Featured By: Bibi Ramli July 31, 2018 @ 10:00pm

Review: Sediakan Tisu Sebelum Menonton Filem Pulang!

Kaki wayang semua! Anda dah tengok filem terbaru keluaran Primeworks Studios ke belum?

Pulang, sebuah kisah percintaan yang epik, memang ditunggu-tunggu kerana pihak produksinya menjanjikan elemen-elemen CGI yang mantap.

Itu salah satu sebabnya kos pembikinan filem ini mencecah RM6 juta, dan ini terus menjadikan Pulang filem termahal terbitan Primeworks. Wow, jangan main-main!

Jalan ceritanya pula adalah berdasarkan kisah sebenar yang merujuk kepada sejarah nenek moyang kita serta menjangkau 3 generasi!

Bukan itu saja! Sutradaranya adalah Kabir Bhatia yang pernah menghadiahkan peminat wayang tempatan dengan filem-filem romantik seperti Cinta, Sepi dan Nur Kasih. Bagi yang dah tengok filem-filem tersebut, anda nangis tak? Ha, jadi cuba bayangkan betapa emotionalnya Pulang pula.

Dilakonkan pula oleh pasangan onscreen yang gorgeous iaitu Remy Ishak dan Puteri Aishah, karya ini gerenti akan meruntun jiwa penonton.

Pelakon lain termasuklah Azrel Ismail, Erwin Dawson, Datuk Jalaluddin Hassan, Juliana Evans, Datuk Rahim Razali and Sherry Al-Jeffri.

Jom baca dulu review Hijab & Heels untuk filem ini.

Penceritaan

Pulang merupakan sebuah biopik tentang Othman Haji Alias, iaitu datuk kepada Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Datuk Ahmad Izham Omar.

Berlatarkan Melaka, Hong Kong dan Liverpool, kisah ini menekankan sejarah kelasi Malaya yang bekerja di atas kapal-kapal dagang selepas Perang Dunia Kedua dan akhirnya menetap di Liverpool.

Di sekitar tahun 1940an, Othman, seorang nelayan, membuat keputusan untuk berlayar mengelilingi dunia bagi mencari kekayaan demi isteri (Che Thom) dan anak mereka (Omar).

Dari perspektif lain, penonton juga dapat melihat kerinduan yang dialami oleh Thom dan Omar selama 6 dekad di mana mereka menunggu kepulangan ketua keluarga mereka.

Sebahagian besar plot Pulang dilihat menerusi mata Thom, jadi anda takkan tahu apa yang sebenarnya telah berlaku kepada Othman.

Tapi persoalan yang akan timbul di minda penonton adalah: Adakah Othman akan pulang ke tanah air akhirnya?

Adakah pasangan suami isteri yang saling mencintai satu sama lain ini akan bersatu kembali?

Babak-babak di mana Thom dan Omar merindui Othman memang menyedihkan, lebih-lebih lagi apabila mereka tak menunjukkan niat langsung untuk berputus asa daripada menanti kepulangannya.

Kalau anda di tempat mereka, bagaimana? Sanggup tunggu atau move on?

Plot filem ini mungkin bergerak perlahan pada mulanya, tapi lama-kelamaan ia akan menjadi lebih interesting lebih-lebih lagi apabila kisah Othman sedikit sebanyak terbongkar.

Jawapan yang anda cari akan didedahkan di penghujung filem ini, dan percayalah. Penungguan anda gerenti akan berbaloi.

Ramai teman penulis berkata yang air mata mereka berjujuran apabila mendapat tahu tentang nasib keluarga kecil ini.

Lagu tema filem ini, Layarlah Kembali yang didendangkan oleh Dayang Nurfaizah, pun akan menaikkan lagi feel dalam semua scene menyayat hati.

Pengarah Pulang, Kabir, memang tahu bagaimana untuk bermain dengan emosi penonton!

Anda juga mungkin akan lebih menghargai hubungan anda dengan orang tersayang anda lepas ini. Huhu!

Menarik!

Selain elemen drama, Pulang juga mengenengahkan teknik CGI yang awesome! Menurut laporan, CGI merangkumi 70% daripada filem ini. Wow! Banyaknya!

