Featured By: tex_admin March 23, 2018 @ 1:03pm

Resepi Mudah Kek Batik Cheese. Sedap Tak Terkata

Siapa penggemar kek batik sila angkat tangan! Kek batik antara pencuci mulut yang paling mudah dibuat dan sedap pula tu! Kek yang dibanjiri dengan coklat memang enak dimakan bersama orang-orang tersayang. Lagi-lagi kalau ada anak kecil, merekalah yang paling suka makan kek batik ini kan?

Ada orang buat kek batik yang original je kan, tapi kami nak kongsi resepi yang special untuk anda iaitu Kek Batik Cheese! Resepi ini mudah je tau, anda boleh buat sendiri dekat rumah sama ada untuk makan bersama keluarga mahupun nak beri kepada kawan-kawan. Mesti mereka akan menguji kek buatan tangan anda sendiri yang pastinya sedap! 

Foto : Buat Orang Lapo Youtube

Bahan-bahan

1/2 Cawan Milo

2 Sudu Besar Serbuk Koko

2 Biji Telur

1/4 Cawan Air

1/2 Cawan Susu Pekat 

1 Sudu Kecil Serbuk Vanilla / Esen Vanilla 

125 gram Mentega

200 gram Biskut Marie

Topping:

250gram Krim Keju

2-3 Sudu Besar Gula Aising

1 Biji Telur

Cara-caranya

Masukkan milo, serbuk koko, telur, air, susu pekat manis dan serbuk vanilla ke dalam pan. Kemudian, kacau sehingga sebati. Selepas itu, letakkan pan tersebut di atas api dan masukkan mentega kacau sehingga mentega itu cair. Gunakan suhu api yang sederhana je ya! 

Selepas itu, masukkan biskut marie dan gaul sehingga rata. Sediakan loyang dan masukkan adunan tersebut ke dalam loyang. Biarkan seketika.

Bagi membuat topping pula, masukkan krim keju, gula aising dan telur ke dalam mangkuk besar; kacau menggunakan electric mixer sehingga gebu.

Curahkan krim keju tadi ke dalam loyang yang berisi adunan kek batik. Bakar selama 15 minit menggunakan top heating (api atas) dengan suhu 160 darjah Celcius. Setelah siap dibakar, anda boleh taburkan serbuk milo di atas kek batik cheese tersebut. Siap!

Mudah je kan, anda kena cuba tau memang sedap sehingga menjilat jari! Anda boleh tengok video ini juga sebagai rujukan.

Sumber: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 21 Aug 2018

Beli Sekeping Pizza Dari Mesin Layan Diri Sahaja. Maju Betul Negara Jepun!

Penghasilan pizza mesin ini hanya mengambil masa 5 minit sahaja!

Featured Sun, 28 Oct 2018

Ini Cara Yang Betul Untuk Bersihkan Papan Pemotong

Hanya guna lemon dan baking soda saja!

Featured Wed, 13 Jun 2018

Jom Layan 10 Lagu Raya Terbaik Pilihan Hijab & Heels

Memanggil-manggil keinginan hati untuk segera pulang ke kampung setiap kali mendengar lagu Raya yang berkumandang di radio.

Featured Mon, 24 Dec 2018
Featured Sat, 28 Apr 2018
Featured Fri, 1 Jun 2018

Dinobatkan Sebagai Ratu Cantik Kaamatan, Kemenangan Hosiani Sememangnya Sudah Dijangka

Hosiani sememangnya calon favourite dan sejak awal lagi disebut-sebut mengambil alih gelaran berprestij itu.

Featured Thu, 12 Mar 2020
Featured Wed, 7 Nov 2018

Ini Cara Gerenti Efektif Untuk Lancarkan Hidung Yang Tersumbat

Leceh betul bila ia berlaku sebab susah nak bernafas!

| Live TV