Featured By: Yanie Baharom April 10, 2020 @ 6:00pm

Tidur mengiring posisi selamat mengelakkan kematian bayi dalam kandungan

Hampir semua ibu yang sedang hamil, mengalami masalah ini – sukar untuk tidur!

Oleh kerana gangguan tidur ini dianggap perkara biasa, ramai bakal ibu tidak sedar ia boleh menjejaskan kesihatan mereka dan bayi dalam kandungan.

Ibu hamil yang kurang tidur boleh mendapat komplikasi kehamilan seperti preeklampsia, iaitu keadaan serius yang menjejaskan tekanan darah dan buah pinggang, serta menyebabkan kelahiran pramatang. Oleh itu, jangan ambil mudah jika anda tidak cukup tidur.

Ibu hamil sukar tidur lena mungkin mempunyai kaitan dengan masalah keselesaan, kerap ke tandas, nafas pendek, sakit badan dan pedih ulu hati kerana perubahan hormon juga faktor pemakanan.

Cara untuk ibu hamil menikmati tidur yang nyenyak, sekali gus menjamin keselesaan bayi dalam kandungan, adalah dengan mengiring.

Foto: Dr Diane

Kajian perubatan mendapati, posisi tidur secara mengiring dapat menyelamatkan bayi dan mengurangkan risiko kehilangan nyawa.

Laporan diterbitkan BJOG, sebuah Jurnal Antarabangsa Obstetrik dan Ginekologi, ada menjelaskan wanita berisiko mengalami kematian bayi ketika tidur 2.3 kali lebih tinggi sewaktu usia kandungan memasuki 28 minggu.

Hal ini terjadi apabila bahagian punggung dan badan akan memberi tekanan terhadap kandungan ketika anda sedang nyenyak tidur.

Kajian itu mendapati sebanyak 291 kes kehamilan berakhir dengan kematian dan hampir 735 wanita berjaya melahirkan bayi, mengakui tidur secara berbaring lebih cenderung kehilangan bayi dalam kandungan.

Sementara satu lagi kajian yang dilakukan secara berasingan dan diterbitkan jurnal PLOS One, mendapati kedudukan tidur secara terlentang pula memberi risiko kematian kelahiran sebanyak 3.7 kali lebih tinggi.

Foto: Parents

Ini kerana, ibu yang berbaring secara terlentang ketika berada dalam trimester ketiga, menyebabkan berat badan dan rahim akan memberi tekanan terhadap saluran darah yang membekalkan oksigen kepada bayi. Dapatan ini disokong oleh beberapa teori yang dikeluarkan oleh pengkaji.

Cara tidur seperti itu juga mengganggu bekalan oksigen optimum yang diperlukan oleh bayi, lebih-lebih lagi sekiranya si ibu menghidap asma.

Bagi ibu yang bakal memasuki kandungan trimester ketiga, adalah penting untuk anda mengamalkan posisi tidur mengiring selain membiasakan diri berehat pada siang hari.

Walaupun secara umumnya doktor menyarankan untuk ibu tidur hanya pada sebelah kiri, kajian terbaru menunjukkan bahawa kedua-dua bahagian adalah selamat.

Bagi ibu-ibu yang beragama Islam, sebaiknya tidur mengiring ke kanan kerana itu adalah sunah Rasulullah SAW.

Khafiat atau kebaikan yang kita peroleh daripada tidur mengiring sebelah kanan antaranya mengurangkan tekanan jantung, merehatkan otak kiri, merehatkan organ esofagus, mempercepatkan sistem pencernaan membuang air besar, melindungi kesihatan paru-paru dan merehatkan kaki kiri.

Justeru itu, jika ada ibu hamil yang sukar untuk tidur, cuba praktikkan kaedah tidur mengiring ini. Semoga sepanjang malam anda nyaman!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 21 Sep 2018

7 Cara Kegunaan Minyak Kelapa Dalam Rutin Kecantikan Anda

Ia boleh memperbaiki tahap kesihatan dalaman serta kecantikan luaran anda.

Featured Sat, 25 Apr 2020

Awas jangkitan malaria, cegah sebelum menjadi wabak

KKM sasar sifar malaria sempena Hari Malaria Sedunia

Featured Wed, 12 May 2021

Perdana Menteri Adakan Lawatan Ke Pusat Pemberian Vaksin Di UM

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan lawatan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Malaya (UM) semalam. Beliau turut ditemani oleh Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin. Dalam lawatan itu, beliau berpeluang […]

Featured Wed, 20 May 2020
Featured Mon, 20 Sep 2021
Eat Travel Fri, 18 May 2018

Penyediaan Semudah ABC, Jom Belajar Masak Dessert Klasik Sago Gula Melaka Di Rumah

Sago Gula Melaka, antara hidangan klasik pencuci mulut yang cukup popular sepanjang Ramadan.

Featured Tue, 31 Jul 2018

30 Hasil Lukisan Ilustrasi Ini Pasti Buat Anda Terpukau

Kalau anda lihat hasil lukisan Diego Cusano ini, pasti anda kagum!

Acara Thu, 5 Sep 2019

Berbakat dan serba boleh, siapakah Artis Versatil Popular ABPBH 32?

Adakah Alif Satar bakal mengulangi sejarah?

Featured Tue, 31 Jul 2018

Review: Sediakan Tisu Sebelum Menonton Filem Pulang!

Filem ini betul-betul main dengan emosi anda!

Sihat Tue, 30 Apr 2019

5 jangkitan selepas bersalin yang anda perlu ambil tahu

Jangan ambil mudah dengan tanda jangkitan

| Live TV