Eat Travel By: Yanie Baharom October 24, 2018 @ 12:00pm

Succi Sushi, Lokasi Makan Sushi Yang Bukan Saja Sedap Tetapi Dijamin Halal!

Sushi…sejenis makanan sinonim dengan negara Jepun ini bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia. Semakin hari penerimaannya semakin baik apatah lagi dengan pengenalan menu bercitarasakan lokal.

Kalau anda pernah berkunjung ke restoran sushi, anda boleh melihat senario wajah-wajah majmuk Malaysia di dalam sebuah restoran.

Namun bagi yang beragama Islam, adakah anda pasti restoran yang mengusahakan makanan ini telah mengikut Standard Operating Prosedure (SOP) halal dengan betul?

Jika ada di antara anda yang meraguinya dan mencari restoran sushi yang dijamin halal, anda tidak perlu risau kerana CITRAIDA BUTIK & KAFE yang beralamatkan B-7-G Paragon Point, Jalan Medan Pusat Bandar 5, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, menyediakan hidangan sushi yang boleh dimakan tanpa was-was!

Menjenamakan hidangan mereka sebagai Succi Sushi, kafe ini dimiliki oleh personaliti TV juga usahawan berjaya,
Khairul Noormaaidah Zali atau Aida.

Foto: Succi Sushi

Pernah menjuarai pertandingan realiti Gadis Melayu terbitan TV9 pada 2009, Aida yang juga isteri kepada pengacara Saiful Nizam Ismail, sememangnya pencinta sushi.

“Saya memang seorang penggemar sushi dan status sama ada hidangan ini halal ataupun tidak, sering mendapat perhatian masyarakat khususnya yang beragama Islam. Selain itu, sushi juga dikaitkan sebagai makanan ‘raw’ atau mentah, malah susah nak diterima tekak terutamanya bagi orang Melayu.

“Jadi timbul idea untuk mengolah hidangan ini menjadikan ia ‘fusion food’ agar kena dengan selera orang kita. Pendek kata, menu yang terdapat di CITRAIDA BUTIK & KAFE ini, menawarkan seleksi sushi yang boleh ‘ditelan’ sekalipun mereka itu tidak menggemari sushi.

“Rata-rata mereka yang pertama kali berkunjung ke sini, mengakui kelainan hidangan yang ditawarkan kami,” katanya juga mengusahakan butik pakaian muslimah dan tudung.

Keistimewaan Succi Sushi bukan saja pada rasanya yang bercitarasakan lokal, malah pembuatan aneka sos misalnya 
teriyaki dan sos pedas yang dibuat secara homemade.

Difahamkan kesemua resipi Succi Suchi adalah hasil gabungan idea bersama daripada Aida dan cef Khairuddin Zali yang turut dibantu seorang lagi cef Nor Amira Roslan.

Hidangan yang paling mendapat perhatian penggemar sushi adalah Beef Sambal Hitam Sushi, Chicken Sambal Maki, Sambal Maki, Salmon Mentai dan Aneka Bento.

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Manakala menu lain adalah Keli Bento, Chicken Teriyaki Bento, Salmon Bento yang dihidangkan bersama tempura dan buah-buahan. Harga bagi setiap set bento bermula dari RM19.90 hingga RM36.90.

“Bagi mereka yang tidak makan belut (unagi), di Succi Sushi kami menggantikannya dengan ikan keli yang digabungkan dengan sos homemade teriyaki yang rasanya bukan saja lazat tetapi lain daripada lain. Setiap bahan yang digunakan dijamin 100% halal,” kata Aida lagi.

Bagi anda yang mungkin kesuntukan masa untuk mengunjungi CITRAIDA BUTIK & KAFE untuk menikmati Succi Sushi, boleh membuat tempahan secara penghantaran terus ke rumah dengan menghubungi talian 018-3111694 (Isnin-Jumaat) dan 018-2924694 (Sabtu-Ahad).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 9 Nov 2018

Kylie & Kendall Jenner Lancarkan Rangkaian Beg Tangan, Harganya Boleh Tahan Murah!

Bolehlah dikira mampu milik untuk produk daripada selebriti antarabangsa.

Featured Wed, 19 Feb 2020

DIY meja dengan duit syiling lama satu sen, hasilnya memang WOW!

Makan hatilah akaun pengumpul duit syiling lama

familuv Mon, 16 Mar 2020
Featured Fri, 20 Dec 2019
Featured Fri, 8 Jun 2018

Gila Branded, Anak Sulung Ziana Zain Pesan Kepada Penyanyi Itu Agar Tidak Membazir

“Dari pukul 10 pagi keluar, berhenti sekejap untuk berbuka puasa dan sambung kembali sampai kedai tutup!” – Ziana Zain

Featured Fri, 1 May 2020

Kerajaan laksana PKPB mulai 4 Mei 2020

Langkah diharap dapat imbangi ekonomi negara

Eat Travel Mon, 15 Apr 2019

5 Reasons Why This Hotel in KLIA 2 is The Best Hotel While in Transit in Kuala Lumpur

Let’s get real. Not many people would go on Google to search for “The best transit hotel in town” when they are travelling. Chances are, the travelers would settle for the first hotel they see […]

Eat Travel Tue, 5 Jun 2018
Eat Travel Sat, 2 May 2020

| Live TV