Featured By: tex_admin October 1, 2019 @ 9:10am

Sniker botol plastik, inisiatif Aldo selamatkan bumi

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Bersempena dengan kempen kitar semula butik Aldo Malaysia, syarikat pengeluar kasut terkemuka itu  memperkenalkan kasut sniker mesra alam pertama keluaran syarikat itu, dengan nama RPPL atau disebut ripple.

Hadir dengan rekaan yang moden, kasual dan mudah digayakan dalam pelbagai acara, keistimewaan utama kasut ini adalah dihasilkan daripada bahan kitar semula dan berimpak rendah yang digunakan dalam pembuatan kasut berkenaan, sekali gus menyumbang kepada usaha mengekalkan kelestarian alam sekitar.

Koleksi RRPL turut menampilkan rekaan kasut slip-on bagi pengguna yang memerlukan kasut ringkas dan mudah untuk dipakai ke mana-man. Foto: Aldo Malaysia

Sebagai contoh, bahan yang digunakan dalam pembuatan fabrik kasut RPPL itu diambil daripada botol terbuang yang jika tidak digunakan, akan menyumbang kepada pencemaran ekosistem laut di seluruh dunia.

Untuk setiap pasang RPPL, sebanyak tiga ke enam botol digunakan bagi membuat fabrik kasut berkenaan yang pastinya selesa untuk dipakai oleh semua golongan pengguna.

Sementara itu, bahagian tapak kasut RPPL pula menggunakan material busa BLOOM, satu produk inovatif hasil daripada alga biojisim (biomass) yang diformulasikan menjadi bahan boleh kitar semula.

Alga ataupun rumpai air adalah sejenis tumbuhan parasit yang boleh tumbuh dengan cepat tanpa apa-apa bahan bantuan seperti baja dan racun perosak. Kehadiran alga di dalam ekosistem seperti tasik dan laut berupaya mengganggu kelestarian hidupan di kawasan berkenaan.

Selain itu, busa BLOOM juga tampil sebagai bahan alternatif kepada material yang biasa digunakan untuk membuat tapak kasut iaitu petrokimia, bahan sampingan yang diperoleh daripada petroleum.

Dua impak utama pembuatan koleksi RPPL terhadapap alam sekitar ialah mengurangkan pencemaran air dan juga menurunkan tahap kebergantungan terhadap bahan api fosil dalam proses pembuatan kasut. Foto: Aldo Malaysia

Tampil dengan koleksi untuk lelaki dan perempuan, produk terbaharu Aldo ini juga dipercayai mampu mengurangkan sebanyak 46 tan gas karbon dioksida daripada atmosfera bumi, di samping menyumbang kepada pemeliharaan lebih kurang 2.5 juta liter air bersih dan terpakai yang pastinya menyumbang kepada kelestarian hidupan laut.

Apa yang lebih menarik lagi tentang kelestarian koleksi ini, kotak kasut bagi setiap jenis RPPL yang hadir dengan empat variasi warna ini juga diperbuat 100 peratus daripada bahan boleh kitar semula.

Untuk kempen kedai kitar semula Aldo yang bermula daripada akhir September sehingga akhir Oktober 2019, syarikat berkenaan bekerjasama dengan iCYCLE, penyedia penyelesaian pengurusan bahan buangan dan kitar semula.

Pengguna berpeluang untuk menyertai kempen alam sekitar di Butik Aldo Malaysia terpilih sambil mendapatkan rebat sebanyak RM80. Foto: Aldo Malaysia

Bagi para pengguna yang berminat untuk menyertai kempen ini, bawa satu beg yang dipenuhi dengan botol plastik kosonga dan pergi ke 5 butik Aldo terpilih iaitu Paviliom, KLCC, The Gardens, One Utama dan Sunway Pyramid untuk diletakkan di tong kitar semula yang disediakan.

Peserta kempen ini akan dihadiahkan dengan rebat sebanyak RM80 ringgit yang tentunya boleh digunakan dalam pembelian koleksi sniker RPPL yang mesra alam.

Kesemua koleksi RPPL boleh didapatkan di butik Aldo terpilih dengan harga RM399.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 12 Jul 2021

Bayaran Tambahan PEMERKASA+ RM500 Dikreditkan Hari Ini

Menerusi Pakej PEMERKASA+, sebanyak  sejuta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mikro hari ini mendapat jumlah bantuan bayaran Geran Khas Prihatin 3.0 (GKP 3.0) . Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, jumlah itu melibatkan tambahan […]

Featured Thu, 18 Jul 2019

Nama hidangan dalam menu restoran ini kelakar sungguh!

Anda tengoklah sendiri. Kreatif, kan?

Featured Fri, 9 Jul 2021

Selangor Dijangka Masuk Fasa 2 PPN September Ini

Kerajaan Selangor menjangkakan negeri berkenaan akan memasuki Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada September ini. Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksanakan di beberapa daerah di Selangor adalah […]

Featured Thu, 17 Jun 2021

“Fight Scene Mantap” – Filem Terakhir Arwah Ashraf Sinclair Dilabel Bertaraf Antarabangsa

Buat korang yang masih belum tahu, filem lakonan terakhir arwah Ashraf Sinclair iaitu J Retribusi kini ditayangkan di seluruh Malaysia, Singapura dan Brunei. J Retribusi merupakan kesinambungan Filem J Revolusi yang menggandingkan para pelakon seperti […]

Acara Sat, 17 Nov 2018

HABIB Raikan Ulangtahun Ke-60 Dengan Melancarkan Pameran Barang Kemas Berinspirasikan Warisan Malaysia

Setiap satu daripada barang kemas ini mempunyai kisah emosi tersendiri.

Featured Sun, 25 Nov 2018

Selfie Telah Menyebabkan 259 Kematian, Para Saintis Cadangkan ‘No-Selfie Zone’

Ketahui tentang kes-kes kematian yang disebabkan oleh selfie.

Oh Lawa Mon, 2 Apr 2018

10 Selebriti Hollywood Dengan Sepasang Mata Cantik! No 5 Paling Unik.

Sepasang mata yang mempesona memang bisa membuatkan sesiapapun jatuh cinta kerana itu wujud istilah ‘dari mata jatuh ke hati’.

Di dunia selebriti Hollywood, ada 10 selebriti dilahirkan dengan sepasang mata indah. Siapakah mereka, lihat 10 senarai di bawah ini.

Featured Thu, 19 Aug 2021

PN Setuju Secara Bersyarat Namakan Ismail Sabri Sebagai Perdana Menteri

Perikatan Nasional (PN) sebulat suara bersetuju mencalonkan Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri yang baharu secara bersyarat. Menerusi kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin sokongan itu […]

Acara Mon, 8 Oct 2018

Angan Jadi Kenyataan, Impian Wany Hasrita Bergelar Bintang Paling Popular Dimakbul Tuhan!

Bintang Paling Popular membawa pulang sebuah kereta jenama Citroen C4 Picasso berharga RM126,000 berserta trofi.

| Live TV