familuv By: Fadzlena Jafar July 5, 2019 @ 4:00pm

Setiap keluarga perlu ada selimut ini di rumah

Tragedi kebakaran di beberapa sekolah asrama seperti sekolah tahfiz yang meragut banyak nyawa beberapa tahun lalu, perlu dijadikan iktibar.

Selain meningkatkan tahap keselamatan di asrama atau kediaman, pelbagai pihak juga tampil dengan beberapa penyelesaian mudah yang mungkin dapat membantu ketika seseorang itu berada pada situasi berkenaan.

Ada yang memasang jeriji boleh dibuka dengan mudah oleh penghuni dari dalam bangunan dan tidak kurang juga yang membeli produk pemadam api khusus untuk kegunaan rumah kediaman.

Selimut Sleep Mood by Satin dihasilkan dengan konsep pelbagai guna, iaitu sesuai untuk digunakan sebagai selimut dan pada masa sama berfungsi sebagai pelindung ketika kebakaran.

Terbaru, sebuah syarikat berasaskan minyak dan gas tempatan, Satin Alpha Oilfield Sdn Bhd (Satin Alpha Oilfield) memperkenalkan selimut kalis kebakaran (fire-retardant), Sleep Mood by Satin yang dipercayai selimut kalis kebakaran pertama di negara ini.

Berbeza selimut lain, Sleep Mood by Satin memiliki ciri keselamatan khusus yang tidak dimiliki oleh selimut jenama lain, sekali gus meletakkan produk berkenaan pada kelas tersendiri.

Selimut unik itu ialah selimut kalis kebakaran yang diperbuat daripada fabrik bulu biri-biri mewah dan direka lengkap dengan sepasang lubang tangan mesra pengguna sebagai ciri keselamatan tambahan. 

Pengarah Operasi Satin Alpha Oil Field, Azman Zaidy Abu Hassan, berkata selimut kalis kebakaran itu bukan sesuatu yang baharu kerana penggunaannya sudah dilakukan secara meluas bagi memenuhi keperluan industri penerbangan dan perubatan global.

“Selimut seperti ini lazim digunakan dalam kabin kapal terbang, namun penggunaannya bagi premis kediaman masih agak baharu terutamanya di rantau ini.

“Tidak seperti produk keselamatan lain yang kebiasaannya kurang cantik dan kasar, Sleep Mood by Satin direka khusus bagi memenuhi keperluan keselesaan pengguna dengan ciri kemasan mewah,” katanya dalam satu kenyataan.

Selimut unik ini dihasilkan dengan kemasan yang lebih terperinci menggunakan fabrik mewah.

Selimut yang pelbagai guna itu dihasilkan dengan dua kemasan, iaitu tidak berbintil dan lembut, selain boleh didapati dalam dua warna, iaitu biru serta ungu. Ketika ini, Satin Alpha Oilfield menawarkan selimut berkenaan dalam saiz 150 x 200 cm pada harga RM189.90 sehelai.

Sleep Mood by Satin bukan bersifat kalis api, sebaliknya kalis kebakaran yang berfungsi untuk melewatkan proses pembakaran, sekali gus memberi peluang kepada penghuni rumah untuk menyelamatkan diri jika berlaku kejadian tidak diingni.

Azman Zaidy berkata, bahan kalis kebakaran bukanlah sesuatu yang asing untuk syarikat yang berasaskan minyak dan gas kerana bahan terbabit adalah sebahagian daripada tuntutan kerja harian industri itu.

“Idea untuk menjadikan selimut jenis ini sebagai produk untuk kegunaan di rumah timbul apabila berlaku pelbagai tragedi kebakaran yang meragut nyawa kanak-kanak yang sedang tidur.

“Öleh itu, kami fikir selimut ini boleh disesuaikan untuk kegunaan rumah, sekurang-kurangnya ia mampu menjadi perlindungan pertama sementara bantuan tiba,” katanya.

Sleep Mood by Satin perlu ada di setiap rumah.

Berdasarkan idea berkenaan, Azman Zaidy membentuk satu pasukan untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D), tahun lalu dan Sleep Mood by Satin adalah produk pengguna pertamanya.

Produk ini boleh didapati di shopee.com.my/bysatin atau anda boleh menghubungi Satin Alpha Global di talian 03- 4270 9659 / 013-589 6089, e-mel kepada alamat [email protected] atau melayari Facebook.com/bySATIN

Fakta mengenai Sleep Mood by Satin:

Sleep Mood by Satin dihasilkan berdasarkan penyelidikan rapi bagi keselesaan pengguna.

 1. Bahan kalis kebakaran adalah satu bahan yang dirawat dengan satu bahan yang berupaya memperlahankan proses penyebaran api daripada terus marak, selain mengurangkan kesan terbakar, manakala bahan kalis api ialah bahan yang direka untuk memberhentikan kebakaran dan tahan panas. Kedua-dua bahan ini adalah tidak sama.

2. Selimut itu dihasilkan menggunakan bahan kalis kebakaran kekal

3. Boleh dibasuh

4. Disahkan sebagai tidak menyala mengikut kaedah ujian BS7175: 1989 oleh SGS, syarikat pemeriksaan, pengesahan, pengujian dan pensijilan terkemuka global

5. Dilengkapi sepasang lubang tangan sebagai ciri keselamatan tambahan.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 10 Apr 2020

Manipulasi warna makanan untuk anak yang tidak gemar makan

Helah berbeza tarik kehendak anak makan

Featured Sun, 10 Oct 2021

Rentas Negeri Dibenarkan Mulai Esok Buat Semua

Kerajaan bersetuju memberi kebenaran untuk rakyat Malaysia yang sudah menerima vaksinasi lengkap untuk melakukan pergerakan rentas negeri bermula esok. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pergerakan itu boleh dilakukan tanpa memerlukan kebenaran Polis […]

Featured Mon, 18 May 2020
Featured Sun, 8 Mar 2020
Acara Fri, 4 Oct 2019

Smart Women Foolish Choice, menarik untuk dibaca!

Buku ini mesti dibaca oleh semua wanita!

Featured Wed, 17 Mar 2021

PEMERKASA: Bantuan One Off Sebanyak RM500 Kepada B40, Penerima BPR Mulai…

Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif terbaru rakyat terjejas akibat pandemik COVID-19. Menerusi Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi ( PEMERKASA), kerajaan akan memberikan bantuan tunai one off sebanyak RM500 kepada B40 […]

Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

Resipi Puding Raja Warisan Asli Negeri Pahang Yang Wajib Anda Cuba

Puding raja dikatakan amat digemari oleh golongan istana dan sering dijadikan hidangan istimewa untuk santapan diraja.

familuv Mon, 19 Nov 2018
Featured Wed, 6 Oct 2021

Semak Syarat Layak Mohon Bantuan RM10,000  One Off Buat PKS Bermula Esok

Menerusi Pelan Pemulihan Nasional (PPN), kerajaan Sarawak telah melancarkan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 7.0 berjumlah lebih RM800 juta bagi memperkasakan aktiviti perusahaan dan perniagaan. Terbaru, pendaftaran BKSS 7.0 berjumlah RM5,000 (Fasa1) akan mula dibuat […]

Featured Wed, 15 Apr 2020

UPSR dan PT3 dibatalkan, SPM, SVM dan STAM ditunda ke suku pertama 2021

Sesi persekolahan hanya dibuka apabila selamat

| Live TV