Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 8, 2020 @ 11:11am

Ratu England 2019 tinggalkan kerja amal untuk kembali bertugas di hospital

Ratu England Dunia 2019, Bhasha Mukharjee yang sedang dalam siri jelajah kegiatan amal kembali ke England untuk membantu negaranya memerangi wabak COVID-19.

Agensi berita antarabangsa, CNN melaporkan ketika memenangi gelaran berprestij berkenaan gadis berusia 24 tahun itu bertugas sebagai doktor di Hospital Pilgrim di Boston, England.

Sebaik mewakili negaranya pada pertandingan Ratu Dunia, Disember 2019, Bhasha dijemput untuk menjadi duta bagi pelbagai badan amal di beberapa negara, sekali gus mengambil keputusan untuk bercuti sehingga Ogos 2020 bagi membolehkan beliau terbabit dalam kegiatan amal berkenaan.

“Saya dijemput ke Afrika, Turki, India, Pakistan dan beberapa negara Asia untuk mempromosikan badan amal di negara terbabit, namun apabila mendapat mesej daripada beberapa rakan dari hospital tempat saya bertugas sebelum ini, saya ambil keputusan untuk kembali menyumbang bakti,” katanya kepada CNN.

Bhasha kembali ke England bagi membantu rakan-rakannya di Hospital Pilgrim. (Gambar kredit The Indian Express)

Beliau yang mengambil pengkhususan dalam perubatan respiratori berada di India sejak awal Mac 2020 bagi mempromosikan kegiatan amal Coventry Mercia Lions Club yang aktif membantu sekolah di India dengan menyumbang alat tulis, selain membiayai rumah amal bagi kanak-kanak perempuan yang tiada keluarga.

Beliau mengambil keputusan untuk kembali ke England apabila wabak COVID-19 semakin buruk di United Kingdom (UK). Ketika ini UK berada pada tempat kelapan dalam senarai jumlah jangkitan COVID-19 dunia dengan 52,279 kes positif COVID-19 dan 5,385 kematian.

Beliau berkata, sebaik dimaklumkan mengenai kekurangan petugas perubatan dan kesihatan di hospitalnya, beliau menghubungi pihak pengurusan hospital berkenaan untuk memaklumkan hasratnya untuk kembali bertugas.

Kejelitaan doktor muda itu dinobatkan Ratu England Dunia 2019. (Gambar kredit Spalding Today)

Katanya, beliau berasa bersalah untuk memakai tiara Ratu England meskipun bagi melakukan kerja amal, sedangkan rakan-rakannya terpaksa bertungkus-lumus di hospital.

“Apabila anda melakukan kerja amal di luar negara, anda masih perlu memakai tiara, sentiasa bersedia untuk kelihatan cantik. Tetapi, kini saya mahu kembali ke tanah air dan ingin kembali bertugas segera. Lagipun inilah sebabnya mengapa saya memperoleh ijazah (perubatan) ini.

“Saya melihat penghargaan luar biasa masyarakat terhadap petugas kesihatan ketika ini dan saya tahu saya juga boleh membantu. Inilah masa terbaik untuk saya menjadi Ratu England Dunia 2019 dan kembali membantu England dalam keadaan genting ini,” katanya

Bhasha yang mendapat kerjasama Pesuruhjaya Tinggi Britain di Calcutta, India terbang ke London menerusi Frankfurt dan kini sedang menjalani proses kuarantin selama dua minggu di UK sebelum kembali bertugas.

Gambar utama: Kredit Twitter Daily Mirror

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 24 Mar 2021

RM 52. 48 Bilion i-Sinar Diluluskan – Tengku Zafrul

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, sejumlah RM19.45 bilion pengeluaran i-Lestari melibatkan 5.23 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah diluluskan setakat 12 Mac, 2021 berbanding RM18.58 billion dan 5.18 […]

Featured Tue, 9 Jul 2019
Featured Fri, 1 May 2020

Applikasi MySejahtera, MyTrace bantu KKM kesan kontak rapat

Majikan diminta amal jadual kerja anjal, kerja dari rumah

Featured Wed, 9 Oct 2019

Bilakah waktu sesuai untuk minum teh hijau?

Dapat menurunkan berat badan jika diminum pada waktu yang sesuai!

Gaya Hidup Thu, 11 Oct 2018

Ketahui Risiko Bahaya Akibat Tidur Meniarap

Tidur meniarap boleh menjejaskan kesihatan diri anda.

Featured Thu, 5 Mar 2020

Peragawati ini kekal langsing walaupun sudah beranak tiga

Kurus cara Fadzlun Abas, mudah sahaja

Eat Travel Fri, 10 Apr 2020

5 butik hotel yang wajib anda daftar masuk di Pulau Pinang

Penginapan yang pasti meninggalkan memori indah

Gaya Hidup Fri, 7 Sep 2018

Ini Masa Terbaik Untuk Minum Secawan Kopi Pertama Anda

Ia bukannya seawal yang anda sangka.

Featured Wed, 20 May 2020

Caj kuarantin 50 peratus dikenakan kepada rakyat yang pulang dari luar negara

Perlu dapatkan surat persetujuan sebelum pulang ke tanah air

| Live TV