Eat Travel By: Yanie Baharom October 24, 2018 @ 12:00pm

Succi Sushi, Lokasi Makan Sushi Yang Bukan Saja Sedap Tetapi Dijamin Halal!

Sushi…sejenis makanan sinonim dengan negara Jepun ini bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia. Semakin hari penerimaannya semakin baik apatah lagi dengan pengenalan menu bercitarasakan lokal.

Kalau anda pernah berkunjung ke restoran sushi, anda boleh melihat senario wajah-wajah majmuk Malaysia di dalam sebuah restoran.

Namun bagi yang beragama Islam, adakah anda pasti restoran yang mengusahakan makanan ini telah mengikut Standard Operating Prosedure (SOP) halal dengan betul?

Jika ada di antara anda yang meraguinya dan mencari restoran sushi yang dijamin halal, anda tidak perlu risau kerana CITRAIDA BUTIK & KAFE yang beralamatkan B-7-G Paragon Point, Jalan Medan Pusat Bandar 5, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, menyediakan hidangan sushi yang boleh dimakan tanpa was-was!

Menjenamakan hidangan mereka sebagai Succi Sushi, kafe ini dimiliki oleh personaliti TV juga usahawan berjaya,
Khairul Noormaaidah Zali atau Aida.

Foto: Succi Sushi

Pernah menjuarai pertandingan realiti Gadis Melayu terbitan TV9 pada 2009, Aida yang juga isteri kepada pengacara Saiful Nizam Ismail, sememangnya pencinta sushi.

“Saya memang seorang penggemar sushi dan status sama ada hidangan ini halal ataupun tidak, sering mendapat perhatian masyarakat khususnya yang beragama Islam. Selain itu, sushi juga dikaitkan sebagai makanan ‘raw’ atau mentah, malah susah nak diterima tekak terutamanya bagi orang Melayu.

“Jadi timbul idea untuk mengolah hidangan ini menjadikan ia ‘fusion food’ agar kena dengan selera orang kita. Pendek kata, menu yang terdapat di CITRAIDA BUTIK & KAFE ini, menawarkan seleksi sushi yang boleh ‘ditelan’ sekalipun mereka itu tidak menggemari sushi.

“Rata-rata mereka yang pertama kali berkunjung ke sini, mengakui kelainan hidangan yang ditawarkan kami,” katanya juga mengusahakan butik pakaian muslimah dan tudung.

Keistimewaan Succi Sushi bukan saja pada rasanya yang bercitarasakan lokal, malah pembuatan aneka sos misalnya 
teriyaki dan sos pedas yang dibuat secara homemade.

Difahamkan kesemua resipi Succi Suchi adalah hasil gabungan idea bersama daripada Aida dan cef Khairuddin Zali yang turut dibantu seorang lagi cef Nor Amira Roslan.

Hidangan yang paling mendapat perhatian penggemar sushi adalah Beef Sambal Hitam Sushi, Chicken Sambal Maki, Sambal Maki, Salmon Mentai dan Aneka Bento.

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Foto: Succi Sushi

Manakala menu lain adalah Keli Bento, Chicken Teriyaki Bento, Salmon Bento yang dihidangkan bersama tempura dan buah-buahan. Harga bagi setiap set bento bermula dari RM19.90 hingga RM36.90.

“Bagi mereka yang tidak makan belut (unagi), di Succi Sushi kami menggantikannya dengan ikan keli yang digabungkan dengan sos homemade teriyaki yang rasanya bukan saja lazat tetapi lain daripada lain. Setiap bahan yang digunakan dijamin 100% halal,” kata Aida lagi.

Bagi anda yang mungkin kesuntukan masa untuk mengunjungi CITRAIDA BUTIK & KAFE untuk menikmati Succi Sushi, boleh membuat tempahan secara penghantaran terus ke rumah dengan menghubungi talian 018-3111694 (Isnin-Jumaat) dan 018-2924694 (Sabtu-Ahad).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 23 Aug 2021
familuv Mon, 8 Oct 2018

7 Mitos Tentang Kehamilan Yang Anda Kena Berhenti Percaya

Ada “nasihat” yang boleh diterima pakai, dan ada yang tak logik.

Featured Wed, 4 Aug 2021

“Peletakan Jawatan Saya Tidak Berbangkit”- Muhyiddin Yassin

Berikutan pergolakan politik yang melanda negara ketika ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin mengumumkan Perutusan khas hari ini. Menerusi Perutusan Khas Perdana Menteri yang berlangsung sebentar tadi, beliau bersama barisan kabinet Perikatan Nasional (PN) […]

Eat Travel Fri, 8 Jun 2018

Ini Rupanya Cara Nak Buat Kuih Siput Ekspres. Memang Mudah!

Kuih siput ekspres ini memang rangup dan sedap!

Acara Mon, 8 Jan 2018

10 Tips Untuk Merahkan Bibir Secara Semulajadi Agar Tampil Lebih Menawan

Bibir adalah sebahagian dari tubuh manusia dan juga mencerminkan imej dan personaliti seseorang itu. Ianya juga adalah sebahagian aset penting bagi wanita, kerana bibir juga mencerminkan kesihatan. Bibir yang kusam dan tidak bermaya tentunya akan […]

Featured Thu, 10 Jun 2021

Peminjam PTPTN Terjejas Boleh Tangguh Bayaran 3 Bulan

Peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang hilang pendapatan kerana diberhentikan kerja atau pendapatan terjejas, boleh memohon untuk menangguhkan bayaran balik pinjaman selama tiga bulan. Ketua Eksekutif PTPTN, Ahmad Dasuki Abdul Majid berkata, peminjam […]

Featured Sun, 22 Aug 2021

Betty Banafe Dedah Harun Hashim Minta Bantuan Bayar Rumah Sewa

Umum maklum, keadaan pelakon veteran, Harun Hashim dan isterinya, Sakinah Ganjali yang berdepan ujian penyakit dan kesulitan hidup ketika era pandemik COVID-19. Perkara itu mendapat perhatian rakan selebriti Betty Banafe yang memaklumkan mendapat perkhabaran mengenai […]

Featured Wed, 19 Dec 2018
familuv Tue, 12 Mar 2019

Anak berbohong, ibu bapa jangan panik!

Ketahui sebab mengapa anak menipu dan cara atasinya.

Eat Travel Mon, 7 Oct 2019

Guna air garam untuk kurangkan masin ikan kering? Eh pelik!

Elak darah tinggi, cubalah panduan ini!

| Live TV