Featured By: tex_admin March 23, 2018 @ 1:03pm

Resepi Mudah Kek Batik Cheese. Sedap Tak Terkata

Siapa penggemar kek batik sila angkat tangan! Kek batik antara pencuci mulut yang paling mudah dibuat dan sedap pula tu! Kek yang dibanjiri dengan coklat memang enak dimakan bersama orang-orang tersayang. Lagi-lagi kalau ada anak kecil, merekalah yang paling suka makan kek batik ini kan?

Ada orang buat kek batik yang original je kan, tapi kami nak kongsi resepi yang special untuk anda iaitu Kek Batik Cheese! Resepi ini mudah je tau, anda boleh buat sendiri dekat rumah sama ada untuk makan bersama keluarga mahupun nak beri kepada kawan-kawan. Mesti mereka akan menguji kek buatan tangan anda sendiri yang pastinya sedap! 

Foto : Buat Orang Lapo Youtube

Bahan-bahan

1/2 Cawan Milo

2 Sudu Besar Serbuk Koko

2 Biji Telur

1/4 Cawan Air

1/2 Cawan Susu Pekat 

1 Sudu Kecil Serbuk Vanilla / Esen Vanilla 

125 gram Mentega

200 gram Biskut Marie

Topping:

250gram Krim Keju

2-3 Sudu Besar Gula Aising

1 Biji Telur

Cara-caranya

Masukkan milo, serbuk koko, telur, air, susu pekat manis dan serbuk vanilla ke dalam pan. Kemudian, kacau sehingga sebati. Selepas itu, letakkan pan tersebut di atas api dan masukkan mentega kacau sehingga mentega itu cair. Gunakan suhu api yang sederhana je ya! 

Selepas itu, masukkan biskut marie dan gaul sehingga rata. Sediakan loyang dan masukkan adunan tersebut ke dalam loyang. Biarkan seketika.

Bagi membuat topping pula, masukkan krim keju, gula aising dan telur ke dalam mangkuk besar; kacau menggunakan electric mixer sehingga gebu.

Curahkan krim keju tadi ke dalam loyang yang berisi adunan kek batik. Bakar selama 15 minit menggunakan top heating (api atas) dengan suhu 160 darjah Celcius. Setelah siap dibakar, anda boleh taburkan serbuk milo di atas kek batik cheese tersebut. Siap!

Mudah je kan, anda kena cuba tau memang sedap sehingga menjilat jari! Anda boleh tengok video ini juga sebagai rujukan.

Sumber: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 16 Dec 2021

“Rasa Macam Nak Samak Lidah Berkali-Kali” – Tak Sengaja Makan Pork Belly, Netizen Minta Norreen Iman Berhati-Hati

Baru sahaja menjejakkan kaki di London, pelakon Norreen Iman berhadapan dengan kejadian buruk apabila menyedari sandwich yang dimakan mempunyai kandungan perut babi. Norren memberitahu dia dan suaminya, Razzi termakan sandwich yang mengandungi babi itu sebaik […]

Featured Tue, 8 Mar 2022

Lapan Tahun Berlalu, MH370 Terus Dalam Ingatan

Masuk tahun kelapan kehilangan pesawat Beoing 777-200ER milik Malaysia Airlines yang berlepas dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014 lalu pastinya terus diingati oleh seluruh rakyat negara ini. MH370 yang terputus hubungan sejurus melintasi […]

Featured Sat, 15 Sep 2018

Tengku Permaisuri Selangor Zahirkan Perasaan Dukacita Insiden Zalimi Haiwan

Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin Abdul Rahman mahu dua suspek membunuh kucing mendapat hukuman yang setimpal.

Featured Mon, 25 Oct 2021

“Kami Masih Lagi Buat Persiapan” – Kamal Nafi Kahwin Dalam Masa Terdekat

Pelakon, Kamal Adli menafikan bahawa dia akan berkahwin dengan tunangnya, pelakon Uqasha Senrose dalam masa terdekat. Menurut Kamal semasa diwawancara dalam program Lagu Cinta Kita Musim Ke-3 (LCK3) yang diadakan secara maya baru-baru ini, dia […]

Eat Travel Thu, 20 Dec 2018

Berkonsepkan Kolonial Perancis, Dash Resort Tarikan Terbaru Pulau Langkawi

Dash Resort Langkawi diiktiraf sebagai Reka Bentuk Resort Terbaik dalam World Luxury Hotel Awards.

Featured Wed, 15 Apr 2020

Menjengah kehidupan Victoria Beckham, dia miliki segalanya yang didambakan wanita

Victoria juga sangat dikasihi suaminya David Beckham

Featured Sun, 22 Mar 2020
Featured Tue, 26 Oct 2021

Gadis Teruja Pertama Kali Bertemu Teman Lelaki Selepas 11 Bulan Bercinta Dalam PUBG

Permainan video nampaknya semakin popular dalam kalangan anak muda masa kini. Malah, ada yang menjadikan platform permainan video sebagai tempat berkenalan dan bertemu jodoh. Siapa sangka, seorang pengguna TikTok yang dikenali sebagai @raden.girin ini telah […]

Eat Travel Tue, 19 May 2020
Featured Thu, 17 Mar 2022

Kejam! Viral Pengasuh 50 Tampar Bayi, Pukul Guna Sudip! Ini Kenyataan Polis, Rupa-Rupanya…

Kelu lidah Min untuk berkata-kata.. 😣😞 Timbul lagi kes penderaan bayi dan kanak-kanak..

| Live TV