Siapa penggemar kek batik sila angkat tangan! Kek batik antara pencuci mulut yang paling mudah dibuat dan sedap pula tu! Kek yang dibanjiri dengan coklat memang enak dimakan bersama orang-orang tersayang. Lagi-lagi kalau ada anak kecil, merekalah yang paling suka makan kek batik ini kan?
Ada orang buat kek batik yang original je kan, tapi kami nak kongsi resepi yang special untuk anda iaitu Kek Batik Cheese! Resepi ini mudah je tau, anda boleh buat sendiri dekat rumah sama ada untuk makan bersama keluarga mahupun nak beri kepada kawan-kawan. Mesti mereka akan menguji kek buatan tangan anda sendiri yang pastinya sedap!
Bahan-bahan
1/2 Cawan Milo
2 Sudu Besar Serbuk Koko
2 Biji Telur
1/4 Cawan Air
1/2 Cawan Susu Pekat
1 Sudu Kecil Serbuk Vanilla / Esen Vanilla
125 gram Mentega
200 gram Biskut Marie
Topping:
250gram Krim Keju
2-3 Sudu Besar Gula Aising
1 Biji Telur
Cara-caranya
Masukkan milo, serbuk koko, telur, air, susu pekat manis dan serbuk vanilla ke dalam pan. Kemudian, kacau sehingga sebati. Selepas itu, letakkan pan tersebut di atas api dan masukkan mentega kacau sehingga mentega itu cair. Gunakan suhu api yang sederhana je ya!
Selepas itu, masukkan biskut marie dan gaul sehingga rata. Sediakan loyang dan masukkan adunan tersebut ke dalam loyang. Biarkan seketika.
Bagi membuat topping pula, masukkan krim keju, gula aising dan telur ke dalam mangkuk besar; kacau menggunakan electric mixer sehingga gebu.
Curahkan krim keju tadi ke dalam loyang yang berisi adunan kek batik. Bakar selama 15 minit menggunakan top heating (api atas) dengan suhu 160 darjah Celcius. Setelah siap dibakar, anda boleh taburkan serbuk milo di atas kek batik cheese tersebut. Siap!
Mudah je kan, anda kena cuba tau memang sedap sehingga menjilat jari! Anda boleh tengok video ini juga sebagai rujukan.
Sumber: Buat Orang Lapo