Featured By: Yanie Baharom May 12, 2020 @ 1:17pm

Tepek tepung beras hari-hari pada wajah, jerawat pun tak berani muncul

Kalau nak cantik, kenalah invest atau melabur.

Konteks melabur itu kadang-kadang boleh jadi di luar kemampuan, apa lagi yang obses buat muka, buat badan, buat rambut, buat kuku termasuk pengambilan makanan tambahan, yang tidak semua orang mampu membelanjakan wang ke arah itu.

Ada sesetengah orang berkemampuan, tetapi sayang nak membazirkan duit pada maintenance kecantikan yang belum tentu memberikan kesan terhadap mereka.

Bercakap mengenai kecantikan wajah, apa perkara mustahak yang wanita paling inginkan pada kulit mereka? Tentu saja mahukan kulit wajah yang sihat, bebas jerawat, tanpa noda dan bintik hitam, cerah serta berseri.

Untuk memperoleh kulit wajah yang menawan, sebenarnya anda tidak perlu melabur ratusan atau ribuan ringgit. Dengan kos RM2 sahaja berupaya mendapatkan kulit yang cantik, yakni dengan menggunakan barang dapur di rumah.

Melalui perkongsian wanita bernama Aroora Dayana dalam Facebook, dia berkongsi tip kulit gebu cantik berseri hanya menggunakan satu bahan sahaja yang sangat murah dan jimat, iaitu menggunakan tepung beras.

Foto: Aroora Dayana

Kaedah itu sesuai diamalkan ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilanjutkan sehingga 9 Jun 2020. Nak ke spa buat rawatan wajah masih tidak boleh bukan? Jadi mari buat rawatan wajah sendiri!

Kebaikan tepung beras:

1. Menyerap minyak berlebihan pada muka.

2. Memutihkan kulit muka jika digunakan secara konsisten.

3. Tiada bahan kimia.

4. Mengurangkan jerawat.

5. Menghilangkan lingkaran gelap dibawah mata.

6. Menanggalkan sel-sel kulit mati.

7. Menyerikan kulit muka.

Cara-caranya:

1. Ambil satu sudu tepung beras dan letakkan dalam mangkuk atau cawan.

Foto: Aroora Dayana

2. Letakkan sedikit air, bancuh pekat. Boleh juga dicampurkan dengan serbuk kunyit, dadih, madu atau putih telur. Bagaimanapun Dayana hanya menggunakan tepung beras kerana rutin kecantikan ini dilakukannya secara harian.

Foto: Aroora Dayana

3. Kemudian sapukan pada wajah seperti memakai pupur bedak sejuk. Pakai sehingga kering dan kemudian basuh. Jika mahu memakai semalaman pun tiada masalah.

Foto: Aroora Dayana

4. Amalkan setiap hari untuk melihat kesannya. Kulit muka menjadi lebih lembut dan cerah. Jerawat pun tak berani muncul!

Sebenarnya pelaburan paling mustahak sekali untuk mendapatkan kulit wajah yang cantik, adalah masa. Masa untuk membelai diri dan menjadikan sesuatu rutin kecantikan itu amalan harian. Barulah boleh nampak perubahan dengan cepat.

Akhir kata selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 11 Feb 2020
Featured Wed, 28 Aug 2019
Featured Mon, 30 Sep 2019
Featured Sun, 3 May 2020
Featured Tue, 27 Aug 2019

Transformasi luar biasa seni macrame, rotan dan daun kering jadi pilihan mempelai!

Konsep perkahwinan berkonsepkan Boho jadi pilihan pengantin 2019

familuv Fri, 3 Apr 2020
Featured Thu, 21 May 2020
Oh Lawa Wed, 31 Jan 2018

Etika Fesyen Yang Perlu Anda Tahu

Pakaian mencerminkan diri seseorang. Secantik mana busana yang digayakan, namun jika tidak mengikut etika fesyen yang digariskan, ia pasti mencacatkan penampilan si pemakai.

Oh Lawa Thu, 19 Jul 2018

Paha & Punggung Besar? Ketahui Punca Kepada Permasalahan Ini

Lebih senang untuk mengurangkan lemak di bahagian paha berbanding lemak di bahagian perut.

Featured Fri, 20 Mar 2020

| Live TV