Featured By: Yanie Baharom December 27, 2018 @ 2:00pm

Serlahkan Keayuan Dengan Pilihan Warna Hijab Sesuai Tona Kulit

Pemilihan rona yang sesuai dengan warna kulit, bisa mengimpak maksimakan penampilan seseorang untuk kelihatan menyerlah dan menonjol dari kebiasaan.

Namun begitu ramai keliru dan sesetengahnya tidak yakin dengan warna yang sesuai dengan nada kulit mereka, hanya kerana mereka tidak menyukai sesuatu warna itu.

Sama saja seperti pakaian, pemilihan warna tudung yang sesuai dengan tona kulit berupaya menaikkan seri wajah sekaligus membuat si pemakai tampil anggun dan berkeyakinan.

Tip memilih rona hijab yang bersesuaian dengan warna kulit seperti yang dikongsikan ini, diharapkan bermanfaat buat anda.

1. Kulit Putih

Anda yang berkulit putih boleh dikategorikan bertuah kerana hampir setiap warna sesuai dikenakan dengan warna kulit ini. Namun harus juga berhati-hati dalam mengenakan warna pudar seperti pastel atau kuning kerana ia boleh membuatkan wajah tampil pucat tidak bermaya. Pilih warna kontra dari kulit iaitu gelap atau terang seperti hitam, peach, merah dan ungu. Warna-warna ini membuatkan raut wajah tampil lebih cerah bercahaya.

Foto: Instagram Alhumaira Contemporary

2. Kulit Kuning Langsat

Pilih rona terang seperti kuning, merah dan merah jambu. Rona biru juga sesuai untuk digayakan. Elakkan dari memakai coklat gelap atau krim kerana warna tersebut menjadikan kulit wajah tampak kusam.

Foto: Instagram Al Humaira

3. Kulit Sawo Matang

Hindari dari memilih rona yang seakan warna kulit sawo matang iaitu kelabu atau coklat gelap kerana penampilan anda akan tampak suram atau kelam. Rona pastel, terang bahkan gelap seperti ungu atau merah hati amat bersesuaian dengan nada kulit ini.

Foto: Instagram Alhumaira Contemporary

4. Kulit Gelap

Warna-warna terang seperti merah, jingga, kuning serta royal blue amat sesuai dipadankan dengan kulit gelap. Ianya menonjolkan sifat kontra terhadap rona kulit anda sekaligus menaikkan seri wajah serta tampak segar. Jika mahu tampil lebih berani, gayakan warna neon untuk kelihatan menyerlah. Elakkan warna kusam seperti coklat kerana boleh menenggelamkan penampilan.

Foto: Instagram Alhumaira Contemporary

Sumber: EH!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 12 Apr 2020
Featured Sun, 5 Apr 2020

Berhati-hati beli produk kesihatan dalam talian

Perhatikan label pada kotak pembungkusan

Oh Lawa Thu, 21 Feb 2019
Featured Fri, 29 May 2020
Eat Travel Sun, 26 Apr 2020

Terasa seperti aristokrat, begitulah angkuhnya perasaan bermalam di dalam kereta api mewah ini

Teruja dengan keindahannya, teruja juga dengan harga tiketnya!

Featured Mon, 13 Sep 2021

Bergambar Bersama Kereta Mewah Ford GT, Hadiah Peribadi TMJ Buat The Pocket Rocket Man Undang Spekulasi Ramai

Baru-baru ini, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenan mengurniakan ganjaran kepada  kepada jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang atau lebih dikenali sebagai The Pocket Rocket Man di atas pencapaiannya di Sukan […]

Featured Mon, 19 Nov 2018
Featured Mon, 25 Oct 2021

“Kami Masih Lagi Buat Persiapan” – Kamal Nafi Kahwin Dalam Masa Terdekat

Pelakon, Kamal Adli menafikan bahawa dia akan berkahwin dengan tunangnya, pelakon Uqasha Senrose dalam masa terdekat. Menurut Kamal semasa diwawancara dalam program Lagu Cinta Kita Musim Ke-3 (LCK3) yang diadakan secara maya baru-baru ini, dia […]

Featured Thu, 29 Nov 2018

Lambat Datang Haid? Ini Sebab Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Salah satu sebabnya adalah kerana terlalu aktif bersenam.

Oh Lawa Fri, 16 Aug 2019

Tiga bahan rahsia keremajaan kulit bawah mata

Kulit bawah mata buat anda tampak muda!

| Live TV