Eat Travel By: Shaidah Shafie April 21, 2020 @ 5:28pm

Resipi badak berendam unik Catrionna Brian Ross

Kuih-muih lama sering menjadi pilihan untuk dijadikan juadah pembuka selera untuk berbuka puasa pada Ramadan.

Bagi masyarakat di Pantai Timur terutama, kuih yang manis seperti jala emas, akok, puteri mandi, pengat pisang dan onde-onde bukan sahaja menjadi pilihan pada bulan puasa, tetapi juga pada hari biasa.

Ketiadaan bazar Ramadan kali ini mungkin satu tamparan hebat kerana lazimnya bazar sebegitu memberi peluang kepada masyarakat untuk membeli pelbagai juadah yang diminati.

Kuih-muih tradisional sentiasa menjadi pilihan ramai ketika Ramadan – gambar hiasan. Foto: NSTP/Ghazali Kori.

Namun begitu, usah bimbang kerana di laman sosial seperti Instagram atau Facebook, ramai yang berkongsi resipi sama ada menu berat seperti nasi atau lauk pauk mahupun pemanis mulut serta kudap-kudapan.

Antara judah tradisional yang biasanya hanya muncul pada bulan puasa ialah badak berendam. Pemanis mulut yang sangat enak ini tampak susah untuk dibuat sendiri, namun sebenarnya cara pembuatannya amat mudah.

Onde-onde atau buah Melaka ini juga antara kuih lama yang amat mudah untuk disediakan – gambar hiasan. Foto: NSTP/ Tg Syamim Tg Ismail.

Artis berdarah kacukan, Catriona Brian Ross menyediakan menu badak berendam yang dinamakan ‘badak berendam sengaja tak direndam lencun’.

Nama kuih dipanjangkan dan mengundang senyum bagi mereka yang menggemari kuih bersalut santan ini. Menurut perkongsian Catriona itu, selain ingin menikmati sendiri juadah manis itu, beliau juga menyediakan badak berendam bagi mendidik anak gadisnya agar menghargai kuih tradisi.

Jom lihat bagaimana beliau menyediakan badak berendam istimewanya:

Badak berendam sengaja tak direndam lencun

Bahan-bahan untuk doh:

2 cawan tepun pulut

Sedikit air

Bahan-bahan untuk kuah:

1 kotak santan (250gm)

1 sudu teh halba

Secubit garam

Bahan-bahan untuk inti:

2 cawan kelapa parut (seeloknya kelapa yang muda)

1 cawan gula merah

Pilih kelapa parut daripada kelapa yang agak muda untuk memastikan inti badak berendam terasa lemak dan enak – gambar hiasan. Foto: NSTP/Aswadi Alias.

Cara penyediaan:

1. Sediakan doh dengan memasukkan tepung pulut dalam satu bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit untuk mengelakkan doh menjadi terlalu lembik. Uli hingga sebati dan ketepikan seketika.

2. Sediakan inti dengan memasak kelapa parut dan gula merah sehingga sebati dan kering. Gentel bulat sebesar ibu jari.

3. Gentel doh dan jadikan seperti kepingan di atas tapak tangan, masukkan inti kelapa yang sudah dibulatkan, bungkus inti dengan sempurna.

4. Sediakan periuk berisi air dan panaskan sehingga mendidih. Masukkan doh berisi inti dan rebus sehingga terapung.

5. Apabila sudah terapung, angkat.

6. Cara membuat kuah, masak semua bahan sehingga mendidih. Guna api perlahan supaya kuah tidak pecah minyak. Apabila kuah menjadi pekat, padamkan api dan ketepikan.

7. Akhir sekali masukkan doh yang sudah siap dimasak ke dalam kuah santan. Sekiranya tidak mahu doh lencun, siram sahaja sedikit kuah di atas doh berisi inti yang sudah masak. Sedia untuk dimakan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 21 Feb 2018

D’Bendang, Lokasi Percutian Menggamit Nostalgia Di Tengah Sawah

Indah pemandangan di siang hari, sebelah malamnya pula bertemankan nyaring dan sayup suara burung hantu bersilih ganti curahan hujan lebat, antara nikmat suasana semalaman berkampung di teratak D’Bendang Homestay, terletak di Kg. Sungai Sireh, Kuala Selangor.

Gaya Hidup Tue, 8 May 2018

Rindu Zaman Kanak-Kanak? Jom Flashback Permainan Popular Yang Pasti Akan Mengimbau Nostalgia

Kalau anda rindu zaman kanak-kanak anda, jom kita imbau kenangan anda bermain permainan ini.

Featured Sun, 17 Oct 2021

Masjidil Haram Umumkan Tiada Penjarakan Fizikal

Sejak tercetusnya COVID-19, Masjidil Haram dibenarkan beroperasi mengikut kapasiti penuh dengan jemaah menunaikan solat tanpa dibatasi penjarakan fizikal buat pertama kali. Difahamkan, kumpulan pekerja menanggalkan penanda di lantai sebagai panduan untuk orang ramai melakukan penjarakan […]

Eat Travel Thu, 7 Jun 2018

Resepi Kari Kepala Ikan Yang Paling Power Untuk Ramadan Ini

Nikmati keenakan kari kepala ikan ketika berbuka puasa.

Gaya Hidup Tue, 15 Oct 2019
Featured Mon, 4 Mar 2019
Eat Travel Sat, 1 Sep 2018
Eat Travel Thu, 26 Jul 2018
Eat Travel Wed, 6 Jun 2018

Minat Harry Potter? Jangan Lepaskan Peluang Untuk Kunjungi Set Perfilemannya Yang Ikonik!

Francais filem ini pun sudah tamat, jadi anda boleh imbas kembali memori indah ketika anda menonton filem-filem popular ini.

Gaya Hidup Fri, 21 Feb 2020

| Live TV