Featured By: Yanie Baharom April 7, 2020 @ 10:00am

Rahsia wajah runcing dan awet muda dengan kaedah urutan Gua Sha

Gua Sha, bukan bermaksud saya (gua) dan sha (si polan bernama sha), akan tetapi Gua Sha merupakan satu kaedah perawatan wajah turun-temurun yang diamalkan masyarakat China sejak zaman-berzaman.

Menggunakan batu jed atau sekeping kayu kecil diperbuat daripada tanduk kerbau, Gua Sha atau disebut gwahshah, dalam bahasa kantonis bermaksud mengikis, menyentuh, atau membentuk.

Mengikut perubatan tradisional Cina, qi atau chi adalah tenaga yang mengalir melalui badan. Ramai orang percaya bahawa qi seseorang mesti seimbang dan mengalir dengan bebas untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan mereka.

Qi juga boleh disekat yang menyebabkan sakit atau ketegangan pada otot dan sendi. Gua Sha bertujuan untuk menggerakkan tenaga yang terhalang atau tersumbat itui untuk melegakan rasa sakit atau kekejangan.

Selain itu, Gua Sha juga membantu menggerakkan darah yang terkumpul, merangsang pembaharuan sel dan melancarkan perjalanan darah.

Ramai aktres popular Hong Kong, China bahkan di Korea Selatan, dikatakan mengamalkan perawatan wajah Gua Sha sebagai senjata rahsia keremajaan mereka.

Perawatan muka menggunakan kaedah itu bermula dengan sesi solekan iaitu wajah akan diurut terlebih dulu dengan batu jed untuk melancarkan perjalanan darah. Kaedah itu dipercayai dapat membangkitkan seri, membuat wajah kelihatan awet muda, menyahtoksin kulit dan menjadikan solekan tahan lebih lama.

Jurusolek selebriti terkenal tempatan yang menggunakan teknik ini ialah KF Bong, yang sering memberi sentuhan magis pada solekan pelakon dan penyanyi, Fazura.

Foto: Tatler

Impak yang paling seronok sekali, urutan Gua Sha ini dapat membuang lemak dan membentuk wajah yang bulat menjadi runcing berbentuk V tanpa pembedahan.

Kelebihan rawatan muka Gua Sha

1. Meningkat perjalanan darah

2. Membantu pembaharuan sel

3. Mengembalikan kesegaran tubuh dan kulit wajah

4. Kulit bersinar dari dalam

5. Kulit wajah lebih cerah

6. Rawatan yang menyihatkan

7. Memberi ketenangan dan tidak menyebabkan kemerahan

Hasil yang anda boleh rasakan apabila pertama kali mencuba rawatan muka Gua Sha:

* Lingkaran hitam pada mata berkurang

* Mengurangkan mata bengkak

* Garis senyum/kerutan berkurang

* Kulit lebih halus

* Pori wajah mengecil

* Memudarkan parut hitam

* Kulit lebih berkilat

* Mengangkat kulit

* Kulit lebih tegang

* Membuat wajah lebih berbentuk

* Keadaan kulit lebih baik

Bagaimanapun anda yang mempunyai masalah jerawat yang teruk tidak digalakkan menggunakan rawatan ini kerana ia sedikit sakit dan kemungkinan menyebabkan luka pada jerawat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 30 Jul 2019

Anak perempuan Eminem sekarang sudah besar panjang dan ‘cun’ habis!

Patutlah ramai yang ‘follow’ di Instagram!

Featured Fri, 3 Apr 2020

Salsabila jual aneka kuih tradisional Melayu di Belanda

Anak jati Pontian sedia khidmat makanan halal

Featured Wed, 25 Jul 2018
Featured Tue, 2 Feb 2021
Featured Mon, 11 Oct 2021

Siti Nordiana, Ben Amir, Haqiem Rusli Antara Artis Yang Raih Undian Tertinggi, Jom Semak SENARAI PENUH Calon Top 5 ABPBH 34

Bahang kehangatan malam kemuncak Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-34 semakin dirasai apabila finalis bagi 14 kategori utama dan empat kategori online diumumkan ketika majlis Pengumuman Malam Kemuncak ABPBH 34 yang bersiaran secara langsung melalui […]

Oh Lawa Thu, 18 Jul 2019
Oh Lawa Tue, 15 Oct 2019

Kecantikan pipi bergantung pada kesihatan perut, betul ke?

Kepercayaan tidak disokong pakar dermatologi

Oh Lawa Tue, 8 Jan 2019

27 of the most notable carpet looks at the 76th Golden Globes 2019

Western celebs took the moment to showcase their good taste in fashion.

Featured Wed, 8 Sep 2021

PPV Walk In Di Lembah Klang Diberhentikan Mulai 15 September

Susulan jumlah penerima vaksin yang semakin meningkat di Lembah Klang, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba sebentar tadi memberitahu yang vaksinasi secara walk- in di Lembah Klang tidak lagi akan diberikan selepas […]

| Live TV