Featured By: Yanie Baharom May 13, 2020 @ 5:12pm

Tidak melebihi 20 tetamu dan rumah terbuka tidak dibenarkan – Datuk Seri Ismail Sabri

“Rumah terbuka adalah dilarang,” ujar Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di Putrajaya, yang berlangsung sebentar tadi.

Ismail Sabri berkata, keputusan itu dicapai melalui mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), semalam, bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.

Selain itu, katanya, larangan itu yang merangkumi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri, Pesta Keamatan dan Hari Gawai, hanya dihadkan pada hari pertama perayaan.

Foto: Sinar

“Seperti yang saya katakan, sesi ziarah-menziarah hanya dibenarkan pada Hari Raya pertama. Tidak ada kedua, ketiga sampailah Hari Raya ke-30 seperti kebiasaan beraya sebulan.

“Rumah terbuka juga adalah dilarang dalam peraturan akta 342 (tidak membenarkan orang ramai berhimpun). Rumah terbuka tidak dibenarkan,” katanya.

Adab berziarah ketika perayaan juga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti yang dilaksanakan sektor perniagaan khususnya meletakkan cecair pembasmi kuman di depan premis perniagaan selain memastikan adanya penjarakan sosial.

Foto: My Baju

Ismail Sabri berkata, SOP mengenai ziarah itu turut mengehadkan aktiviti saling berkunjung yang hanya membabitkan ahli keluarga terdekat dan tidak melebihi 20 orang.

“Had 20 orang ini juga mengikut saiz rumah. Contohnya, jika flat berukuran 600 kaki persegi, 20 orang itu mungkin terlalu ramai dan tidak boleh buat penjarakan sosial, justeru mungkin lima orang dibenarkan masuk untuk ziarah pada satu-satu masa, sehingga mencapai kuota 20 orang pada hari pertama perayaan.

“Saya ingin ingatkan bila kita kenalkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah untuk kita kekal berada di rumah dan elak diri daripada bertembung dengan orang ramai. Walaupun sudah longgar untuk beraya, tetapi kita sendiri perlu disiplin untuk elak jumpa ramai orang,” katanya.

Pada sidang media yang sama, beliau berharap rakyat di negara ini turut mengambil iktibar daripada beberapa kejadian yang berlaku di luar negara apabila perjumpaan keluarga menyebabkan penularan jangkitan COVID-19 dalam kalangan ahli keluarga yang hadir.

Katanya, masyarakat perlu bertanggungjawab dan membuat kawalan kendiri termasuk melindungi golongan berisiko daripada dijangkiti wabak berkenaan.

“Sebagai contoh kejadian di Bahrain, apabila ada keluarga yang terdiri daripada 16 individu menghadiri majlis berbuka puasa dan akhirnya menyebabkan mereka semua dijangkiti wabak COVID-19. Begitu juga di New Jersey, Amerika Syarikat apabila empat orang berkumpul untuk jamuan makan dan akhirnya mereka semua meninggal dunia akibat COVID-19.

“Berayalah dengan keluarga sahaja. Walaupun keluarga terdekat datang, kita sendiri kena ambil pendirian dan ketetapan. Golongan berisiko tinggi adalah warga emas, katalah kita berjumpa nenek berusia 80 tahun dan kehadiran kita mungkin membahayakan mereka,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 17 Jul 2018

Tak Suka Makan Durian? Anda Mungkin Ubah Fikiran Selepas Ketahui Khasiat Raja Buah Ini

Anda boleh mula ‘jinak-jinakkan’ diri dengan meminati dan makan buah durian selepas membaca manfaatnya.

Featured Fri, 3 Apr 2020

Koleksi jubah dan abaya artis, mana paling cantik?

Persalinan yang selesa dan cantik

Featured Mon, 30 Mar 2020

KKM tambah 10 makmal untuk saringan COVID-19

Insiatif kesan pesakit diperhebat

Eat Travel Thu, 12 Jul 2018

Nak Makan Durian Sedap Sekitar Kuala Lumpur? Ini 5 Lokasi Yang Wajib Anda Pergi

Bagi pencinta durian, anda belum cukup handal kalau anda tidak pernah mengunjungi 5 lokasi makan durian yang best ini.

Featured Wed, 8 May 2019
Featured Tue, 12 Jun 2018

Miliki Aset Jutaan Ringgit, 5 Selebriti Malaysia Ini Paling Kaya!

Ketahui kehebatan 5 selebriti Malaysia ini! Memang kaya!

familuv Fri, 8 May 2020
Featured Tue, 19 Jun 2018

Awas Pencinta Kucing, Bulu Kucing Boleh Menjejaskan Kesihatan Anda!

Jaga-jaga dengan bulu kucing, ia bahaya untuk kesihatan anda!

Featured Sat, 22 Sep 2018

Peluang Kolaborasi Dengan Siti Nurhaliza, Wish List Hael Husaini Dimakbul Tuhan!

#AntaPermana trending ‘worldwide’ di laman Twitter sejak tengah malam tadi.

Featured Wed, 31 Jul 2019

| Live TV