familuv By: Shaidah Shafie May 19, 2020 @ 3:38pm

Rindu ibu bapa di kampung, jom jenguk mereka secara dalam talian

Menjelang Aidilfitri ini, ramai warga siber yang melahirkan kesedihan dan kerinduan pada kampung halaman dalam media sosial kerana tidak dibenarkan pulang ke kampung.

Walaupun ramai yang cuba untuk pulang ke kampung, kebanyakannya diarahkan berpatah kembali di sekatan jalan raya. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB) yang dikuatkuasakan sehingga 9 Jun 2020 tidak membenarkan pergerakan rentas negeri demi membendung penularan COVID-19.

Tidak kira anda sudah berkeluarga atau bujang, semuanya tidak dibenarkan pulang, kecuali hal berkaitan kematian sahaja yang diberi kelonggaran oleh Kerajaan.

Begitupun,PKPB bukan alasan untuk dijadikan penyebab anda terputus hubungan dengan ibu bapa.

Bercakaplah dengan orang tua anda, tanya mereka mengenai kisah yang menjadi kenangan manis kepeda mereka. Foto: innomedik.com

Pakar terapi berdaftar daripada Cityscape Counseling yang berpangkalan di Chicago, Nicole Bentley, mencadangkan ahli keluarga yang terpisah berikutan PKP supaya kekal berhubung antara satu sama lain walau apa cara sekali pun.

“Sama ada menggunakan telefon, video, surat mahupun e-mel, kesemuanya penting untuk menghubungkan sesama ahli keluarga yang berjauhan dan pastikan apabila berhubung menerusi aplikasi berkenaan, fokus kepada perbualan yang mendatangkan manfaat.

“Luahkan juga perasaan bahawa anda merindui dan menghargai mereka atau imbas kembali memori silam anda bersama mereka yang paling diingati,” katanya dalam satu perkongsian di sebuah laman sosial.

Sementara itu, pakar psikologi klinikal dari Atlanta, Zainab Delawalla, berkata perbualan secara kerap menerusi telefon penting bagi mengeratkan hubungan, selain dapat menghilangkan kebosanan.

Hubungi ibu bapa menerusi telefon atau e-mel bagi melahirkan kerinduan anda kepada mereka – gambar hiasan. Foto: hellodoktor.com

Katanya, antara topik perbualan termasuk mengenai kisah silam mereka atau ketika anda masih kecil bagi mengembalikan kenangan manis kepada ibu bapa anda.

“Apabila berhubung dengan mereka, minta mereka berkongsi cerita dengan anda mengenai masa silam mereka iaitu pada zaman kanak-kanak sebelum anda dilahirkan.

“Tunjukkan juga anda prihatin terhadap mereka walaupun berjauhan, mungkin dengan memesan barangan dapur secara dalam talian dan meminta pembekal menghantar kepada mereka,” katanya.

 

Selain itu katanya, antara inisiatif mudah boleh dilakukan termasuk menghantar bahan bacaan kepada kedua-dua ibu bapa di kampung dan mengirimkan lagu-lagu yang boleh membangkitkan nostalgia sebagai rasa penghargaan anda terhadap mereka.

Mudah sahaja saranan berkenaan, oleh itu lakukan segera supaya mereka mengetahui anda sangat mengambil berat dan menghargai mereka. Pada masa sama, anda juga pastinya berasa puas kerana dapat membahagiakan kedua-duanya walaupun dari kejauhan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 19 Apr 2020

Atiqah ajak masyarakat teroka misteri gua di Malaysia

Gua sumber biodiversiti penting untuk hidupan

Featured Tue, 31 Mar 2020
familuv Mon, 11 Mar 2019

Kanak-Kanak jalani pembedahan paru-paru akibat tersedak bertih jagung

Awas, bertih jagung penyebab si kecil menderita!

familuv Tue, 9 Oct 2018
Featured Mon, 11 May 2020
Featured Thu, 13 Dec 2018

4 Rahsia Nak Pilih Tembikai Yang Manis & Sedap

Mudah saja sebenarnya nak kenali buah tembikai yang isinya manis.

Featured Thu, 27 Dec 2018

Serlahkan Keayuan Dengan Pilihan Warna Hijab Sesuai Tona Kulit

Salah pilih warna boleh buat wajah anda kelihatan kusam dan tak bermaya.

Featured Mon, 23 Mar 2020
Featured Wed, 3 Feb 2021

Bayaran Rayuan GKP Bermula 5 Februari 2021

Semoga nasib para peniaga kecilan terbela

familuv Thu, 28 Mar 2019

Enam perkara yang harus dipersoalkan apabila anda berada di ambang perceraian dengan pasangan

Anda harus bertanyakan soalan ini kepada diri sama ada anda masih bahagia atau sebaliknya

| Live TV