familuv By: Shaidah Shafie May 19, 2020 @ 3:38pm

Rindu ibu bapa di kampung, jom jenguk mereka secara dalam talian

Menjelang Aidilfitri ini, ramai warga siber yang melahirkan kesedihan dan kerinduan pada kampung halaman dalam media sosial kerana tidak dibenarkan pulang ke kampung.

Walaupun ramai yang cuba untuk pulang ke kampung, kebanyakannya diarahkan berpatah kembali di sekatan jalan raya. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) yang dikuatkuasakan sehingga 9 Jun 2020 tidak membenarkan pergerakan rentas negeri demi membendung penularan COVID-19.

Tidak kira anda sudah berkeluarga atau bujang, semuanya tidak dibenarkan pulang, kecuali hal berkaitan kematian sahaja yang diberi kelonggaran oleh Kerajaan.

Begitupun,PKPB bukan alasan untuk dijadikan penyebab anda terputus hubungan dengan ibu bapa.

Bercakaplah dengan orang tua anda, tanya mereka mengenai kisah yang menjadi kenangan manis kepeda mereka. Foto: innomedik.com

Pakar terapi berdaftar daripada Cityscape Counseling yang berpangkalan di Chicago, Nicole Bentley, mencadangkan ahli keluarga yang terpisah berikutan PKP supaya kekal berhubung antara satu sama lain walau apa cara sekali pun.

“Sama ada menggunakan telefon, video, surat mahupun e-mel, kesemuanya penting untuk menghubungkan sesama ahli keluarga yang berjauhan dan pastikan apabila berhubung menerusi aplikasi berkenaan, fokus kepada perbualan yang mendatangkan manfaat.

“Luahkan juga perasaan bahawa anda merindui dan menghargai mereka atau imbas kembali memori silam anda bersama mereka yang paling diingati,” katanya dalam satu perkongsian di sebuah laman sosial.

Sementara itu, pakar psikologi klinikal dari Atlanta, Zainab Delawalla, berkata perbualan secara kerap menerusi telefon penting bagi mengeratkan hubungan, selain dapat menghilangkan kebosanan.

Hubungi ibu bapa menerusi telefon atau e-mel bagi melahirkan kerinduan anda kepada mereka – gambar hiasan. Foto: hellodoktor.com

Katanya, antara topik perbualan termasuk mengenai kisah silam mereka atau ketika anda masih kecil bagi mengembalikan kenangan manis kepada ibu bapa anda.

“Apabila berhubung dengan mereka, minta mereka berkongsi cerita dengan anda mengenai masa silam mereka iaitu pada zaman kanak-kanak sebelum anda dilahirkan.

“Tunjukkan juga anda prihatin terhadap mereka walaupun berjauhan, mungkin dengan memesan barangan dapur secara dalam talian dan meminta pembekal menghantar kepada mereka,” katanya.

 

Selain itu katanya, antara inisiatif mudah boleh dilakukan termasuk menghantar bahan bacaan kepada kedua-dua ibu bapa di kampung dan mengirimkan lagu-lagu yang boleh membangkitkan nostalgia sebagai rasa penghargaan anda terhadap mereka.

Mudah sahaja saranan berkenaan, oleh itu lakukan segera supaya mereka mengetahui anda sangat mengambil berat dan menghargai mereka. Pada masa sama, anda juga pastinya berasa puas kerana dapat membahagiakan kedua-duanya walaupun dari kejauhan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 18 Apr 2021

Vaksin Kepada Petugas Media Dalam Fasa Kedua

Fasa Kedua Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dijadualkan bermula esok justeru, Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) sudah memohon supaya petugas media turut diberi keutamaan dalam mendapatkan vaksin COVID-19. Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin […]

Featured Fri, 2 Apr 2021

Boleh Rentas Negeri, Daerah Jika Terima Dua Dos Vaksin

Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin mengesahkan bahawa mana mana rakyat Malaysia yang telah menerima dua dos vaksin suntikan COVID-19 dibenarkan melakukan perjalanan merentas negeri dan daerah. Malah, mereka turut dibenarkan melakukan perjalanan ke […]

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Featured Fri, 23 Apr 2021

Pemeriksaan Terhadap Pelajar Datang Bulan Di Sekolah Tidak Sepatutnya Berlaku – Rina Harun

Susulan berita yang tular di laman sosial mengenai sebuah sekolah yang melakukan pemeriksaan datang bulan terhadap pelajarnya, malah mereka mendakwa turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid dan tidak boleh berpuasa. […]

familuv Thu, 7 Mar 2019

Inilah usia terbaik untuk mendapatkan zuriat bagi wanita

Sebelum hamil, pastikan anda bersedia untuk memikul tanggungjawab.

Featured Sun, 11 Nov 2018

Ketahui Bahagian Ayam Yang Paling Tinggi Protein & Berkhasiat

Kalau nak kurus, kenalah tahu bahagian ayam mana yang patut dikurangkan dan dilebihkan agar diet lebih seimbang.

Eat Travel Fri, 21 Sep 2018

Kini Dah Ada KitKat Berperisa Teh Tarik! Anda Dah Cuba?

KitKat selalu tampil dengan perisa unik dan pelik-pelik, kan?

Featured Mon, 28 Jun 2021

Bantuan Khas COVID-19 RM800 Buat B40 & RM250 Buat M40 Ogos Ini

Menerusi pakej perlindungan rakyat dan pemulihan ekonomi (PEMULIH) yang disampaikan oleh Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yasin hari ini, kerajaan komited untuk terus membantu ekonomi rakyat. Menurut beliau, selain B40, golongan isi rumah dan […]

Featured Wed, 20 Feb 2019
Featured Mon, 22 Jan 2018

Endometriosis

Faktor kurangnya ilmu tentang apa itu endometriosis juga membuatkan mereka hanya menahan kesakitan dan menganggap ia perkara biasa.

| Live TV