Featured By: Syafiqa Irdina May 27, 2020 @ 9:42am

Tokoh Kewartawanan Negara, Datuk Ahmad A. Talib Meninggal Dunia Akibat Kanser Hati

Daripada Allah kita datang, kepadaNya juga kita kembali.

Semalam, industri tanah air dikejutkan dengan pemergian tokoh kewartawanan negara, Datuk Ahmad A.Talib akibat kanser hati.

Berita kematian itu disahkan oleh anaknya, Sophia Ahmad yang juga wartawan Berita Harian sejurus Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Petaling Jaya, Selangor. Jenazah selamat dikebumikan di Taman Perkuburan Raudhatul Sakinah, Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur, malam tadi.

Agong & Perdana Menteri Zahir Takziah

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, menzahirkan ucapan takziah kepada isteri dan seluruh ahli keluarga Allhyarham menerusi Instagram Istana Negara semalam.

“Jasa, khidmat serta bakti Allahyarham kepada dunia kewartawanan negara amat dihargai, dan pemergian Allahyarham merupakan satu kehilangan besar pada negara,” demikian menurut hantaran di akaun rasmi Instagram Istana Negara hari ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan pemergian tokoh wartawan Datuk Ahmad A. Talib yang juga rakan akrab beliau, sebagai  satu kehilangan besar kepada negara, khususnya dunia pemberitaan dan komunikasi.

Untuk rekod, Ahmad Talib pernah berkhidmat di New Straits Times Press (NSTP) dan dilantik sebagai pengarah eksekutif, Meja Berita dalam Lembaga Pengarah NSTP pada 1 Julai 2009 dan Pengerusi Institut Akhbar Malaysia.

Allahyarham juga pernah menyandang jawatan Penolong Pengarang Berita Harian (1987); Pengarang Berita New Straits Times; Ketua Pengarang Berita, Pengarang Bersekutu dan Penolong Pengarang Kumpulan (1991-1996). Seterusnya dilantik sebagai Pengarang Kumpulan, New Straits Times (1998) ; Pengurus Besar Kumpulan dan Komunikasi dan Pemasaran Editorial (2004) sebelum bersara daripada kumpulan NSTP pada 2005.

Salam takziah Xtra ucapkan buat keluarga arwah. Al-fatihah.

Sumber: Youtube Buletin TV3, Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 14 May 2020

[TERKINI] Ziarah Aidilfitri, Pesta Kaamatan & Hari Gawai Hanya Terhad Pada Hari Pertama Sahaja

Jangan sedih-sedih, yang penting boleh beraya dengan yang tersayang!

Featured Fri, 15 May 2020

[TERKINI] Selangor Masih Kekal Larangan Solat Berjemaah Di Masjid & Surau

Harap bersabar semua, ada hikmah di sebalik setiap perkara yang berlaku..

Featured Thu, 14 May 2020
Featured Fri, 5 Jun 2020

Ini Tips Untuk Korang Yang Nak Beli Rumah!

Jangan main belasah je pilih rumah untuk dibeli ok?

Featured Wed, 13 May 2020
Featured Sat, 6 Jun 2020

Rebut Peluang Menangi Wang Tunai Sebanyak RM150K Dengan E-Sukan Kampus!

Jangan ketinggalan rebut hadiah wang tunai rm150k!

| Live TV