Featured By: Nani Ramlee January 17, 2018 @ 9:07am

Tip Diet Efektif

Sudah penat berdiet tetapi berat badan masih tidak berkurangan? Di mana silapnya? Mungkin anda meninggalkan waktu makan tertentu tetapi makan dengan kuantiti yang  banyak apabila berpeluang untuk makan. Fakta membuktikan, pengambilan kalori yang melebihi jumlah yang ‘sanggup’ dibakar oleh tubuh badan, sudah pasti membuat berat badan naik.

Pengambilan kalori yang melebihi 3500 kalori dalam sehari akan menyebabkan berat badan meningkat sekitar ½ kg. Jika inginkan tubuh yang langsing, namun tetap dapat menikmati makanan kegemaran, anda sebenarnya hanya harus meningkatkan aktiviti fizikal harian agar kalori yang berlebihan terbakar.

Berikut merupakan tip mudah bagi memastikan diet yang anda lakukan berjaya.

1) Minum lapan gelas air kosong pada setiap hari. Ini merupakan tip diet yang paling asas, tetapi masih ramai yang tidak melakukannya. Air kosong 100 peratus bebas kalori, kafein, bahan kimia dan merupakan pilihan yang sangat ideal untuk menahan selera makan. Minum air yang secukupnya memudahkan tubuh badan menyingkir toksik melalui sistem perkumuhan dan seterusnya memastikan buah pinggang sihat. Bahkan, ia juga membantu meningkatkan sedikit metabolisme badan.

2) Kunyah makanan secara perlahan-lahan. Walau sesibuk manapun jadual harian anda, pastikan anda memperuntukkan masa untuk makan. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan agar anda berpeluang menikmati keenakkan makanan tersebut. Sebagai bonus, perut lebih mudah berasa kenyang. Ini bermakna anda tidak perlu mengambil makanan dalam kuantiti yang banyak. Makan secara tergesa-gesa akan mendorong pengambilan makanan secara berlebihan dan menyukarkan proses penghadaman.

 

7439201 – young woman asian caucasian eating healthy muesli bar.

3) Makan sekerap yang mungkin. Tetapi ia mestilah dalam kuantiti yang sedikit. Ini kerana hidangan bersaiz kecil lebih baik daripada hidangan bersaiz besar. Sekiranya anda mengambil hidangan kecil sepanjang hari, kadar metabolisme badan akan kekal pada tahap yang tinggi dan ini mengelakkan perut daripada mudah lapar. Malah, ia juga memudahkan proses pencernaan dan pembakaran kalori.

4) Ambil sup. Menu ini merupakan pilihan yang baik untuk berdiet. Antara sebabnya ialah, ia mengambil masa untuk dihabiskan, rendah kalori dan membuatkan perut terasa cepat penuh. Malah, ada kajian yang menunjukkan sup boleh meningkatkan tahap metabolisme dan mengurangkan rasa lapar yang keterlaluan. Pilihlah sup yang rendah lemak seperti sup sayur-sayuran, sup ayam atau sup  herba.

5) Ambil ‘makanan kalori negatif’ dalam diet harian. ‘Makanan kalori negatif’ ini bukanlah bermakna ia bebas daripada kalori tetapi ia memerlukan lebih banyak kalori untuk menghadamkannya berbanding kalori yang terkandung di dalamnya.  ‘Makanan kalori negatif’ terdiri daripada buah-buahan dan sayuran seperti asparagus, lobak merah, brokoli, timun, epal, oren, stawberi dan betik.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Baca artikel penuh di Aplikasi Wanita.

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 30 May 2018

Enggan Diperdaya? Fahami 8 Tips Berguna Membeli-belah Secara Online Yang Selamat

Pengalaman membeli-belah atas talian yang menyeronokkan adalah apabila anda peka dan memastikan laman web yang anda beli mempunyai reputasi yang baik dan maklumat peribadi anda adalah selamat.

Gaya Hidup Mon, 25 Jun 2018

Mesin Basuh Kotor Dan Berkeladak. Ini Cara Mudah Untuk Bersihkannya!

Tetapi tahukah anda, mesin basuh juga akan menjadi kotor dan berkeladak jika tidak dicuci!

Featured Tue, 21 Apr 2020
Featured Tue, 16 Mar 2021
Gaya Hidup Fri, 22 Jun 2018
Featured Fri, 10 Jan 2020
Featured Wed, 27 Jun 2018

Lepas Tengok Gambar Scary Ini, Anda Takkan Lagi “Terlupa” Untuk Tanggalkan Maskara Sebelum Tidur

Seorang wanita tak tanggalkan maskaranya dengan betul. Inilah akibatnya.

Featured Sun, 20 May 2018

Benarkah Gaun Perkahwinan Meghan Markle Khabarnya Lebih Mahal Dari Kate Middleton?

Pada hari bersejarahnya bergelar isteri kepada waris kedua takhta England itu, Markle memberi kepercayaan kepada Clare Waight Keller juga Pengarah Artistik wanita pertama Givenchy  yang dilantik tahun lalu untuk mereka cipta gaun perkahwinannya.

Featured Fri, 7 Dec 2018

| Live TV