Anda perlu tahu yang CGI bukan saja boleh digunakan untuk “menghidupkan” karakter pelik-pelik macam hantu, contohnya. Ia juga berguna dalam melakar gambar background untuk babak yang dirakam di depan skrin hijau.

Untuk Pulang, Primeworks nampaknya telah bekerja keras untuk mencipta latar laut bergelora serta setting di atas kapal yang nampaknya memang realistik.

Janganlah expect CGI taraf Hollywood! Namun result yang Primeworks pamerkan boleh dikira maju bagi standard filem tempatan.

Penulis juga suka set Hong Kong dan interior kapal yang dibina khas untuk filem ini. Authentic! Syot alam sekitar yang dirakam di Setiu, Terengganu pun tidak kurang cantiknya.

Penggunaan skor muzik yang mendampingi babak-babak sedih juga patut dipuji. Kebanyakan filem asyik ulang lagu tema memanjang. Bosan! Jadi, tahniah kepada Aubrey Suwito yang bukan saja telah mencipta lagu sedih Layarlah Kembali, malah menghasilkan skor yang menarik.

Dari segi lakonan pula, Remy memang patut disanjung tinggi untuk hasil kerjanya. Menonjolkan perasaan Othman yang tersepit di antara cinta dan kasih sayang terhadap keluarganya dengan impian dan cita-cita, bukannya mudah. Aksi-aksi lasak yang dia perlu tampilkan pun mencabar tapi dia berjaya laksanakannya. Bravo!

Penulis juga gemarkan watak Lum (dimainkan oleh Alvin Wong) iaitu sahabat baik Othman. Dialah sumber komedi untuk filem ini. Memang kelakar!

Hmm…

Walau bagaimanapun, penulis ada rasa tak puas hati dengan beberapa perkara. Walaupun penceritaan kisah cinta di antara Thom dan Othman berbunyi agung, chemistry di antara Aishah dan Remy tak berjaya menusuk kalbu penulis.

Mungkin kisah percintaan mereka terlalu singkat dan ringkas. Jadi, penonton tak sempat nak ambil feel.

Sebaliknya, filem ini memberi fokus lebih kepada pengembaraan Othman dan ketiadaannya di pangkuan keluarga.

Di mata penulis, Puteri Aishah belum lagi mahir dalam menonjolkan emosi secara realistic menerusi wataknya.

Tapi tak apalah, ketika filem ini dirakam, dia baru saja menjadi pelakon, dan karakter Thom memang mencabar pun.

Dan jika Thom dimainkan oleh pelakon yang berupa Melayu klasik, mungkin lagi best.

Sementara itu, keputusan Othman untuk pergi berlayar (seolah-olah dia tiada pilihan lain) tak diulas.

Jalan cerita Pulang sedikit putus-putus kerana ia berselang-seli di antara masa silam dan sekarang, jadi ia boleh mengelirukan penonton.

Tak apa, tak apa. Kekurangan yang telah disebutkan ini small matter saja. Yang penting, tema percintaan filem ini memang power. Jom layan!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 May 2018

Wahai Para Ibu, Jangan Pernah Rasa Bersalah Lakukan 6 Perkara Ini

Mungkin anda rasa bersalah melakukan 5 perkara ini kepada anak ada.

Featured Thu, 2 Aug 2018

Jangan Tahan Bersin Jika Tidak Mahu Saluran Dalam Otak Pecah

Menahan bersin berkemungkinan menyebabkan tekak, gegendang telinga atau saluran darah dalam otak pecah.

familuv Fri, 13 Mar 2020

Elak anak jadi ‘penagih’ sejak kecil!

Jangan biarkan gajet musnahkan masa depan anak.

Featured Mon, 23 Mar 2020
Eat Travel Wed, 8 Apr 2020

Buah-buahan beku mudahkan kerja di dapur?

Teknik mudah, senang pula!

Featured Tue, 3 Sep 2019

Berhenti membawa beg tangan berat!

Jika anda tahu kesannya, sila tukar beg tangan kecil sahaja!

Featured Mon, 10 Feb 2020

Abam Bocey meninggal dunia, tinggalkan isteri dan bayi lelaki 9 bulan

Fad Bocey ralat tak dapat tatap muka arwah buat kali terakhir

Featured Wed, 13 May 2020
familuv Mon, 18 May 2020

| Live TV