Eat Travel By: Fadzlena Jafar May 28, 2020 @ 2:00pm

Resipi lemang cawan kertas PKPB, tak perlu susah-susah cari buluh

Bagi penggemar lemang, agak sukar untuk mencari juadah istimewa itu pada Aidilfitri dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) ini.

Mungkin kerana sukar untuk mencari buluh sepanjang PKPB. Meskipun kelonggaran diberikan, tetapi mencari buluh di hutan pada detik yang penuh mencabar ini mungkin tidak begitu bersesuaian.

Oleh itu, ramai juga yang menggunakan pengetahuan sains ketika belajar dulu untuk menghasilkan lemang segera ketika tempoh PKPB.

Antaranya, perkongsian pemilik akaun Facebook Mohd Nor Salam Harun mengenai cara memasak lemang menggunakan cawan kertas menarik perhatian ramai warga siber.

Lemang cawan yang sudah siap dikukus. (Kredit gambar Facebook Mohd Nor Salam Harun)

Ketika dihubungi, Mohd Nor Salam berkata, resipi lemang itu diwarisi daripada ibunya, Noraini Aw Sulong dengan penambahbaikan kaedah memasak menggunakan cawan kertas.

“Pada musim PKPB ini, pergerakan menjadi sangat terhad dan menyukarkan kita untuk masuk ke hutan semata-mata hendak mencari buluh bagi memasak lemang. Jika sukar bagi masyarakat yang duduk di kampung seperti kami, apatah lagi yang duduk di bandar.

“Memandangkan ada sesetengah daripada kita bersemangat hendak masak sendiri sesuatu juadah itu walaupun boleh dibeli secara dalam talian. Oleh itu video ini saya buat khas untuk mereka yang hendak cuba memasak lemang sendiri terutama mereka yang merayakan Aidilfitri tahun ini di perantauan,” tulisnya.

Walaupun rasa lemang cawan ini tidak boleh lawan keenakan lemang dalam buluh, sekurang-kurangnya anda pasti berpuas hati kerana berjaya memasak sendiri lemang tahun ini.

Bahan-bahan:

Resipi ini untuk jumlah 5 lemang saiz cawan kecil.

– 2 cawan beras pulut (dicuci dan ditapis)

– 2 cawan santan cair ataupun 1 cawan santan pekat + 1 cawan air

– Garam secukup rasa

– Gula secukup rasa

– Cawan kertas

– Daun pisang (jika tiada, boleh guna kerajang aluminium)

Cara penyediaan:

  1. Basuh dan tapis beras pulut
  2. Masukkan gula dan garam ke dalam santan, kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan daun pisang ke dalam cawan.
  4. Masukkan beras pulut dengan anggaran ¾ daripada saiz cawan.
  5. Masukkan santan lebih sedikit daripada beras pulut.
  6. Kukus selama 1 ½ jam hingga dua jam supaya beras pulut betul-betul melekat.
  7. Apabila masak, keluarkan dan teruskan hentak cawan supaya lemang menjadi sedikit padat. Bagi yang hendak menjadikan lemang sedikit garing, selepas masak keluarkan lemang daripada cawan dan masak sekejap di dalam oven.

Kredit: Facebook Mohd Nor Salam Harun & Instagram: @lamlammakan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 1 Jun 2019
Eat Travel Mon, 24 Dec 2018

Jom Buat Cream Puff Versi ‘Cookies & Cream’! Ini Resipinya

Berikan kelainan kepada snek klasik ini. Gerenti nak lagi!

Acara Wed, 5 Jun 2019

Sherry Al-hadad dan Ammar Titan tak puasa? Biar betul!

Ikuti sedutan video Belakang Tabir Jom Kejar Bersama Panasonic!

Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

Eat Travel Fri, 17 Apr 2020

Mahu ikan goreng rangup dan sedap? Ini rahsianya

Bukan sekadar garam kunyit biasa!

Featured Sat, 21 Mar 2020

Cantiknya Fasha Sandha walau tanpa solekan, ini rahsianya

Kongsi 4 langkah kecantikan semula jadi

Featured Fri, 26 Apr 2019
Eat Travel Sun, 5 Apr 2020
Featured Wed, 10 Jan 2018

Idris Khan Kongsi Tips Untuk Wanita Insecure

Pengalaman selama 10 tahun dalam bidang peragawan membolehkan pelakon Idris Khan melihat dan berjumpa dengan ramai wanita cantik dari seluruh dunia. Berdasarkan pengalamannya, pelakon drama Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin ini berkongsi bahawa wanita […]

Featured Thu, 26 Apr 2018

Kecederaan Di Kaki Punca Bagaimana Ummi Nazeera Tahu Dirinya Hamil

Perkhabaran gembira berhubung kandungannya yang memasuki empat bulan dikongsi pelakon Ummi Nazeera, 28, semalam, melalui akaun Instagram miliknya.

| Live TV