Featured By: tex_admin March 23, 2018 @ 1:03pm

Resepi Mudah Kek Batik Cheese. Sedap Tak Terkata

Siapa penggemar kek batik sila angkat tangan! Kek batik antara pencuci mulut yang paling mudah dibuat dan sedap pula tu! Kek yang dibanjiri dengan coklat memang enak dimakan bersama orang-orang tersayang. Lagi-lagi kalau ada anak kecil, merekalah yang paling suka makan kek batik ini kan?

Ada orang buat kek batik yang original je kan, tapi kami nak kongsi resepi yang special untuk anda iaitu Kek Batik Cheese! Resepi ini mudah je tau, anda boleh buat sendiri dekat rumah sama ada untuk makan bersama keluarga mahupun nak beri kepada kawan-kawan. Mesti mereka akan menguji kek buatan tangan anda sendiri yang pastinya sedap! 

Foto : Buat Orang Lapo Youtube

Bahan-bahan

1/2 Cawan Milo

2 Sudu Besar Serbuk Koko

2 Biji Telur

1/4 Cawan Air

1/2 Cawan Susu Pekat 

1 Sudu Kecil Serbuk Vanilla / Esen Vanilla 

125 gram Mentega

200 gram Biskut Marie

Topping:

250gram Krim Keju

2-3 Sudu Besar Gula Aising

1 Biji Telur

Cara-caranya

Masukkan milo, serbuk koko, telur, air, susu pekat manis dan serbuk vanilla ke dalam pan. Kemudian, kacau sehingga sebati. Selepas itu, letakkan pan tersebut di atas api dan masukkan mentega kacau sehingga mentega itu cair. Gunakan suhu api yang sederhana je ya! 

Selepas itu, masukkan biskut marie dan gaul sehingga rata. Sediakan loyang dan masukkan adunan tersebut ke dalam loyang. Biarkan seketika.

Bagi membuat topping pula, masukkan krim keju, gula aising dan telur ke dalam mangkuk besar; kacau menggunakan electric mixer sehingga gebu.

Curahkan krim keju tadi ke dalam loyang yang berisi adunan kek batik. Bakar selama 15 minit menggunakan top heating (api atas) dengan suhu 160 darjah Celcius. Setelah siap dibakar, anda boleh taburkan serbuk milo di atas kek batik cheese tersebut. Siap!

Mudah je kan, anda kena cuba tau memang sedap sehingga menjilat jari! Anda boleh tengok video ini juga sebagai rujukan.

Sumber: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 25 May 2018

Tembikai Susu Sejenis Buah Murah Namun Banyak Khasiatnya Selain Enak Dimakan

Dimakan enak, dibuat sebagai pewangi kereta juga membangkit aroma yang menyenangkan.

Eat Travel Mon, 13 Apr 2020
Featured Sun, 25 Nov 2018

Sebelum Ke Pejabat, Ibu Bapa Make Sure Stok Makanan Sentiasa Ada Sepanjang Cuti Sekolah!

So parents make sure stok makanan di rumah mencukupi supaya anak anda tidak ditinggalkan dalam kelaparan! 

Eat Travel Fri, 29 May 2020
Featured Tue, 2 Mar 2021

Pergerakan Rentas Daerah Kecuali Di Sabah Dibenarkan Mulai…

Dalam sidang media Majlis Keselamtan Negeri hari ini, Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan pergerakan rentas daerah  dibenarkan mulai 5 Mac ini kecuali di Sabah. Manakala bagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di 4 […]

Featured Fri, 25 Oct 2019
Featured Mon, 8 Jul 2019

Kolam renang infiniti 360 darjah, projek gila terbaharu Kota London!

Laluan akses ke kolam ini menggunakan pintu seperti kapal selam, wow!

familuv Wed, 15 Aug 2018

Resepi Ais Krim Buah Ini Sesuai Untuk Si Comel Yang Sedang Tumbuh Gigi

Bukan saja dapat melegakan kesakitan, ais krim buah ini juga berkhasiat!

Featured Fri, 21 May 2021

Tengku Puteri Afzan Aminah Digelar Beauty With Brain, Kini Pelajar Jurusan Akaun Di London

Semakin dewasa semakin terserlah kejelitaan YM Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang mencecah usia 21 tahun. Puteri diraja itu sering meenjadi perhatian tatkala menemani bundanya, Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tunku […]

Featured Tue, 7 May 2019

Zendaya hadiri Met Gala sebagai Cinderella dengan gaun yang bercahaya setelah ‘dijampi!’

Lihatlah bagaimana busana rekaan Tommy Hilfiger ini menyala!

| Live TV