Featured By: tex_admin August 18, 2019 @ 11:37pm

Risiko hamil kembar berbilang

Disediakan oleh Dr Suhaimi Hassan

Beranak kembar menjadi idaman sesetengah pasangan yang menjalani rawatan kesuburan in vitro (IVF).  Antara rayuan yang dikemukakan kepada doktor, “Oh, saya inginkan anak kembar!”, “Saya harap saya mendapat anak kembar!” ataupun “Doktor, saya ingin mengandung anak kembar!”

Alangkah seronoknya bila ahli keluarga bertambah dua atau lebih sekali gus, tetapi tahukah anda bahawa memiliki bayi kembar berbilang boleh membahayakan kesihatan ibu dan kandungannya?

Kehamilan kembar mempunyai risiko yang lebih tinggi. Gambar hiasan/NSTP

Pakar reproduktif  kerap diminta untuk menanam lebih daripada dua embrio dalam rahim ibu sewaktu prosedur IVF. Cara ini akan meningkatkan peluang kehamilan, tetapi ia juga akan meningkatkan kejadian kembar tiga, empat atau lebih!

Ketika ini, satu antara empat kehamilan menerusi IVF menghasilkan kelahiran kembar. Ini bermakna, selepas prosedur IVF/ICSI, peluang seorang wanita mendapat kembar adalah lebih 20 kali berbanding hamil secara biasa.

Risiko ketika hamil

Saiz rahim manusia bukan saja muat untuk menampung seorang bayi, bahkan juga dua orang bayi, tetapi semakin ramai, semakin sempit. Mengandung bayi kembar berbilang meningkatkan risiko komplikasi kelahiran, malah boleh membahayakan nyawa ibu serta anak-anak.

Rahim mampu menampung dua bayi, namun jika bayi lebih daripada dua, ruang akan menjadi sempit, sekali gus boleh menjejaskan kehamilan. Gambar hiasan

Antar risiko mengandung kembar berbilang adalah:

  1. Keguguran awal atau lewat sewaktu hamil
  2. Ibu mendapat diabetes gestasi
  3. Kematian bayi/bayi-bayi dalam kandungan disebabkan diabetes gestasi
  4. Hipertensi disebabkan kehamilan

Risiko kematian bayi dalam bulan pertama selepas kelahiran adalah lima kali ganda berbanding kelahiran biasa. Antara sebab kematian ialah bayi tidak cukup bulan, bayi bersaiz kecil, berat badan terlalu rendah dan kecacatan termasuk palsi serebum terutamanya dalam kalangan bayi tidak cukup bulan.

Memudaratkan ibu

Separuh daripada jumlah ibu yang mengandung anak kembar melahirkan sebelum masuk minggu ke-37. Berat badan bayi amat rendah lantas meningkatkan risiko menghidap penyakit serius  atau kematian. Ada juga yang melahirkan sebelum minggu ke-35 yang mana bayi-bayi akan memerlukan penjagaan neonatal.

Kehamilan kembar berbilang boleh menjejaskan kesihatan ibu. Gambar hiasan/NSTP

Keadaan ini boleh menyebabkan ibu berisiko:

  1. Mendapat anemia atau haemoglobin rendah sewaktu mengandung. Hemoglobin merupakan alat pengangkutan untuk oksigen dalam badan. Oksigen yang rendah akan menjejaskan pertumbuhan bayi-bayi dalam Rahim.
  2. Ibu mengalami pendarahan sewaktu melahirkan atau sebelum melahirkan.
  3. Ibu mengalami gangguan emosi. Proses IVF menyebabkan emosi terganggu. Jika berjaya hamil, tetapi bayi tidak cukup bulan dan meninggal, dikhuatiri ibu akan menghadapi kemurungan.
  4. Pemulihan selepas melahirkan bayi kembar berbilang adalah lemah dan perlahan menyebabkan kemurungan selepas bersalin.

Melahirkan bayi kembar berbilang kemungkinan memerlukan intervensi sewaktu proses melahirkan bayi disebabkan komplikasi yang membahayakan nyawa ibu dan juga bayi-bayi.

Bersalin melalui pembedahan Caesarian adalah perkara biasa untuk ibu kepada anak-anak kembar, malah ramai yang sengaja memilih pembedahan Caesarean kerana enggan melalui sakit bersalin cara biasa.

Pembedahan Caesarian juga perlu untuk ibu yang mengalami previa plasenta (plasenta yang rendah dalam rahim), malposisi bayi yang boleh menyebabkan kelahiran songsang serta diabetes gestasi atau hipertensi disebabkan kehamilan.

