Featured By: Ad Ops April 13, 2020 @ 6:18pm

Rambut masih gatal, kusut dan berminyak walaupun sudah syampu, ini sebabnya

Tidak kira sama ada berhijab atau tidak, rambut perlu dijaga dan dicuci dengan bersih untuk mengelakkan rambut berminyak yang boleh menjurus pada permasalahan lain seperti kelemumur, rambut gugur, jerawat serta gatal kulit kepala.

Biarpun sudah mencuci rambut, namun ada yang masih mengalami rambut berminyak, kusut ataupun gatal kulit kepala. Hal ini berlaku kerana mungkin rutin penjagaan rambut yang dilakukan salah.

cara cuci rambut dengan betul

Kredit gambar: GitaCinta

Berikut adalah perkongsian pakar rambut terkenal New York daripada Nunzio Saviano Salon, Nunzio Saviano dan pewarna rambut popular daripada Oscar Blanc Salon iaitu Kyle White mengenai kesilapan cuci rambut yang sering dilakukan oleh wanita.

1. Rambut tidak basah sepenuhnya sebelum menggunakan syampu

kesilapan cuci rambut

Kredit gambar: BT.com

Perkara ini sering berlaku jika seseorang itu bersiap dalam keadaan tergesa-gesa kerana sudah lambat. Hal ini akan membuatkan air tidak sampai ke seluruh rambut termasuk kulit kepala dengan sepenuhnya. Pastikan rambut betul-betul basah sebelum meletakkan syampu pada rambut untuk pencucian yang lebih optimum.

2. Syampu tidak sampai pada kulit kepala

Sudahlah rambut tidak basah sepenuhnya, kemudian penggunaan syampu pula tidak sampai ke kulit kepala. Pastikan syampu anda sampai ke permukaan kulit kepala kerana pada bahagian berkenaan yang paling banyak minyak.

cara betul cuci syampu rambut

Kredit gambar: Gfycat

3. Syampu rambut dengan kasar

Antara faktor rambut kerap gugur adalah mencuci rambut dengan terlalu kasar. Tabiat menggosok kepala lebih-lebih lagi menggunakan kuku yang tajam dengan harapan untuk menanggalkan segala kotoran dan minyak adalah salah. Kulit kepala agak sensitif dan rambut akan mudah gugur ketika basah.

Sebaiknya, urut kulit kepala dari atas ke bawah perlahan-lahan dengan hujung jari kerana ia dapat meningkatkan pengaliran darah ke kulit kepala dan secara tidak langsung menggalakkan pertumbuhan rambut.

kesilapan cuci rambut

Kredit gambar: Cosmetics Design Asia

Kesilapan lain yang sering dilakukan ialah syampu rambut lebih daripada sekali pada masa yang sama, menggunakan syampu dalam jumlah yang banyak, mengabaikan penggunaan perapi rambut, membilas syampu dengan air panas, pemilihan syampu yang tidak sesuai dengan jenis rambut dan tidak membilas syampu dengan bersih.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 1 Mar 2019
Featured Mon, 4 Nov 2019

Bukan orang gemuk sahaja, orang kurus pun boleh kena diabetes

Ketahui sebab apa orang kurus terdedah kepada risiko diabetes

Eat Travel Mon, 3 Jun 2019
Featured Mon, 18 Oct 2021

Gara-Gara Lambat Masak, Pelanggan Restoran Fast Food Serang Pekerja Dengan Senduk Besi!

Seorang pelanggan wanita bertindak memukul seorang pekerja McDonald di Nashville, Tennessee, Amerika Syarikat (AS) kerana menunggu terlalu lama untuk mendapatkan makanan. Menurut polis, pelanggan itu memandu ke restoran berkenaan dengan menaiki sebuah kereta Chevrolet Impala

Featured Mon, 2 Sep 2019

Sangkar bagaikan filem pertarungan MMA sebenar!

Saksikan di pawagam yang berhampiran dengan anda!

Featured Thu, 27 Oct 2022
Featured Wed, 8 May 2019
Featured Mon, 11 Oct 2021

“Bukan Mudah Untuk Tarik Perhatian..” – Kendalikan ABPBH 34 Secara Solo, Sherry Alhadad Akui Gementar

Pengacara berbakat, Sherry Alhadad kembali mengemudi pentas Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) ke-34 sebagai pengacara buat tahun ini. Menerusi sidang media maya ABPBH 34, Sherry mengakui perasaaan bercampur baur apabila mendapat tahu bakal mengendalikan majlis

Featured Thu, 4 Aug 2022

Noh Salleh Dan Mizz Nina Sah Bercerai?

Kenapa min yang sebak???

| Live TV