Featured By: Yanie Baharom May 13, 2020 @ 5:12pm

Tidak melebihi 20 tetamu dan rumah terbuka tidak dibenarkan – Datuk Seri Ismail Sabri

“Rumah terbuka adalah dilarang,” ujar Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri, pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di Putrajaya, yang berlangsung sebentar tadi.

Ismail Sabri berkata, keputusan itu dicapai melalui mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), semalam, bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.

Selain itu, katanya, larangan itu yang merangkumi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri, Pesta Keamatan dan Hari Gawai, hanya dihadkan pada hari pertama perayaan.

Foto: Sinar

“Seperti yang saya katakan, sesi ziarah-menziarah hanya dibenarkan pada Hari Raya pertama. Tidak ada kedua, ketiga sampailah Hari Raya ke-30 seperti kebiasaan beraya sebulan.

“Rumah terbuka juga adalah dilarang dalam peraturan akta 342 (tidak membenarkan orang ramai berhimpun). Rumah terbuka tidak dibenarkan,” katanya.

Adab berziarah ketika perayaan juga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti yang dilaksanakan sektor perniagaan khususnya meletakkan cecair pembasmi kuman di depan premis perniagaan selain memastikan adanya penjarakan sosial.

Foto: My Baju

Ismail Sabri berkata, SOP mengenai ziarah itu turut mengehadkan aktiviti saling berkunjung yang hanya membabitkan ahli keluarga terdekat dan tidak melebihi 20 orang.

“Had 20 orang ini juga mengikut saiz rumah. Contohnya, jika flat berukuran 600 kaki persegi, 20 orang itu mungkin terlalu ramai dan tidak boleh buat penjarakan sosial, justeru mungkin lima orang dibenarkan masuk untuk ziarah pada satu-satu masa, sehingga mencapai kuota 20 orang pada hari pertama perayaan.

“Saya ingin ingatkan bila kita kenalkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah untuk kita kekal berada di rumah dan elak diri daripada bertembung dengan orang ramai. Walaupun sudah longgar untuk beraya, tetapi kita sendiri perlu disiplin untuk elak jumpa ramai orang,” katanya.

Pada sidang media yang sama, beliau berharap rakyat di negara ini turut mengambil iktibar daripada beberapa kejadian yang berlaku di luar negara apabila perjumpaan keluarga menyebabkan penularan jangkitan COVID-19 dalam kalangan ahli keluarga yang hadir.

Katanya, masyarakat perlu bertanggungjawab dan membuat kawalan kendiri termasuk melindungi golongan berisiko daripada dijangkiti wabak berkenaan.

“Sebagai contoh kejadian di Bahrain, apabila ada keluarga yang terdiri daripada 16 individu menghadiri majlis berbuka puasa dan akhirnya menyebabkan mereka semua dijangkiti wabak COVID-19. Begitu juga di New Jersey, Amerika Syarikat apabila empat orang berkumpul untuk jamuan makan dan akhirnya mereka semua meninggal dunia akibat COVID-19.

“Berayalah dengan keluarga sahaja. Walaupun keluarga terdekat datang, kita sendiri kena ambil pendirian dan ketetapan. Golongan berisiko tinggi adalah warga emas, katalah kita berjumpa nenek berusia 80 tahun dan kehadiran kita mungkin membahayakan mereka,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 4 Aug 2022

Janna Nick Terima Komen L*cah Gara-Gara Tayang Gambar Betis

Yang kutuk kata betis atlet tu jahat eh!

Featured Sun, 2 Oct 2022
Featured Tue, 25 Jul 2023

Aina Abdul Perjelas Spekulasi Kos Busana ABPBH 35 Didakwa Bernilai RM50,000

Kos anggaran sekadar puluhan ribu sahaja 😲😲😲

Featured Mon, 21 Mar 2022
Featured Thu, 26 Mar 2020

Roti Gardenia dijual pada harga RM500? Cekik darah betul!

Perbuatan individu tidak bertanggungjawab

Featured Thu, 2 Mar 2023

Hanya Mahu Tuntut Nafkah… Madu Miera Leyana Enggan Cerai, Masih Sayang Rumah Tangga – “Pulanglah & Berbincang…”

Allahu, sedih pula 😭 Isteri pertama hanya nak tuntut hak, tapi sukar nak berkomunikasi 🤭 hm..

Featured Wed, 7 Jul 2021

Sistem Kesihatan Di 4 Negeri Ini Akan Lumpuh Jika…

Empat negeri masih menunjukkan peningkatan kes harian baharu melebihi kapasiti maksimum hospital di negeri tersebut iaitu lebih 38 kes baharu harian bagi setiap negeri. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata empat […]

Eat Travel Thu, 1 Nov 2018

Mula Dibuka Disember Ini, Papan Luncur Terpanjang Di Dunia Kini Di Pulau Pinang!

Pengunjung yang mahu menaiki luncur ini perlu menaiki tangga pada aras ketinggian 420 meter ke puncak bukit tempat luncur bermula.

Featured Fri, 8 Jun 2018

Wanita Ini Melukis Potret Penuh ‘Bling’ Dengan Menggunakan Serbuk Glitter! Lihat Caranya

Nampak macam susah, tapi kalau anda pandai pilih warna shading mungkin senang.

Featured Tue, 23 Aug 2022

Teruk Dikecam Hingga Murung Sebulan, Pengarah Aziz M Osman Dedah Punca Sebenar Filem XX Ray 3 Kurang Menyengat – “Malang Sekali Timbul Keadaan Bila….”

Setelah sekian lama, akhirnya pengarah Aziz dedah punca sebenar isu filem XX Ray 3. Tak sangka ya sampai macam tu sekali 😣

error: Content is protected !!