Featured By: Yanie Baharom July 17, 2018 @ 9:00am

Tak Payah Guna Sabun. Ini Cara Paling Magic Untuk Hilangkan Bau Raja Segala Buah!

Bau buah durian memang menyengat! Walaupun hanya beberapa minit disimpan dalam bonet kereta, makan masa berhari-hari juga untuk hilang baunya.

Sama juga kalau kita memakannya, baik mulut mahupun tangan baunya melekat sehari, dua. Sendawa jangan cakaplah, boleh bikin panas orang sebelah lebih-lebih lagi dalam kereta dan sahabat kamu itu spesis tidak makan durian. Bukan itu saja kalau makan terlalu banyak boleh mempengaruhi bau urine juga.

So macam mana caranya nak mengatasi masalah bau durian, sejenis buah yang lemak berkrim bila dimakan, tetapi baunya ya ampun tak tahan! Malah, dianggap busuk bagi orang putih.

Memandangkan sekarang ini musim durian, yakni promosi tentangnya ada di mana-mana baik di akhbar mahupun media sosial, Hijab & Heels ingin mengambil kesempatan ini untuk berkongsi beberapa tips supaya nafas dan tangan anda bebas bau durian dengan kadar segera.

Foto: bolonganaksemporna

Caranya sangat mudah di mana anda perlu memanfaatkan kulit durian. Untuk menghilangkan bau durian di mulut, tuangkan air pada pangsa kulit durian, kemudian minum.

Selain menghilangkan bau mulut, amalan petua ini juga dapat menyejukkan badan. Maklumlah durian dikenali sebagai buah berkalori tinggi, tinggi kolestrol, tinggi lemak dan menyebabkan panas badan. Untuk meneutralisasi semula suhu badan, ini petua berzaman dilakukan nenek moyang kita.

Manakala untuk hilangkan bau durian di tangan, kaedahnya hampir sama iaitu dengan cara alirkan air dari pangkal kulit durian dan basuh tangan barulang kali. Memang magic, bau terus hilang, anda percaya tak? Kalau tak percaya try makan durian dan cuba okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 30 Sep 2022
familuv Wed, 3 Oct 2018

Panduan Didik Si Abang Atau Kakak Terima Kehadiran Adik Baru

Didik supaya mereka sayang bukan benci kepada adik!

Featured Sat, 18 Apr 2020

Jangan berpuas hati meskipun jumlah jangkitan baharu menurun

Seorang pesakit mampu jadi punca ratusan jangkitan

Eat Travel Tue, 11 Dec 2018

Resipi Mudah Nak Buat Tamagoyaki

Manfaatkan cuti sekolah dengan membuat hidangan istimewa tamagoyaki untuk seisi keluarga.

Featured Tue, 23 Aug 2022

Teruk Dikecam Hingga Murung Sebulan, Pengarah Aziz M Osman Dedah Punca Sebenar Filem XX Ray 3 Kurang Menyengat – “Malang Sekali Timbul Keadaan Bila….”

Setelah sekian lama, akhirnya pengarah Aziz dedah punca sebenar isu filem XX Ray 3. Tak sangka ya sampai macam tu sekali 😣

Featured Wed, 6 Apr 2022

Rangka Manusia Dipercayai Mati Dibunuh Di Australia Sah Rakyat Malaysia

Mangsa Choi Khai Wong dipercayai mati antara 25 Disember 2020 hingga 8 Januari 2021.

Events Thu, 15 Dec 2022

Rezeki Semakin Murah Dalam Lakonan, Shiha Zikir Jaga Batas

Selebriti serba boleh, Shiha Zikir mengutamakan pemilihan watak dalam memberikan hasil kerja yang terbaik selagi ia tidak melanggar batas. Mula dikenali dalam bidang nyanyian, Shiha juga aktif dalam bidang pengacaraan serta mendapat banyak tawaran lakonan. […]