Featured By: tex_admin October 1, 2019 @ 9:10am

Sniker botol plastik, inisiatif Aldo selamatkan bumi

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Bersempena dengan kempen kitar semula butik Aldo Malaysia, syarikat pengeluar kasut terkemuka itu  memperkenalkan kasut sniker mesra alam pertama keluaran syarikat itu, dengan nama RPPL atau disebut ripple.

Hadir dengan rekaan yang moden, kasual dan mudah digayakan dalam pelbagai acara, keistimewaan utama kasut ini adalah dihasilkan daripada bahan kitar semula dan berimpak rendah yang digunakan dalam pembuatan kasut berkenaan, sekali gus menyumbang kepada usaha mengekalkan kelestarian alam sekitar.

Koleksi RRPL turut menampilkan rekaan kasut slip-on bagi pengguna yang memerlukan kasut ringkas dan mudah untuk dipakai ke mana-man. Foto: Aldo Malaysia

Sebagai contoh, bahan yang digunakan dalam pembuatan fabrik kasut RPPL itu diambil daripada botol terbuang yang jika tidak digunakan, akan menyumbang kepada pencemaran ekosistem laut di seluruh dunia.

Untuk setiap pasang RPPL, sebanyak tiga ke enam botol digunakan bagi membuat fabrik kasut berkenaan yang pastinya selesa untuk dipakai oleh semua golongan pengguna.

Sementara itu, bahagian tapak kasut RPPL pula menggunakan material busa BLOOM, satu produk inovatif hasil daripada alga biojisim (biomass) yang diformulasikan menjadi bahan boleh kitar semula.

Alga ataupun rumpai air adalah sejenis tumbuhan parasit yang boleh tumbuh dengan cepat tanpa apa-apa bahan bantuan seperti baja dan racun perosak. Kehadiran alga di dalam ekosistem seperti tasik dan laut berupaya mengganggu kelestarian hidupan di kawasan berkenaan.

Selain itu, busa BLOOM juga tampil sebagai bahan alternatif kepada material yang biasa digunakan untuk membuat tapak kasut iaitu petrokimia, bahan sampingan yang diperoleh daripada petroleum.

Dua impak utama pembuatan koleksi RPPL terhadapap alam sekitar ialah mengurangkan pencemaran air dan juga menurunkan tahap kebergantungan terhadap bahan api fosil dalam proses pembuatan kasut. Foto: Aldo Malaysia

Tampil dengan koleksi untuk lelaki dan perempuan, produk terbaharu Aldo ini juga dipercayai mampu mengurangkan sebanyak 46 tan gas karbon dioksida daripada atmosfera bumi, di samping menyumbang kepada pemeliharaan lebih kurang 2.5 juta liter air bersih dan terpakai yang pastinya menyumbang kepada kelestarian hidupan laut.

Apa yang lebih menarik lagi tentang kelestarian koleksi ini, kotak kasut bagi setiap jenis RPPL yang hadir dengan empat variasi warna ini juga diperbuat 100 peratus daripada bahan boleh kitar semula.

Untuk kempen kedai kitar semula Aldo yang bermula daripada akhir September sehingga akhir Oktober 2019, syarikat berkenaan bekerjasama dengan iCYCLE, penyedia penyelesaian pengurusan bahan buangan dan kitar semula.

Pengguna berpeluang untuk menyertai kempen alam sekitar di Butik Aldo Malaysia terpilih sambil mendapatkan rebat sebanyak RM80. Foto: Aldo Malaysia

Bagi para pengguna yang berminat untuk menyertai kempen ini, bawa satu beg yang dipenuhi dengan botol plastik kosonga dan pergi ke 5 butik Aldo terpilih iaitu Paviliom, KLCC, The Gardens, One Utama dan Sunway Pyramid untuk diletakkan di tong kitar semula yang disediakan.

Peserta kempen ini akan dihadiahkan dengan rebat sebanyak RM80 ringgit yang tentunya boleh digunakan dalam pembelian koleksi sniker RPPL yang mesra alam.

Kesemua koleksi RPPL boleh didapatkan di butik Aldo terpilih dengan harga RM399.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 7 May 2018

10 Selebriti Wanita Hollywood Sudah “Serik Dan Cuci Tangan” Daripada Pengambilan Suntikan Wajah

Kecantikan fizikal memainkan peranan besar dalam menentukan kerjaya kebanyakan wanita di sana sehingga memberikan tekanan kepada mereka untuk mendapatkan botox atau filler.

Oh Lawa Sat, 24 Nov 2018
Oh Lawa Wed, 11 Sep 2019

KFC 11 Finger Lickin’ Good Goods buat semua terliur!

Koleksi ‘streetwear’ KFC x Pestle Mortar Clothing tampil dengan cita rasa tempatan

Featured Thu, 14 May 2020

Orked, buatkan kanak-kanak ceria di pagi Lebaran

Perhiasan minimum jadikan si manja tambah manis

Featured Tue, 2 Oct 2018

Inilah Satu Jenis Beg Tangan Yang Semua Wanita Bekerjaya Patut Miliki

Ia taklah sepopular mana tapi ia memang sangat berguna.

Eat Travel Tue, 23 Jun 2020

Nasi punten sesuai untuk kawal berat badan?

Saiz kecil comel, nak makan pun fikir banyak kali

Featured Wed, 26 Sep 2018

Bila Pakai Maskara, Jangan Lakukan Kesilapan Ini Jika Tak Nak Ia Cepat Kering

Check sama ada selama ini anda ada buat kesilapan ini atau tak.

Oh Lawa Thu, 25 Jul 2019

Trend kuku kaki terlebih panjang ini menggelikan!

Klik untuk lihat gambar kaki-kaki wanita yang mengikutinya!

Featured Fri, 17 Apr 2020

Cara memaksimumkan konsep bekerja dari rumah

Kenal pasti perkara perlu diberi keutamaan

| Live TV