Pembedahan ada kalanya perlu jika membabitkan kembar berbilang dan akan dipantau sepasukan pakar perubatan bagi mengelakkan risiko ketika kelahiran. Gambar hiasan/DNA India

Saringan anomali kromosom seperti Sindrom Down adalah sesuatu yang sukar untuk dilakukan oleh pakar obstetrik sekiranya ada bayi Sindrom Down dalam kalangan bayi normal kandungan berbilang. 

Kembar berbilang yang seiras berkongsi satu plasenta, ada 10 peratus risiko sindrom transfusi yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serious. Sindrom ini mengakibatkan seorang bayi mendapat bekalan oksigen yang mencukupi dari tali pusat, manakala seorang lagi kurang mendapat bekalan oksigen. Kekurangan oksigen ini disebabkan kurangnya darah yang dibekalkan untuk bayi terbabit. Masaalah ini tidak timbul dalam kes kembar tidak seiras.

 Ibu-ibu yang mengandung kembar lebih daripada dua, harus dipantau dan diperiksa oleh doktor dari saat hamil hingga saat kelahiran. Sekiranya terpaksa, doktor harus membuat keputusan sama ada untuk menggugurkan seorang bayi, tetapi ini amat tinggi risikonya dan boleh menyebabkan kesemua bayi-bayi berada dalam bahaya. 

Memahami risiko kembar berbilang amat penting sebelum anda menjalani rawatan IVF. Semoga rencana ini membantu anda dalam membuat keputusan mengenai bilangan embrio yang ingin ditanam di dalam rahim.  

Penulis ialah Pakar Obstetrik & Ginekologi, Pusat Fertiliti Columbia Asia, Columbia Asia Hospital Setapak

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 11 May 2021

Foto Menyayat Hati Pemuda Palestin Solat Ketika Serangan Israel Sentuh Hati Ramai

Seluruh dunia kini tertumpu kepada serangan Israel ke atas penduduk Palestin di Masjid Al Aqsa dan kawasan kejiranan  Sheikh Jarrah  Baitul Maqdis  telah mengakibatkan ramai mangsa tercedera. Beberapa foto mulai tular di laman sosial menunjukkan […]

Sihat Fri, 17 Aug 2018

Teh O Ais Punca Kegagalan Buah Pinggang?

Komponen utama teh mengandungi banyak kandungan garam asid atau oksalat boleh menyebabkan masalah buah pinggang.

Featured Tue, 6 Apr 2021

“Kena Tunjuk Bukti Buat Aktiviti..” – Gara-Gara Selebriti Langgar SOP, Surat Pelepasan Negeri Diperketatkan?

Umum maklum, isu pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) dan kebenaran merentas negeri hangat menjadi perbincangan sejak akhir-akhir ini. Terbaru, tular satu memo mengenai para pemohon yang ingin merentas negeri perlu mengemukakan maklumat lengkap sepanjang perjalanan […]

Featured Thu, 1 Jul 2021

i-Citra Guna Dana Akaun 2 Terlebih Dahulu Sebelum Akses Akaun 1

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menggunakan dana simpanan di dalam Akaun 2 pemohon pengeluaran i-Citra. Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan menjelaskan, sekiranya dana Akaun 2 tidak mencukupi, barulah pihaknya akan […]

Featured Tue, 6 Feb 2018

Datuk Fazley Kongsi Tip Pikat Hati Anak

Proses membesarkan anak di zaman moden bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Kebanyakan ibu bapa sekarang perlu bekerja bagi memenuhi keperluan keluarga dan kos sara hidup yang kian meningkat.

Sihat Tue, 17 Jul 2018

Hilangkan Sakit Kepala Dengan Teknik Mudah Ini. Berkesan! Tak Perlu Makan Ubat

Memang stres bila sakit kepala melanda, satu kerja pun tak jadi.

Featured Fri, 30 Jul 2021

11 Kes Positif COVID-19 Di Parlimen Semalam

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 11 kes positif Covid-19 telah dikesan hasil pemeriksaan ke atas 1,183 individu yang hadir di Parlimen sepanjang tempoh Sidang Mesyuarat Khas Parlimen semalam. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. […]

Featured Wed, 24 Apr 2019

Rindu Lebaran, koleksi kurung ‘mengancam’ sentuhan tukang jahit termahir, Ezuwan Ismail

Rindu Lebaran, koleksi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!

Eat Travel Fri, 30 Nov 2018

Inilah Sebab Anda Perlu Beli Insurans Pelancongan & Panduan Ketika Membelinya

Jangan sangka ia tak berguna langsung; nanti menyesal.

| Live TV