Featured By: Shaidah Shafie May 19, 2020 @ 4:08pm

Saiz kasut Sherry Alhadad 41? Ini 8 panduan mudah memilih kasut untuk individu gempal

Baru-baru ini, pengacara terkenal Sherry AlHadad berkongsi promosi bagi satu jenama kasut terkenal. Dalam perkongsian itu, beliau turut mengadakan peraduan teka saiz kasutnya.

Rata-rata pengikutnya meneka saiz kasut Sherry agak besar iaitu melebih saiz 40 atau 10, malah ada yang meneka sehingga saiz 44.

Hakikatnya, bagi individu berbadan gempal, memang sukar untuk mencari kasut yang boleh disuaipadankan dengan gaya dikehendaki, namun jangan jadikan masalah itu sebagai penghalang untuk tampil bergaya pada Aidilfitri.

Sherry sentiasa tampil yakin dengan apa yang dipakainya – gambar hiasan. Foto: Surianie Mohf Hanif

Lihat sahaja Sherry, meskipun berbadan gempal, beliau sentiasa tampil yakin untuk bergaya. Lebih-lebih lagi bagi Sherry yang sibuk mengacara pelbagai program di televisyen, selain pakaian, pemilihan kasut juga pastinya menjadi perhatian orang ramai.

Tidak susah jika anda tahu apa yang mahu dipakai di kaki, tanamkan dalam fikiran bahawa anda yang membentuk gaya dan bukan gaya yang mempengaruhi anda.

Pembuat kasut tersohor, Christian Louboutin pernah berkata kasut berupaya mengubah bahasa badan dan jati diri, selain kasut juga mempengaruhi tahap psikologi dan emosi pemakainya.

Kasut bertapak lebar dan berwarna gelap patut ada dalam simpanan setiap wanita – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Secara mudahnya, kasut yang sesuai akan menjadikan anda individu paling yakin ketika melangkah, malah kasut yang bertepatan dengan cita rasa membantu anda menguasai setiap keadaan yang dihadapi setiap hari.

Oleh sebab itulah ada wanita sangat teliti memilih kasut yang mahu diselaraskan dengan penampilan harian, lebih-lebih lagi jika menghadiri temu duga kerja yang penting.

Tidak salah untuk wanita bersaiz gempal memakai kasut bertumit tinggi asalkan ada keyakinan diri – gambar hiasan. Foto: NSTP/Lukman Hakim Zubir.

Hijab & Heels kongsikan 8 panduan berguna dalam memilih kasut untuk individu bersaiz gempal:

1. Pilih kasut berwarna gelap dengan tapak sederhana tinggi – pastikan di rak kasut anda ada sepasang kasut berwarna gelap bertapak nipis atau setinggi dua inci untuk tujuan dipakai ketika menghadiri acara atau majlis formal.

2. Kenali bentuk kaki – Ada kaki berpotongan A dan ada juga yang berpotongan B. Bagi yang berpotongan A, lazimnya ia runcing pada bahagian hadapan dan bagi yang berpotongan B, bentuknya agak lebar. Jangan tersalah pilih kasut agar kaki tidak sakit dan selesa ketika melangkah.

3. Elakkan memakai but kerana but akan menampakkan kaki individu bersaiz gempal makin besar dan janggal.

4. Kasut bertutup penuh akan membuatkan anda tampak sopan, baik kasut yang bertumit sedikit tinggi atau bertapak baji.

5. Kasut bertapak baji paling sesuai untuk individu bersaiz gempal

Kasut sebegini sesuai untuk kaki berpotongan A – gambar hiasan. Foto: NSTP.

6. Jika mahu tampil selamat, pilih kasut berwarna tanah atau bumi, namun jika mahu menyuntik kelainan dan mahu menarik perhatian, sarungkan sepasan kasut bernatar neon seperti hijau atau merah jambu.

7. Sekiranya membeli kasut baharu, kunjungi tukang kasut untuk menambah tapak tambahan bagi mengekalkan tapak asal kasut.

8. Simpan juga sepasang dua sandal warna lembut supaya anda boleh menyarungkan ketika terdesak atau buntu bagaimana mahu menggayakan seluar denim dengan kemeja T atau sarung ikat dengan kurung kedah.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 7 Jan 2019

Tip mudah untuk jadikan bulu mata palsu anda lentik dan nampak baru berpanjangan

Teknik ini bukan menggunakan pengetip bulu mata, ya!

Featured Wed, 19 Feb 2020

DIY meja dengan duit syiling lama satu sen, hasilnya memang WOW!

Makan hatilah akaun pengumpul duit syiling lama

Featured Mon, 21 Jun 2021

Cara Mohon Dan Semak Kelayakan BPR Tambahan, Bayaran RM 100 Hingga RM 500 Akhir Jun Ini

Umum maklum, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa golongan B40 akan menerima bantuan tunai sekali beri sebanyak RM500 sementara penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) berpendapatan RM1,000 ke bawah akan menerima bayaran tambahan sebanyak RM500 […]

Featured Tue, 26 Jun 2018

Takut Legam Semasa Penggambaran Pulang, Puteri Aishah Lumur Sunblock Setiap Masa

Lumur sunblock di seluruh kulit wajah dan badan sebegai pelindung kulit daripada terbakar atau menjadi gelap.

Featured Fri, 3 Apr 2020
Oh Lawa Fri, 28 Dec 2018
Oh Lawa Wed, 28 Feb 2018

8 Kegunaan Jeli Petroleum Untuk Kecantikan, No. 8 Memang Tak Sangka!

Pada tahun 1859, ahli kimia Amerika Robert Chesebrough telah ternampak beberapa penggali minyak di Pennsylvania menggunakan jeli ini untuk menyembuhkan luka dan kulit mereka yang terbakar.

Oh Lawa Mon, 6 Jan 2020

Warna gincu yang mana akan buatkan gigi tampak lebih putih?

Jangan main pakai sahaja jika anda ingin serlahkan keputihan gigi.

Featured Wed, 11 Sep 2019

Ketahui manfaat coklat gelap yang ramai tidak tahu!

Anda suka makan coklat gelap? Ini manfaatnya

| Live TV