Featured By: Yanie Baharom August 13, 2018 @ 3:00pm

Tahukah Anda Baking Soda Boleh Menyebabkan Iritasi Pada Kulit Wajah?

Kebelakangan ini, penggunaan soda bikarbonat atau baking soda untuk tujuan kecantikan menjadi sangat popular di kalangan wanita kerana ia dipercayai mujarab.

Namun pengguna disarankan untuk berhenti segera daripada menggunakannya, kerana idea mengaplikasikan baking soda dalam perawatan kulit memberikan kesan yang buruk.

Ini kerana power of hydrogen atau yang sering dipanggil pH kulit manusia adalah sekitar 5.5, sedangkan baking soda memiliki pH9 yang terlalu berat untuk diterima kulit, lebih-lebih lagi jika ia dilarutkan dengan air yang secara langsung merosakkan keseimbangan pH kulit. Disebabkan penggunakan baking soda di kulit wajah dapat menyebabkan iritasi yang serius.

Foto: Chakru

Bertambah-tambah buruk lagi, baking soda biasa digunakan untuk membersihkan tandas, anda tahu atau tidak tentang perkara ini?

Justeru semakin kerap anda menggunakan baking soda, semakin banyak kerosakan kekal yang akan tertinggal pada kulit wajah.

Jika anda kini sedang dalam proses merawat masalah kulit tertentu, segeralah mencari alternatif lain.

Pemilihan produk berasaskan sumber semula jadi sentiasa menjadi rekomendasi Hijab & Heels kerana ianya selamat digunakan.

Sekiranya anda meragui produk alami, jalan yang terbaik adalah dengan mendapatkan nasihat doktor yang akan memeriksa masalah anda dan memberikan ubat yang bersesuaian dengan kondisi kulit anda.

Sumber: Liputan6

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Mon, 12 Mar 2018

Tuah Kulit Hitam Legam, Dulu Dihina Tapi Kini Dibayar Jutaan Ringgit!

Lolita, 16 tahun yang mencipta populariti mendadak sejak berita tentang dirinya diperkatakan di laman sosial kerana dikatakan mirip wajah patung Barbie versi kulit hitam.

Featured Mon, 21 May 2018
Oh Lawa Wed, 6 Mar 2019

4 item pakaian asas wanita patut miliki, menurut ratu fesyen Anna Wintour

Beliau memang tahu mengenai fesyen, jadi ambil perhatian!

Oh Lawa Tue, 5 Feb 2019

Etika pemakaian denim di pejabat yang perlu anda tahu

Elak denim berwarna luntur atau koyak! 

Featured Mon, 23 Apr 2018

Nikah Kali Kedua, Aktres Dynas Mokhtar Tetap Nervous!

Hampir empat tahun bergelar ibu tunggal, pelakon Dynas Mokhtar kembali menjalani kehidupan berumah tangga, apabila selamat bergelar isteri kepada ahli perniagaan, Syazrik Din dengan sekali lafaz.

Featured Thu, 10 Oct 2019
Featured Wed, 6 May 2020
Featured Fri, 15 May 2020
Oh Lawa Thu, 5 Jul 2018

Jangan Main Pakai Sahaja, Ikuti Kaedah Memakai Lip Matte Dengan Cara Yang Betul

Kalau nak tahan lama, ikuti teknik memakai lip matte ini.

Featured Wed, 26 Sep 2018

| Live TV