Featured By: Yanie Baharom April 12, 2020 @ 4:00pm

Terjemahan disebalik gaya ‘sempoi’ Perdana Menteri ketika menyampaikan perutusan COVID-19

Kemunculan figura berwibawa lagi berkarisma ini, sentiasa dinanti-nantikan seluruh rakyat Malaysia.

Pesanan yang disampaikan beliau melalui nada pertuturan penuh kasih seorang bapa kepada anaknya, bagaikan azimat yang amat menyenangkan walaupun kita sedang diduga wabak COVID-19 yang amat menakutkan ini.

Pokoknya rasa tenang bila mendengar bicara Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, setiap kali menyampaikan perutusan penting mengenai penularan COVID-19. Pemilihan perkataan yang digunakan sewaktu memberi ucapan membuatkan rakyat berasa dekat dengan beliau, kerana menggunakan bahasa Melayu dengan bahasa yang mudah difahami.

Selain gaya pertuturan, ramai yang tertarik dengan penampilan beliau tanpa sebarang formaliti khusus seperti tidak memakai blazer dan melipat lengan baju kemejanya ke paras siku, ketika menyampaikan mandat kerajaan.

Foto: Buzzkini

Hal ini menarik perhatian sebuah portal popular untuk merungkai makna di sebalik penampilan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perunding imej, Asnawi Yusof, menganggap pemilihan gaya pakaian Perdana Menteri itu sebagai bijak kerana dalam konsep berpakaian, ada beberapa perkara yang memberi kesan pada psikologi manusia.

Katanya, antara elemen yang diperhatiKan termasuk pilihan warna, padanan corak, aksesori dan juga formaliti pakaian, yang lazimnya mampu memberi pengaruh secara tidak langsung kepada yang melihat dan mendengar.

“Contoh paling mudah adalah apabila kita tengok seorang warga emas memakai kopiah, berjanggut sederhana panjang dan percakapan sentiasa berlandaskan agama, automatik kita akan memanggilnya ‘tuan haji’.

“Tengok orang pakai sut, bertali leher dan berkasut hitam Oxford, sambil bercakap guna iPhone 11 Pro, automatik kita akan kata ‘dia orang berjaya’ atau ‘anak orang kaya’,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai pemilihan gaya Muhyiddin pada perutusan khas Perdana Menteri mengenai perkembangan COVID-19 pada 13 Mac dan 16 Mac lalu, penampilan itu menggambarkan betapa ‘berjiwa rakyatnya’ Perdana Menteri ke-8 itu.

Jika dilihat pada kedua-dua sidang media itu, Asnawi berkata, Muhyiddin memilih kemeja putih kosong bersama tali leher kelabu gelap dengan corak minimal serta kemeja biru cair bersama tali leher rona sepadan tanpa memakai blazer.

“Muhyiddin turut mengurangkan formaliti dengan tidak memakai blazer supaya ada rasa lebih membumi dengan masyarakat terutama golongan rakyat biasa

“Beliau kelihatan suci dan jujur tanpa sebarang ‘maklumat tersembunyi’ dan tali leher yang dipakai memberikan tanda keamanan dan harmoni supaya nampak lebih dekat dengan masyarakat,” katanya.

Perbezaan dapat dilihat ketika Muhyiddin tampil pada Perutusan Khas Pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) pada 27 Mac lalu, apabila beliau memilih gaya formal mengenakan sut penuh berserta tag nama dan tali leher biru.

Penampilan sebegitu amat bersesuaian dengan konteks perutusan beliau yang serius memperkatakan mengenai bantuan bernilai RM250 bilion kepada rakyat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 16 Apr 2020

Mahu cari hasil laut segar, murah? Ini lubuknya!

Syurga penggemar makanan laut

Featured Fri, 13 Apr 2018

Intip Telefon Suami Boleh Kena Denda Setengah Juta. Biar Betul?

Mungkin ada segelintir dalam kalangan anda yang ‘mengintip’ telefon bimbit pasangan. Yela, mana tahu ada menyimpan kekasih gelap dalam diam ke?

Featured Fri, 15 May 2020

[TERKINI] Selangor Masih Kekal Larangan Solat Berjemaah Di Masjid & Surau

Harap bersabar semua, ada hikmah di sebalik setiap perkara yang berlaku..

Featured Tue, 7 Apr 2020

Rahsia wajah runcing dan awet muda dengan kaedah urutan Gua Sha

Katakan tidak pada pembedahan kosmetik!

Featured Mon, 13 Apr 2020
Featured Sun, 25 Nov 2018

Selfie Telah Menyebabkan 259 Kematian, Para Saintis Cadangkan ‘No-Selfie Zone’

Ketahui tentang kes-kes kematian yang disebabkan oleh selfie.

Featured Tue, 16 Apr 2019

Larangan bawa bunga segar ketika melawat pesakit kanser di wad hospital. Peringatan buat semua!

Pesakit yang menjalani kemoterapi mempunyai kurang daya tahan badan.

Featured Fri, 28 May 2021

Penderitaan Gadis Jadi Pemuas Nafsu Bapa Sejak Berusia 6 Tahun

Seorang gadis berusia 18 tahun yang dipercayai menjadi mangsa rogol dan liwat bapa kandung sendiri sejak 12 tahun lalu akhirnya terbongkar apabila mangsa membuat laporan polis. Menurut Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner […]

Gaya Hidup Fri, 19 Oct 2018

Untuk Elak Kereta Calar-Balar Selepas Cuci, Ikuti Tiga Langkah Ini

Teknik pencucian yang salah boleh mengakibatkan masalah yang tidak diingini.

| Live TV