Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Shaidah Shafie April 29, 2020 @ 9:49pm

Rakyat dibenarkan bergerak dua orang dalam satu kenderaan

Kerajaan membenarkan pergerakan dua individu dalam satu kenderaan, selain boleh melebihi 10 km dengan tujuan mendapatkan rawatan kesihatan pada pelaksanaan fasa empat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula hari ini.

Bagaimanapun, ketetapan itu hanya membabitkan keperluan untuk membeli makanan dan mendapatkan rawatan perubatan atau kesihatan sahaja.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini. Foto: Harry Salzman.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kelonggaran pergerakan bagi dua individu itu hanya merangkumi ahli keluarga yang tinggal serumah.

“Jika sebelum ini hanya seorang individu dibenarkan dalam satu kenderaan, namun Kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat dengan membolehkan dua individu dalam satu kenderaan.

“Begitu juga dengan pergerakan yang melebihi 10 km yang sudah diwartakan dalam KPK fasa empat ini,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Kelonggaran berkenaan diberikan Kerajaan berdasarkan Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang diwartakan, semalam.

Peraturan yang diterbitkan dalam warta kerajaan mengikut kuasa perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah itu, berkuat kuasa hari ini hingga 12 Mei depan.

Peraturan Seksyen 4(1)(a)(ii) juga membenarkan individu yang keluar untuk mendapatkan keperluan makanan, perubatan atau kesihatan dibenarkan keluar dengan ahli keluarga yang tinggal serumah.

PKP4 hanya membenarkan dua individu dalam satu kenderaan – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Ismail Sabri menegaskan, pergerakan melebihi 10 km itu hanya tertakluk kepada lokasi paling dekat bagi tujuan yang dibenarkan sahaja.

“Sekiranya mahu ke klinik contohnya, dibenarkan walaupun melebihi 10 km tetapi perlu memastikan hanya klinik yang terdekat sahaja,” katanya.

Dalam sidang media sama, beliau turut mengulas mengenai dakwaan seorang peguam yang rakayat tidak tertakluk di bawah PKPK kerana Kerajaan tidak mewartakan pelaksanaaan PKP di seluruh negara.

Tegasnya, jika Kerajaan tidak mewartakan PKP, pihak berkuasa tempatan tidak boleh bertindak dan melaksanakan tindakan undang-undang terhadap individu yang ingkar PKP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 11 Sep 2018

Jurufoto Ini Guna Refleksi Cermin Untuk Mengambil Gambar Keindahan Alam. Hasilnya Memang Wow!

Dengan menggunakan cermin bulat, hasil karyanya memang cukup mengagumkan!

Eat Travel Wed, 17 Oct 2018

Hasilkan Garam Berwarna Merah Jambu, 5000 Kolam Air Garam Ini Tersusun Indah Di Peru!

Keluasan setiap kolam adalah 5 meter dan kedalamannya adalah 30 cm.

Featured Tue, 27 Nov 2018

Sering Rasa Mengantuk Walaupun Sudah Cukup Tidur, Anda Kemungkinan Menghidapi Penyakit Ini

Lebih enam jenis penyakit dikaitkan dengan masalah mengantuk.

Featured Mon, 16 Mar 2020
Featured Fri, 20 Mar 2020

Basuh tangan atau sapu cecair pembasmi kuman?

Apa-apa pun, utamakan kebersihan!

Featured Wed, 10 Mar 2021

Peminat Dakwa Nampak Baby Bump, Elfira Loy Dikhabarkan Hamil Anak Kedua?

Dengar kata, Rayyan bakal dapat adik.. Betul ke?

Featured Fri, 1 Jun 2018

Dinobatkan Sebagai Ratu Cantik Kaamatan, Kemenangan Hosiani Sememangnya Sudah Dijangka

Hosiani sememangnya calon favourite dan sejak awal lagi disebut-sebut mengambil alih gelaran berprestij itu.

Featured Tue, 17 Jul 2018

Bau Hanyir Ikan Hilang Dengan 8 Teknik Mudah Ini

Bukan sahaja potong mood nak masak, malah selera nak makan ikan pun terbantut.

Featured Thu, 12 Mar 2020
Featured Thu, 19 Mar 2020

| Live TV