Featured By: Shaidah Shafie May 19, 2020 @ 4:08pm

Saiz kasut Sherry Alhadad 41? Ini 8 panduan mudah memilih kasut untuk individu gempal

Baru-baru ini, pengacara terkenal Sherry AlHadad berkongsi promosi bagi satu jenama kasut terkenal. Dalam perkongsian itu, beliau turut mengadakan peraduan teka saiz kasutnya.

Rata-rata pengikutnya meneka saiz kasut Sherry agak besar iaitu melebih saiz 40 atau 10, malah ada yang meneka sehingga saiz 44.

Hakikatnya, bagi individu berbadan gempal, memang sukar untuk mencari kasut yang boleh disuaipadankan dengan gaya dikehendaki, namun jangan jadikan masalah itu sebagai penghalang untuk tampil bergaya pada Aidilfitri.

Sherry sentiasa tampil yakin dengan apa yang dipakainya – gambar hiasan. Foto: Surianie Mohf Hanif

Lihat sahaja Sherry, meskipun berbadan gempal, beliau sentiasa tampil yakin untuk bergaya. Lebih-lebih lagi bagi Sherry yang sibuk mengacara pelbagai program di televisyen, selain pakaian, pemilihan kasut juga pastinya menjadi perhatian orang ramai.

Tidak susah jika anda tahu apa yang mahu dipakai di kaki, tanamkan dalam fikiran bahawa anda yang membentuk gaya dan bukan gaya yang mempengaruhi anda.

Pembuat kasut tersohor, Christian Louboutin pernah berkata kasut berupaya mengubah bahasa badan dan jati diri, selain kasut juga mempengaruhi tahap psikologi dan emosi pemakainya.

Kasut bertapak lebar dan berwarna gelap patut ada dalam simpanan setiap wanita – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Secara mudahnya, kasut yang sesuai akan menjadikan anda individu paling yakin ketika melangkah, malah kasut yang bertepatan dengan cita rasa membantu anda menguasai setiap keadaan yang dihadapi setiap hari.

Oleh sebab itulah ada wanita sangat teliti memilih kasut yang mahu diselaraskan dengan penampilan harian, lebih-lebih lagi jika menghadiri temu duga kerja yang penting.

Tidak salah untuk wanita bersaiz gempal memakai kasut bertumit tinggi asalkan ada keyakinan diri – gambar hiasan. Foto: NSTP/Lukman Hakim Zubir.

Hijab & Heels kongsikan 8 panduan berguna dalam memilih kasut untuk individu bersaiz gempal:

1. Pilih kasut berwarna gelap dengan tapak sederhana tinggi – pastikan di rak kasut anda ada sepasang kasut berwarna gelap bertapak nipis atau setinggi dua inci untuk tujuan dipakai ketika menghadiri acara atau majlis formal.

2. Kenali bentuk kaki – Ada kaki berpotongan A dan ada juga yang berpotongan B. Bagi yang berpotongan A, lazimnya ia runcing pada bahagian hadapan dan bagi yang berpotongan B, bentuknya agak lebar. Jangan tersalah pilih kasut agar kaki tidak sakit dan selesa ketika melangkah.

3. Elakkan memakai but kerana but akan menampakkan kaki individu bersaiz gempal makin besar dan janggal.

4. Kasut bertutup penuh akan membuatkan anda tampak sopan, baik kasut yang bertumit sedikit tinggi atau bertapak baji.

5. Kasut bertapak baji paling sesuai untuk individu bersaiz gempal

Kasut sebegini sesuai untuk kaki berpotongan A – gambar hiasan. Foto: NSTP.

6. Jika mahu tampil selamat, pilih kasut berwarna tanah atau bumi, namun jika mahu menyuntik kelainan dan mahu menarik perhatian, sarungkan sepasan kasut bernatar neon seperti hijau atau merah jambu.

7. Sekiranya membeli kasut baharu, kunjungi tukang kasut untuk menambah tapak tambahan bagi mengekalkan tapak asal kasut.

8. Simpan juga sepasang dua sandal warna lembut supaya anda boleh menyarungkan ketika terdesak atau buntu bagaimana mahu menggayakan seluar denim dengan kemeja T atau sarung ikat dengan kurung kedah.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 9 Apr 2018

Transformasi Pakaian Lama Anda Kepada Sesuatu Yang Trendy Dengan Teknik DIY Ini

DIY atau erti kata lain Do It Yourself adalah satu daya kreativiti dalam memanfaatkan barangan terpakai dan menjadikannya sesuatu yang bermanfaat. Buat para gadis, video yang dikongsikan untuk anda ini pastinya dapat membantu sekaligus membuatkan anda berfikir dua kali sama ada mahu membuang baju lama atau bergaya ranggi dengannya  selepas mempelajari teknik DIY. Selamat mencuba!

Featured Sun, 19 Apr 2020
Oh Lawa Thu, 21 Feb 2019

5 panduan merias wajah sendiri pada hari bahagia anda

Jurumekap profesional pun akan tergugat.

Oh Lawa Fri, 4 May 2018

Ekstrak Batu Permata Berupaya Mencantikkan Kulit Tapi Tidak Ramai Tahu

Ini kerana ia kaya dengan bahan mineral yang dapat merealisasikan kulit cerah berseri.

Oh Lawa Fri, 30 Nov 2018

Ini Cara Merawat Kulit Tangan Kering Yang Paling Efektif

Cuba gosok tangan anda sekarang, rasa kering atau tidak?

Featured Wed, 8 Apr 2020
Oh Lawa Wed, 31 Jan 2018

Etika Fesyen Yang Perlu Anda Tahu

Pakaian mencerminkan diri seseorang. Secantik mana busana yang digayakan, namun jika tidak mengikut etika fesyen yang digariskan, ia pasti mencacatkan penampilan si pemakai.

Eat Travel Fri, 8 Mar 2019

Resipi Buttermilk Seafood Pasta, memang terangkat habis!

Pencinta makanan laut pasti menyukainya

Oh Lawa Fri, 24 Aug 2018

Cuci Beauty Blender Anda Dengan Teknik Mudah Ini, Gerenti Nampak Macam Baru!

Kalau pakai sabun saja, tak semestinya semua kotoran akan hilang.

Featured Sun, 20 May 2018

Benarkah Gaun Perkahwinan Meghan Markle Khabarnya Lebih Mahal Dari Kate Middleton?

Pada hari bersejarahnya bergelar isteri kepada waris kedua takhta England itu, Markle memberi kepercayaan kepada Clare Waight Keller juga Pengarah Artistik wanita pertama Givenchy  yang dilantik tahun lalu untuk mereka cipta gaun perkahwinannya.

| Live TV