Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA!
Featured By: Yanie Baharom April 12, 2020 @ 4:00pm

Terjemahan disebalik gaya ‘sempoi’ Perdana Menteri ketika menyampaikan perutusan COVID-19

Kemunculan figura berwibawa lagi berkarisma ini, sentiasa dinanti-nantikan seluruh rakyat Malaysia.

Pesanan yang disampaikan beliau melalui nada pertuturan penuh kasih seorang bapa kepada anaknya, bagaikan azimat yang amat menyenangkan walaupun kita sedang diduga wabak COVID-19 yang amat menakutkan ini.

Pokoknya rasa tenang bila mendengar bicara Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, setiap kali menyampaikan perutusan penting mengenai penularan COVID-19. Pemilihan perkataan yang digunakan sewaktu memberi ucapan membuatkan rakyat berasa dekat dengan beliau, kerana menggunakan bahasa Melayu dengan bahasa yang mudah difahami.

Selain gaya pertuturan, ramai yang tertarik dengan penampilan beliau tanpa sebarang formaliti khusus seperti tidak memakai blazer dan melipat lengan baju kemejanya ke paras siku, ketika menyampaikan mandat kerajaan.

Foto: Buzzkini

Hal ini menarik perhatian sebuah portal popular untuk merungkai makna di sebalik penampilan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perunding imej, Asnawi Yusof, menganggap pemilihan gaya pakaian Perdana Menteri itu sebagai bijak kerana dalam konsep berpakaian, ada beberapa perkara yang memberi kesan pada psikologi manusia.

Katanya, antara elemen yang diperhatiKan termasuk pilihan warna, padanan corak, aksesori dan juga formaliti pakaian, yang lazimnya mampu memberi pengaruh secara tidak langsung kepada yang melihat dan mendengar.

“Contoh paling mudah adalah apabila kita tengok seorang warga emas memakai kopiah, berjanggut sederhana panjang dan percakapan sentiasa berlandaskan agama, automatik kita akan memanggilnya ‘tuan haji’.

“Tengok orang pakai sut, bertali leher dan berkasut hitam Oxford, sambil bercakap guna iPhone 11 Pro, automatik kita akan kata ‘dia orang berjaya’ atau ‘anak orang kaya’,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai pemilihan gaya Muhyiddin pada perutusan khas Perdana Menteri mengenai perkembangan COVID-19 pada 13 Mac dan 16 Mac lalu, penampilan itu menggambarkan betapa ‘berjiwa rakyatnya’ Perdana Menteri ke-8 itu.

Jika dilihat pada kedua-dua sidang media itu, Asnawi berkata, Muhyiddin memilih kemeja putih kosong bersama tali leher kelabu gelap dengan corak minimal serta kemeja biru cair bersama tali leher rona sepadan tanpa memakai blazer.

“Muhyiddin turut mengurangkan formaliti dengan tidak memakai blazer supaya ada rasa lebih membumi dengan masyarakat terutama golongan rakyat biasa

“Beliau kelihatan suci dan jujur tanpa sebarang ‘maklumat tersembunyi’ dan tali leher yang dipakai memberikan tanda keamanan dan harmoni supaya nampak lebih dekat dengan masyarakat,” katanya.

Perbezaan dapat dilihat ketika Muhyiddin tampil pada Perutusan Khas Pengumuman Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) pada 27 Mac lalu, apabila beliau memilih gaya formal mengenakan sut penuh berserta tag nama dan tali leher biru.

Penampilan sebegitu amat bersesuaian dengan konteks perutusan beliau yang serius memperkatakan mengenai bantuan bernilai RM250 bilion kepada rakyat.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 11 Mar 2021

Pengecualian, Diskaun 50 Peratus Dilanjutkan Bagi…

Kerajaan hari ini bersetuju untuk melanjutkan inisiatif pengecualian dan pemberian diskaun 50 peratus bayaran sewa kepada penyewa tanah Persekutuan dan bangunan Persekutuan. Menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, pelanjutan inisiatif […]

Featured Mon, 6 Apr 2020
Featured Mon, 11 Nov 2019

Pengkaji temui formula baharu kesan kanser payudara lebih awal

Ujian darah mudahkan pengesanan kanser payudara

Featured Wed, 18 Mar 2020

Perintah Kawalan Pergerakan mungkin dilanjutkan

Kerjasama setiap rakyat dapat kekang penularan COVID-19

Featured Mon, 6 Apr 2020
Eat Travel Wed, 31 Jul 2019

Inginkan hidangan ayam unik? Cuba resipi ayam nanas ‘sweet sour’ ini

Paling sedap jika dimakan dengan nasi putih panas.

Gaya Hidup Mon, 18 Jun 2018
Featured Tue, 7 Apr 2020
Gaya Hidup Mon, 10 Sep 2018

Saintis Ini Kongsikan Sebab Kenapa Anda Tidak Boleh Duduk Terlalu Lama. Bahaya Rupanya!

Jika anda seorang yang suka bermalas-malasan, fungsi dalaman tubuh anda akan semakin lemah!

| Live TV