya kisah kesetiaan cukup menguji cinta Othman dan Tom, filem yang berlatarbelakangkan era 1940-an hingga tahun 2010, itu turut memaparkan banyak plot menarik misalnya era penjajahan Jepun dan perdagangan di negari Melaka.

Ini apa yang kita tahu dan apa yang dapat dilihat dengan mata kasar bagi mereka yang bertuah dapat menonton penuh filem Pulang. Namun ada beberapa informasi yang masih ramai tidak tahu mengenainya.

Ingin tahu apakah rahsia di sebalik rahsia Pulang, Hijab & Heels senaraikan 10 perkara yang mungkin anda tidak tahu.

1. Ahmad watak yang dimainkan Erwin Dawson adalah watak Datuk Ahmad Izham Omar sendiri yang diminta oleh Allahyarham neneknya Che Tom untuk mencari datuknya, Allahyarham Othman.

2. Pelakon Azrel Ismail yang memegang watak Omar telah bertemu sendiri dengan uncle Omar (anak kepada Othman), untuk mendengar sendiri pengalaman dan keadaan uncle Omar ketika mencari bapanya di Liverpool. Bagaimana mereka bertemu dan karakter Allahyarham Othman sendiri. Menurut Azrel, uncle Omar menyifatkan bapanya seorang yang tidak banyak bercakap.

3. Uncle Omar turut menceritakan kepada Azrel, bahawa Allahyarham bapanya (Othman) pernah pulang ke Malaysia untuk bertemu dirinya dan ibunya, Che Tom, tetapi, selepas mendapat perkhabaran kononnya Che Tom sudah berkahwin, Othman seakan patah hati kemudian membawa diri ke England dan tidak pulang-pulang lagi selepas itu.

4. Che Tom seorang isteri yang sangat setia dan difahamkan tidak berkahwin lain sehingga menghembuskan nafas terakhir. Dia memegang janji suaminya hingga ke mati.

5. Persamaan watak Che Tom dan Puteri Aishah, di luar dan di dalam filem adalah sama-sama takut dengan air dalam.

4. Teknik CGI yang digunakan untuk babak Azrel di Liverpool, England membayangkan suasana musim sejuk sesuai dengan kostum baju sejuk yang dipakai pelakon itu. Hakikatnya, berkotak tisu digunakan Azrel untuk lap peluhnya gara-gara cuaca panas membahang di dalam studio green screen.

7. Pelakon Remy Ishak terperangkap dan mengambil masa untuk ‘move on’ daripada watak Omar selain dilanda sindrom ‘carried away’ selepas tamat penggambaran di mana dia merinduikan kedamaian laut dan karakter Omar itu sendiri.

8. Pada mulanya pihak penerbit Primeworks Studios, ingin mendapatkan kepakaran syarikat Rhythm & Hues yang pernah menghasilkan CGI untuk filem Oscar, Life of Pi, untuk menghasilkan kesan visual di dalam filem Pulang. Namun disebabkan syarikat itu mengalami masalah dalaman, proses pelaksanaan CGI filem Pulang diserahkan kepada syarikat lain termasuk di Vietnam.

9. Lebih kurang 30 minit babak penting yang melatari jalan cerita terpaksa dipotong kerana over run. Durasi asal filem adalah 3 jam dan dipendekkan kepada 2 jam 30 minit.

10. Dalam satu babak, Remy Ishak hampir lemas demi mendapat syot yang terbaik di dalam air.

Foto: Facebook Pulang

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 23 Sep 2021

BKC Fasa 2: Semakan Status, Tarikh Rasmi, Jumlah Bayaran & Senarai Bantuan Khas Kerajaan Yang Layak Diterima

Umum maklum Bantuan Khas Covid-19 fasa pertama telah dikreditkan pada 6 Semptember lalu. Namun begitu, masih terdapat segelintir yang gagal permohonan dalam BKC Fasa 1. Justeru, ramai yang berasa lega apabila kerajaan mengumumkan akan melanjutkan […]

Featured Mon, 16 Mar 2020
Featured Mon, 19 Apr 2021

Rentas Negeri Aidilfitri Ditentukan Selepas 28 April

Ketetapan prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri pada tahun ini akan ditentukan selepas 28 April. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, bagi tempoh sekarang sehingga tarikh tersebut orang ramai perlu […]

Featured Wed, 3 Jun 2020
Featured Wed, 26 Sep 2018
Eat Travel Sun, 3 May 2020
Featured Sun, 3 Feb 2019
Featured Wed, 8 Apr 2020
Featured Wed, 2 May 2018
Featured Wed, 29 Sep 2021

“Bila Dah Kena Baru Tahu..” – Akui Pernah Jadi Antivaksin, Abang Siti Sarah Mohon Maaf Pada Frontliners

Umum maklum keadaan abang kepada Allahyarham Siti Sarah Raissuddin, Ahmad Firdous Raisuddin, 40, yang bertarung melawan Covid-19 pada Ogos lalu. Namun baru baru ini, Firdous tampil membuat permohonan maaf secara terbuka menerusi siaran langsung di Facebook miliknya. […]

| Live TV