Featured By: Shaidah Shafie April 29, 2020 @ 9:49pm

Rakyat dibenarkan bergerak dua orang dalam satu kenderaan

Kerajaan membenarkan pergerakan dua individu dalam satu kenderaan, selain boleh melebihi 10 km dengan tujuan mendapatkan rawatan kesihatan pada pelaksanaan fasa empat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula hari ini.

Bagaimanapun, ketetapan itu hanya membabitkan keperluan untuk membeli makanan dan mendapatkan rawatan perubatan atau kesihatan sahaja.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kelonggaran pergerakan bagi dua individu itu hanya merangkumi ahli keluarga yang tinggal serumah.

“Jika sebelum ini hanya seorang individu dibenarkan dalam satu kenderaan, namun Kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat dengan membolehkan dua individu dalam satu kenderaan.

“Begitu juga dengan pergerakan yang melebihi 10 km yang sudah diwartakan dalam KPK fasa empat ini,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Kelonggaran berkenaan diberikan Kerajaan berdasarkan Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang diwartakan, semalam.

Peraturan yang diterbitkan dalam warta kerajaan mengikut kuasa perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah itu, berkuat kuasa hari ini hingga 12 Mei depan.

Peraturan Seksyen 4(1)(a)(ii) juga membenarkan individu yang keluar untuk mendapatkan keperluan makanan, perubatan atau kesihatan dibenarkan keluar dengan ahli keluarga yang tinggal serumah.

PKP4 hanya membenarkan dua individu dalam satu kenderaan – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Ismail Sabri menegaskan, pergerakan melebihi 10 km itu hanya tertakluk kepada lokasi paling dekat bagi tujuan yang dibenarkan sahaja.

“Sekiranya mahu ke klinik contohnya, dibenarkan walaupun melebihi 10 km tetapi perlu memastikan hanya klinik yang terdekat sahaja,” katanya.

Dalam sidang media sama, beliau turut mengulas mengenai dakwaan seorang peguam yang rakayat tidak tertakluk di bawah PKPK kerana Kerajaan tidak mewartakan pelaksanaaan PKP di seluruh negara.

Tegasnya, jika Kerajaan tidak mewartakan PKP, pihak berkuasa tempatan tidak boleh bertindak dan melaksanakan tindakan undang-undang terhadap individu yang ingkar PKP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

Eat Travel Fri, 28 Dec 2018

Resipi Apam Santan Pelangi Paling Gebu Yang Wajib Anda Cuba

Apam santan ini sedap jika dimakan bersama secawan teh.

Sihat Thu, 25 Apr 2019

6 teknik senaman paling bagus untuk wanita hamil

Jangan bersenam sesuka hati, ya!

Sihat Wed, 25 Mar 2020
Featured Fri, 26 Apr 2019

Jangan peningkan kepala tukang jahit, ini tip berguna untuk beli kain pasang

Anda pun tidak bingung dan rungsing jika baju tidak siap

Eat Travel Thu, 7 May 2020

Walaupun berstatus paya, cantiknya luar biasa

Jangan kata ‘tidak’ sebelum anda lihat terlebih dahulu

Eat Travel Tue, 6 Nov 2018

7 Bandar Ideal Untuk Pengembara Solo

Jika anda tak pasti ke mana nak pergi, tengoklah senarai ini.

| Live TV