Featured By: Nani Ramlee April 13, 2020 @ 6:18pm

Rambut masih gatal, kusut dan berminyak walaupun sudah syampu, ini sebabnya

Tidak kira sama ada berhijab atau tidak, rambut perlu dijaga dan dicuci dengan bersih untuk mengelakkan rambut berminyak yang boleh menjurus pada permasalahan lain seperti kelemumur, rambut gugur, jerawat serta gatal kulit kepala.

Biarpun sudah mencuci rambut, namun ada yang masih mengalami rambut berminyak, kusut ataupun gatal kulit kepala. Hal ini berlaku kerana mungkin rutin penjagaan rambut yang dilakukan salah.

cara cuci rambut dengan betul

Kredit gambar: GitaCinta

Berikut adalah perkongsian pakar rambut terkenal New York daripada Nunzio Saviano Salon, Nunzio Saviano dan pewarna rambut popular daripada Oscar Blanc Salon iaitu Kyle White mengenai kesilapan cuci rambut yang sering dilakukan oleh wanita.

1. Rambut tidak basah sepenuhnya sebelum menggunakan syampu

kesilapan cuci rambut

Kredit gambar: BT.com

Perkara ini sering berlaku jika seseorang itu bersiap dalam keadaan tergesa-gesa kerana sudah lambat. Hal ini akan membuatkan air tidak sampai ke seluruh rambut termasuk kulit kepala dengan sepenuhnya. Pastikan rambut betul-betul basah sebelum meletakkan syampu pada rambut untuk pencucian yang lebih optimum.

2. Syampu tidak sampai pada kulit kepala

Sudahlah rambut tidak basah sepenuhnya, kemudian penggunaan syampu pula tidak sampai ke kulit kepala. Pastikan syampu anda sampai ke permukaan kulit kepala kerana pada bahagian berkenaan yang paling banyak minyak.

cara betul cuci syampu rambut

Kredit gambar: Gfycat

3. Syampu rambut dengan kasar

Antara faktor rambut kerap gugur adalah mencuci rambut dengan terlalu kasar. Tabiat menggosok kepala lebih-lebih lagi menggunakan kuku yang tajam dengan harapan untuk menanggalkan segala kotoran dan minyak adalah salah. Kulit kepala agak sensitif dan rambut akan mudah gugur ketika basah.

Sebaiknya, urut kulit kepala dari atas ke bawah perlahan-lahan dengan hujung jari kerana ia dapat meningkatkan pengaliran darah ke kulit kepala dan secara tidak langsung menggalakkan pertumbuhan rambut.

kesilapan cuci rambut

Kredit gambar: Cosmetics Design Asia

Kesilapan lain yang sering dilakukan ialah syampu rambut lebih daripada sekali pada masa yang sama, menggunakan syampu dalam jumlah yang banyak, mengabaikan penggunaan perapi rambut, membilas syampu dengan air panas, pemilihan syampu yang tidak sesuai dengan jenis rambut dan tidak membilas syampu dengan bersih.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 19 Jan 2018

Dilema Cinta Suami Orang

Amaran buat mereka yang sedang bercinta dengan suami orang atau mungkin menjadi mangsa panahan cinta lelaki beristeri. Semak list di bawah untuk membuatkan anda sedar sudah tiba masanya untuk angkat kaki dalam perhubungan cinta yang mendapat kecaman ramai ini.

Oh Lawa Thu, 4 Apr 2019

Swiss Image tembusi pasaran Malaysia, kini boleh didapati di Watsons!

Swiss Image produk yang diformulasi daripada sumber mineral Alpine Swiss iaitu Alpine Glacier Melt.

Eat Travel Tue, 10 Mar 2020

Ini rahsia kuah laksa yang dimasak sedap!

Resipi turun temurun jadi taruhan.

Featured Mon, 12 Nov 2018
Oh Lawa Mon, 21 Jan 2019
Oh Lawa Wed, 21 Nov 2018

Aksesori Hidung Ini Memang Cantik & Unik. Sesuai Untuk Anda Yang Berhidung Pesek!

Rekaan aksesori ini diinspirasikan melalui keindahan pelbagai suku kaum. 

Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

Walaupun Dikecam, Koleksi Tudung Neelofa Sold Out Dalam Masa 2 Minit!

Wah! Kuat juga kan pengaruh Neelofa ni? Semalam, kecoh di media sosial apabila dia dikecam Netizen kerana melancarkan koleksi tudungnya Be Lofa di sebuah kelab malam terkenal di ibu negara iaitu Zouk.

Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

8 Tip Untuk Pelancong Wanita Solo Kekal Selamat Ketika Mengembara Di Luar Negara

Jangan kerana takut, anda tak menikmati pengalaman yang menarik ini!

Oh Lawa Thu, 24 May 2018

Patutlah Nampak Cantik Dan Berseri, Ini Rupanya Rahsia Awet Muda YB Nurul Izzah

Sangat simple, petua YB Nurul Izzah untuk kekal awet muda.

| Live TV