Acara By: Shaidah Shafie October 4, 2019 @ 12:08pm

Smart Women Foolish Choice, menarik untuk dibaca!

Perasaan cinta mahupun kasih sayang yang wujud dalam diri setiap individu adalah satu rasa yang istimewa lebih-lebih lagi apabila perasaan yang dimiliki itu boleh dikongsi dengan individu lain yang tahu menghargainya.

Bagi wanita terutama, lazim dikaitkan dengan elemen setia dan tulus apabila mereka bercinta, namun ada juga segelintir yang tidak bernasib baik menemui kegagalan dalam perhubungan dengan individu berlainan jantina atau lelaki.

Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah (tengah) berkenan melancarkan buku Smart Women Foolish Choices dihasilkan Datin Sharifah Shawati (kiri) sambil diperhatikan Datuk Azlin di Hotel Impiana KLCC, baru-baru ini. Foto: NSTP/SYARAFIQ ABD SAMAD

Intipati berkenaan menjadi titik asas kepada perunding imej yang juga usahawan wanita, Datin Sharifah Shawati Syed Mohamad dalam buku dihasilkan, Smart Women Foolish Choice yang dilancarkan di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Pelancaran buku berkenaan disempurnakan oleh Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Sharifah Shawati berkata, wanita perlu bijak mengawal hidup agar tidak dimanipulasi mahupun dipergunakan oleh individu lain atau lelaki lebih-lebih lagi apabila ia membabitkan soal hati dan perassan.

“Kisah dan pengaduan mereka yang dibongkar dalam buku ini jelas menunjukkan bahawa dalam mengendalikan perhubungan harmoni dengan sesama manusia, perlu ada pemahaman dan cerdik emosi.

“Ia bagi mengelak persengketaan dan perbalahan yang akan menjerumus kepada masalah patah hati, kemurungan dan hilang keyakinan diri selepas hati mereka dilukai, tidak dihormati, diperlekehkan dan yang paling kronik, penderaan,” katanya pada majlis pelancaran berkenaan.

Katanya penderaan lazim mengingatkan masyarakat terhadap bentuk kekerasan seperti sepak terajang atau pukulan yang menampakkan kesan terhadap tubuh badan mangsa, namun penderaan minda juga adalah satu bentuk kekerasan dan wanita perlu elakkan situasi itu berlaku terhadap diri mereka

“Penderaan juga bukan sahaja merangkumi fizikal, tetapi penderaan mental yang berpanjangan yang mengakibatkan masalah penyakit mental dan hilang semangat dalam diri.

“Sebagai perunding motivasi saya sering menekankan imej positif bukan hanya bersandarkan imej menarik sahaja malah ia merangkumi aspek lain seperti kemahiran berkomuniasi, etika sosial dan penjagaan kesihatan minda, fizikal dan jiwa dalam satu pakej yang lengkap,” katanya.

Yang turut hadir, Presiden Peniagawai Malaysia, Datuk Azlin Ahmad Shaharbi.

Datin Sharifah Shawati Syed Mohamad. Foto: NSTP/SYARAFIQ ABD SAMAD

 

Buku dihasilkan dalam Bahasa Inggeris yang dilancarkan oleh Sultanah Nur Zahirah itu terbahagi kepada sembilan bab yang setiap satu mengupas isu berlegar sekitar kehidupan wanita.

Antara yang menarik ialah bab satu bertajuk Setting A Benchmark sangat bemanfaat untuk direnung dan dihayati kerana Sharifah menulis mengenai bagaimana setiap wanita itu ingin diperlakukan.

Sultanah Nur Zahirah diiringi Sharifah Shawati berkenan melihat gerai pameran sempena majlis pelancaran buku berlangsung. Foto: NSTP/SYARAFIQ ABD SAMAD

Sekiranya mereka ingin dilayan sewajarnya, mereka perlu mewujudkan penanda aras agar individu lain terutama lelaki menghormati pendirian mereka.

Bab lain yang boleh dibaca ialah Limited Belief, Trapped by Infatuation, Love Languages, Patern and Modus Operandi, The Smart Bitch Attitude, Rejection, SWOT Analysis dan Closure and Moving On.

Lebih menarik perhatian, Sharifah turut menyelitkan ungkapan bersifat motivasi daripada tokoh tertentu dalam setiap bab bagi memberi inspirasi positif terhadap pembaca.

Setiap wanita wajar memiliki buku ini kerana ia secara tidak langsung memberi panduan kepada golongan wanita bagaimana untuk menangani perhubungan dengan lelaki sekali gus memastikan agar diri mereka dihormati sewajarnya.

Buku diterbitkan oleh Penerbitan MPH ini boleh diperoleh pada harga RM32.90 di kedai buku MPH seluruh Negara.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 11 Jul 2018

Miliki Satu Ijazah, Dua Ijazah Sarjana Dan PHD, Tabik Buat Soo Wincci!

Pelakon dan penyanyi Soo Wincci teruja untuk menerima Ijazah Sarjana keduanya di Berklee Valencia Campus.

Featured Fri, 6 Aug 2021

Noraini Ahmad Umum Letak Jawatan Menteri Pengajian Tinggi, Berkuat Kuasa Serta Merta

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad mengumumkan peletakan jawatannya berkuat kuasa serta-merta. Menerusi kenyataan rasmi yang dikeluarkan Ahli Parlimen Parit Sulong itu akur dengan keputusan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) parti pada 3 Ogos lepas. […]

Featured Wed, 5 Dec 2018

Sehingga Kini Tidak Ada Produk Vitamin C Yang Didaftarkan Dalam Bentuk Suntikan Oleh KKM!

Produk yang digunakan secara suntikan tidak boleh dikelaskan sebagai produk kosmetik.

Featured Mon, 16 Mar 2020

5 tanda badan tidak cukup karbohidrat!

Jangan abaikan keperluan tubuh badan.

Featured Mon, 21 Jun 2021

Wujudkan i-Sinar Plus Untuk Bantu Rakyat

Berikutan masalah ekonomi yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam keadaan pandemik, kerajaan disarankan mewujudkan  i-Sinar Plus bagi membantu rakyat Menurut Datuk Azhari Shaari, perkara itu perlu susulan ramai  warga  Shah Alam yang memberitahu mereka tiada […]

Featured Sat, 11 Apr 2020
familuv Tue, 12 Jun 2018

YB Nurul Izzah Kongsi Tip Untuk Ibu Bapa Supaya Hubungan Mereka Dengan Anak Lebih Erat

Ibu bapa yang sibuk dengan kerjaya mereka mesti ikuti tip ini!

Featured Wed, 11 Mar 2020

PUNB perkenal pelbagai pakej pembiayaan bantu usahawan wanita

Inisiatif termasuk usahawan terjejas akibat COVID-19

Featured Mon, 3 Sep 2018

Selepas Menteri Kewangan Mengambil Tindakan, Tiada lagi Cukai 6% Untuk Kad Tambah Nilai Prabayar

Bolehlah tarik nafas lega bagi anda yang selalu tambah nilai prabayar!

| Live TV