Featured By: Yanie Baharom December 27, 2018 @ 2:00pm

Serlahkan Keayuan Dengan Pilihan Warna Hijab Sesuai Tona Kulit

Pemilihan rona yang sesuai dengan warna kulit, bisa mengimpak maksimakan penampilan seseorang untuk kelihatan menyerlah dan menonjol dari kebiasaan.

Namun begitu ramai keliru dan sesetengahnya tidak yakin dengan warna yang sesuai dengan nada kulit mereka, hanya kerana mereka tidak menyukai sesuatu warna itu.

Sama saja seperti pakaian, pemilihan warna tudung yang sesuai dengan tona kulit berupaya menaikkan seri wajah sekaligus membuat si pemakai tampil anggun dan berkeyakinan.

Tip memilih rona hijab yang bersesuaian dengan warna kulit seperti yang dikongsikan ini, diharapkan bermanfaat buat anda.

1. Kulit Putih

Anda yang berkulit putih boleh dikategorikan bertuah kerana hampir setiap warna sesuai dikenakan dengan warna kulit ini. Namun harus juga berhati-hati dalam mengenakan warna pudar seperti pastel atau kuning kerana ia boleh membuatkan wajah tampil pucat tidak bermaya. Pilih warna kontra dari kulit iaitu gelap atau terang seperti hitam, peach, merah dan ungu. Warna-warna ini membuatkan raut wajah tampil lebih cerah bercahaya.

Foto: Instagram Alhumaira Contemporary

2. Kulit Kuning Langsat

Pilih rona terang seperti kuning, merah dan merah jambu. Rona biru juga sesuai untuk digayakan. Elakkan dari memakai coklat gelap atau krim kerana warna tersebut menjadikan kulit wajah tampak kusam.

Foto: Instagram Al Humaira

3. Kulit Sawo Matang

Hindari dari memilih rona yang seakan warna kulit sawo matang iaitu kelabu atau coklat gelap kerana penampilan anda akan tampak suram atau kelam. Rona pastel, terang bahkan gelap seperti ungu atau merah hati amat bersesuaian dengan nada kulit ini.

Foto: Instagram Alhumaira Contemporary

4. Kulit Gelap

Warna-warna terang seperti merah, jingga, kuning serta royal blue amat sesuai dipadankan dengan kulit gelap. Ianya menonjolkan sifat kontra terhadap rona kulit anda sekaligus menaikkan seri wajah serta tampak segar. Jika mahu tampil lebih berani, gayakan warna neon untuk kelihatan menyerlah. Elakkan warna kusam seperti coklat kerana boleh menenggelamkan penampilan.

Foto: Instagram Alhumaira Contemporary

Sumber: EH!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 28 Sep 2018

Berusia 12 Tahun, Janna Jihad Ayyad Diiktiraf Wartawan Termuda Dunia!

Bagi Janna, kamera adalah senjatanya dalam mendedahkan kebenaran yang berlaku di Palestin.

Featured Tue, 20 Aug 2019

4 cara gayakan skirt, anda pasti melangkah dengan bergaya!

Anda pun boleh tampil yakin dengan skirt!

Featured Fri, 4 Jan 2019

Suka Simpan Barang Lama Sampai Sesak Rumah? Itu Bererti Anda Sakit!

Tak serabut otak ke tengok rumah macam pusat pelupusan sampah?

familuv Mon, 7 Jan 2019

3 Genius Decorating Ideas For The Perfect Baby Shower

Not only are they cute, some of them can be eaten!

Oh Lawa Thu, 22 Nov 2018
familuv Thu, 16 Apr 2020

Hilang sabar melayan kerenah anak sepanjang PKP? Jangan dipukul tapi guna taktik ini

Basuh muka dan kepala anak disertai doa-doa yang menenangkan

Featured Thu, 27 May 2021

“Fikir Dulu Sebelum Cakap..”- Persenda Pakaian Tradisi Orang Iban, Pasangan Durian Kimchi Mohon Maaf

Pasangan personaliti media sosial sensasi Durian Kimchi iaitu Ryzal Ibrahim dan Maryam Yunarae memohon maaf gara gara sebuah video yang tular baru baru ini. Menerusi video yang dimuat naik oleh Ryzal, Ryzal menegur pakaian tradisi […]

Featured Thu, 10 May 2018

Susu Emas Minuman Berkhasiat Yang Versatil Dan Resipinya Boleh Dipelbagaikan

Perihal minuman kecantikan yang satu ini iaitu susu emas pernah tular kerana bukan saja warna keemasannya yang menggoda selera tetapi juga khasiat yang terdapat di dalamnya.

| Live TV