Featured By: Yanie Baharom May 13, 2020 @ 5:12pm

Tidak melebihi 20 tetamu dan rumah terbuka tidak dibenarkan – Datuk Seri Ismail Sabri

“Rumah terbuka adalah dilarang,” ujar Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di Putrajaya, yang berlangsung sebentar tadi.

Ismail Sabri berkata, keputusan itu dicapai melalui mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), semalam, bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.

Selain itu, katanya, larangan itu yang merangkumi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri, Pesta Keamatan dan Hari Gawai, hanya dihadkan pada hari pertama perayaan.

Foto: Sinar

“Seperti yang saya katakan, sesi ziarah-menziarah hanya dibenarkan pada Hari Raya pertama. Tidak ada kedua, ketiga sampailah Hari Raya ke-30 seperti kebiasaan beraya sebulan.

“Rumah terbuka juga adalah dilarang dalam peraturan akta 342 (tidak membenarkan orang ramai berhimpun). Rumah terbuka tidak dibenarkan,” katanya.

Adab berziarah ketika perayaan juga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti yang dilaksanakan sektor perniagaan khususnya meletakkan cecair pembasmi kuman di depan premis perniagaan selain memastikan adanya penjarakan sosial.

Foto: My Baju

Ismail Sabri berkata, SOP mengenai ziarah itu turut mengehadkan aktiviti saling berkunjung yang hanya membabitkan ahli keluarga terdekat dan tidak melebihi 20 orang.

“Had 20 orang ini juga mengikut saiz rumah. Contohnya, jika flat berukuran 600 kaki persegi, 20 orang itu mungkin terlalu ramai dan tidak boleh buat penjarakan sosial, justeru mungkin lima orang dibenarkan masuk untuk ziarah pada satu-satu masa, sehingga mencapai kuota 20 orang pada hari pertama perayaan.

“Saya ingin ingatkan bila kita kenalkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah untuk kita kekal berada di rumah dan elak diri daripada bertembung dengan orang ramai. Walaupun sudah longgar untuk beraya, tetapi kita sendiri perlu disiplin untuk elak jumpa ramai orang,” katanya.

Pada sidang media yang sama, beliau berharap rakyat di negara ini turut mengambil iktibar daripada beberapa kejadian yang berlaku di luar negara apabila perjumpaan keluarga menyebabkan penularan jangkitan COVID-19 dalam kalangan ahli keluarga yang hadir.

Katanya, masyarakat perlu bertanggungjawab dan membuat kawalan kendiri termasuk melindungi golongan berisiko daripada dijangkiti wabak berkenaan.

“Sebagai contoh kejadian di Bahrain, apabila ada keluarga yang terdiri daripada 16 individu menghadiri majlis berbuka puasa dan akhirnya menyebabkan mereka semua dijangkiti wabak COVID-19. Begitu juga di New Jersey, Amerika Syarikat apabila empat orang berkumpul untuk jamuan makan dan akhirnya mereka semua meninggal dunia akibat COVID-19.

“Berayalah dengan keluarga sahaja. Walaupun keluarga terdekat datang, kita sendiri kena ambil pendirian dan ketetapan. Golongan berisiko tinggi adalah warga emas, katalah kita berjumpa nenek berusia 80 tahun dan kehadiran kita mungkin membahayakan mereka,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Tue, 1 May 2018

Kalaulah Ada Nenek Cantik Macam Mereka Ini, Memang Tak Bawa Jumpa Boyfriend

Bayangkan kalau kita ada nenek secantik mereka, agak-agak berani tak kenalkan dengan boyfriend anda? 

Featured Mon, 4 Nov 2019

Produk kecantikan perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Semakin ramai pengguna memilih untuk menyimpan produk kecantikan dan kosmetik mereka di dalam peti sejuk.  Ia kini menjadi gaya hidup, terutamanya bagi mereka yang bersolek setiap hari dan rutin mereka melibatkan lebih daripada 10 langkah. […]

Featured Sun, 19 Apr 2020
Featured Tue, 9 Nov 2021

“Saya Akan Perbaiki Kualiti Lakonan” – Kini Aktif Dalam Dunia Lakonan, MK Dilabel Pelakon Kayu

Anggota kumpulan K-Clique, MK berharap agar dirinya tidak dilabel sebagai pelakon ‘kayu’ kerana baru menceburi dunia lakonan. Bagi MK, dia menganggap dirinya masih dalam proses pembelajaran. “Setakat ini, saya belum terima kritikan yang keterlaluan. Sekadar […]

Featured Wed, 17 Jan 2018

7 Bahana Kanta Lekap

Jika dulu kanta lekap digunakan sebagai alternatif untuk menggantikan penggunaan cermin mata bagi mereka yang mengalami masalah rabun, namun seiring dengan arus kemodenan, penggunaan kanta lekap kini menjadi trend popular untuk wanita bagi tujuan fesyen […]

Featured Mon, 8 Nov 2021

Abang Ditikam Adik Apabila Tegur Tunggang Motosikal Tanpa Pengetahuan

Seorang lelaki cedera parah ditikam oleh adiknya menggunakan pisau lipat kerana menegur remaja itu keluar menunggang motosikal tanpa memberitahu kakaknya pada Ahad. Menurut laman Berita Harian, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya menerima maklumat […]

Featured Sun, 6 Feb 2022
Gaya Hidup Fri, 14 Jun 2019

Annabel Yao, pewaris empayar Huawei pikat perhatian dunia!

Sekalipun kaya-raya, Yao lebih selesa menjalani kehidupan seperti gadis kebanyakan.

| Live TV