Featured By: Ad Ops April 13, 2020 @ 6:18pm

Rambut masih gatal, kusut dan berminyak walaupun sudah syampu, ini sebabnya

Tidak kira sama ada berhijab atau tidak, rambut perlu dijaga dan dicuci dengan bersih untuk mengelakkan rambut berminyak yang boleh menjurus pada permasalahan lain seperti kelemumur, rambut gugur, jerawat serta gatal kulit kepala.

Biarpun sudah mencuci rambut, namun ada yang masih mengalami rambut berminyak, kusut ataupun gatal kulit kepala. Hal ini berlaku kerana mungkin rutin penjagaan rambut yang dilakukan salah.

cara cuci rambut dengan betul

Kredit gambar: GitaCinta

Berikut adalah perkongsian pakar rambut terkenal New York daripada Nunzio Saviano Salon, Nunzio Saviano dan pewarna rambut popular daripada Oscar Blanc Salon iaitu Kyle White mengenai kesilapan cuci rambut yang sering dilakukan oleh wanita.

1. Rambut tidak basah sepenuhnya sebelum menggunakan syampu

kesilapan cuci rambut

Kredit gambar: BT.com

Perkara ini sering berlaku jika seseorang itu bersiap dalam keadaan tergesa-gesa kerana sudah lambat. Hal ini akan membuatkan air tidak sampai ke seluruh rambut termasuk kulit kepala dengan sepenuhnya. Pastikan rambut betul-betul basah sebelum meletakkan syampu pada rambut untuk pencucian yang lebih optimum.

2. Syampu tidak sampai pada kulit kepala

Sudahlah rambut tidak basah sepenuhnya, kemudian penggunaan syampu pula tidak sampai ke kulit kepala. Pastikan syampu anda sampai ke permukaan kulit kepala kerana pada bahagian berkenaan yang paling banyak minyak.

cara betul cuci syampu rambut

Kredit gambar: Gfycat

3. Syampu rambut dengan kasar

Antara faktor rambut kerap gugur adalah mencuci rambut dengan terlalu kasar. Tabiat menggosok kepala lebih-lebih lagi menggunakan kuku yang tajam dengan harapan untuk menanggalkan segala kotoran dan minyak adalah salah. Kulit kepala agak sensitif dan rambut akan mudah gugur ketika basah.

Sebaiknya, urut kulit kepala dari atas ke bawah perlahan-lahan dengan hujung jari kerana ia dapat meningkatkan pengaliran darah ke kulit kepala dan secara tidak langsung menggalakkan pertumbuhan rambut.

kesilapan cuci rambut

Kredit gambar: Cosmetics Design Asia

Kesilapan lain yang sering dilakukan ialah syampu rambut lebih daripada sekali pada masa yang sama, menggunakan syampu dalam jumlah yang banyak, mengabaikan penggunaan perapi rambut, membilas syampu dengan air panas, pemilihan syampu yang tidak sesuai dengan jenis rambut dan tidak membilas syampu dengan bersih.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 14 May 2020
Oh Lawa Mon, 17 Dec 2018

This Is The One Skincare Ingredient You Should Start Using In 2019

It’s the most effective anti-aging Ingredient in the market!

Oh Lawa Tue, 26 Feb 2019

Evolusi gaya rambut dan solekan Lady Gaga dari dulu hingga sekarang

Beliau bukan saja berani, tetapi bijak mencuba gaya yang luar biasa.

Featured Fri, 27 Aug 2021

Isu Pegawai Halang Rakam Video Di PPV, Ini Respons KJ Sebagai Menteri Kesihatan Baharu!

Isu melibatkan rakaman video di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sering menjadi perdebatan dalam kalangan ramai. Walaupun kerajaan membenarkan rakaman video ketika suntikan diberikan di PPV, namun terdapat banyak situasi berlaku di mana orang awam tidak […]

Featured Wed, 20 Jun 2018

Kalau Nak Beg Kulit Anda Sentiasa Nampak Baharu, Lakukan Teknik Pembersihan Ini!

Bersihkan dan cuci beg tangan kulit anda untuk sentiasa nampak cantik dan macam baharu lepas beli!

Featured Fri, 6 Aug 2021

JKN Selangor Sahkan Sektor Kilang Cetus Kluster Terbesar, Ramai Minta Kilang Ditutup

Umum maklum, angka kes COVID-19 di negara ini yang melepasi angka 20,000 semalam. Justeru, menerusi sidang media khas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini, beberapa perkara penting telah diperjelaskan termasuk punca kluster kes meningkat di […]

Featured Thu, 30 Apr 2020
Featured Tue, 27 Jul 2021

Video Tular Di Internet: Netizen Dakwa ‘Deep Fake’, Cubaan Jatuhkan Pendakwah Terkenal

Sebuah video tular yang dikatakan mirip pendakwah terkenal mengejutkan ramai netizen di media sosial. Video yang mengandungi perlakuan tidak sopan tersebar dan warganet menyifatkan ia adalah video palsu. Netizen turut mendakwa ia merupakan salah satu […]

Featured Fri, 6 Mar 2020

Mahu kening bayi cantik bila besar, ikuti panduan ini

Mudah sahaja, lagipun guna bahan semula jadi

| Live TV