Featured By: Nani Ramlee May 15, 2020 @ 9:11pm

Solekan pemanis mulut gadis-gadis ini buat ramai terliur

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 18 Mac lalu bukan sahaja menjadi platform untuk orang ramai memperlihatkan bakat mereka dalam masakan, malah ada juga yang mempamerkan bakat mereka dalam bidang solekan.

Seorang pengguna laman sosial Instagram, Julianne Sebastian tampil kreatif dengan berkongsi solekan mata berinspirasikan kuih tempatan yang popular.

solekan unik kreatif

Kredit gambar: Twitter Julianne Sebastian

Idea solekan berinspirasikan kuih kegemarannya, kuih lapis itu tercetus memandangkan Hari Raya semakin hampir dan solekan itu mungkin boleh menceriakan suasana sambutan Hari Raya yang bakal dirai ketika musim PKP Bersyarat (PKPB).

solekan unik kreatif

Kredit gambar: Twitter Julianne Sebastian

Selain itu, Julianne turut berkongsi solekan rakan-rakannya iaitu @elleana_yhya dengan solekan sago gula Melaka, @lifestylebydee (kuih tepung pelita) dan @keeracakedherface (kuih lompang).

solekan unik kreatif

Kredit gambar: Twitter Julianne Sebastian

Wah, memang kreatif dan nampak menyelerakan! Kuih yang dipilih mereka adalah antara kuih-muih yang popular sebagai juadah berbuka ketika Ramadan. Rata-rata pengikut meninggalkan komen positif dan menyukai solekan mereka yang menarik itu.

Sementara itu di laman sosial Twitter, seorang gadis bernama Nuha turut berkongsi solekan berinspirasikan kuih seri muka, kuih lapis, biskut semperit dahlia dan juga ketupat.

solekan unik kreatif

Kredit gambar: Twitter Nuha

solekan unik kreatif

Kredit gambar: Twitter Nuha

Perkongsian gadis itu menerima sebanyak 30,000 tanda suka sejak dikongsi pada 14 Mei lalu. Nampaknya, musim PKP yang dilaksanakan telah digunakan oleh gadis-gadis itu untuk mengasah lagi bakat serta teknik solekan mereka dengan menghasilkan solekan yang kreatif dan menarik.

solekan unik kreatif

Kredit gambar: Twitter Nuha

Mana satu solekan pilihan anda?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 22 Jun 2021

Bantuan Kepada M40- Pensyarah Ekonomi

Kerajaan dicadang memperluaskan bantuan kepada golongan M40 dalam fasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0. Menurut Pensyarah Kanan Putra Business School, Profesor Madya Ahmed Razman Abdul Latiff, beberapa inisiatif jangka masa panjang boleh diambil dalam […]

Featured Thu, 21 May 2020

Bukan sahaja diarah berpatah balik, malah dikenakan kompaun serta-merta!

Kerajaan bimbang penularan wabak COVID-19 kembali rancak

familuv Fri, 8 May 2020
Featured Mon, 21 Jun 2021

Wujudkan i-Sinar Plus Untuk Bantu Rakyat

Berikutan masalah ekonomi yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam keadaan pandemik, kerajaan disarankan mewujudkan  i-Sinar Plus bagi membantu rakyat Menurut Datuk Azhari Shaari, perkara itu perlu susulan ramai  warga  Shah Alam yang memberitahu mereka tiada […]

Featured Tue, 20 Apr 2021

Ismail Sabri Nafi KKM Manipulasi Data Covid-19, Amaran Buat Penyebar Berita Palsu

Semakin ketat syarat rentas negeri yang dikenakan kerajaan, semakin banyak timbul khabar angin yang tidak sahih berkaitan data Covid-19. Isu ini kemudian telah mendapat respon Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang tegas […]

Acara Wed, 24 Jul 2019

Krim aqua rich selamatkan kulit daripada ‘terbakar’

Wajib pakai krim pelindung walaupun di dalam bangunan

Featured Tue, 18 Sep 2018

Doktor Ini Dedahkan Amalan Diet Rendah Karbohidrat Boleh Tingkatkan Risiko Kematian!

Risiko kadar kematian lebih tinggi ke atas penghidap sakit jantung koronari, angin ahmar dan kanser yang mengamalkan diet ini!

Featured Wed, 10 Jun 2020
Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

Selena Gomez Memakai Loket Batu Kerikil Ke Majlis Keramaian, Cuba Teka Berapa Harganya

Batu kerikil yang kita boleh jumpa di tepi jalan pun boleh dijadikan loket?

Oh Lawa Mon, 21 Oct 2019

Adidas buka butik kanak-kanak pertama di dunia

Pelbagai rekaan disediakan dari bayi hingga remaja

| Live TV