Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Yanie Baharom November 2, 2018 @ 10:00am

Usah Gusar, Anda Tak Mungkin Mati Kelaparan Kerana Cuba Berjimat Membeli Barangan Dapur

Dalam situasi negara dibebani hutang sekarang ini yang ternyata memberi kesan kepada masyarakat, tiada jalan lain yang lebih afdal untuk memastikan pembaziran tidak terus dilakukan adalah dengan berjimat cermat.

Salah satu caranya yang paling praktikal adalah membuat penjimatan perbelanjaan dapur. Bagaimana solusinya, mungkin tip di bawah ini dapat membantu.

1. Bajet

Membuat bajet adalah langkah yang sangat penting dalam berjimat. Selain kita dapat merancang perbelanjaan kita, bajet juga akan memastikan kita tidak menggunakan duit lebih dari yang sepatutnya. Dari situ, kita dapat tentukan peruntukan untuk setiap perkara dengan baik. Melalui bajet, kita dapat merancang apa yang kita harus beli untuk perbelanjaan dapur.

 2. Jualan murah dan kupon

Sekarang amat mudah untuk kita bandingkan harga barangan yang dijual antara pasaraya, di dalam surat khabar, internet dan juga aplikasi telefon. Juga atas kerana persaingan antara pasaraya, masa promosi juga seakan-akan. Jadi gunakan peluang ini membanding harga antara pasaraya supaya kita dapat membeli dengan harga yang berbaloi.

Selain itu, di akhbar-akhbar, aplikasi dan juga risalah terdapat banyak kupon penjimatan. Mungkin nampak kecil, tapi sebenarnya menyumbang kepada penjimatan barangan kita.

3. Simpanan stok

Bagi barangan yang tahan lama seperti minyak, tepung, beras dan bahan pencuci beli dalam kuantiti yang banyak supaya mendapat harga borong. Kita harus merancang jauh ke hadapan. Barangan yang tahan lama lebih berbaloi jika dibeli dengan harga borong kerana ia boleh disimpan lama dan tidak mudah rosak. Tip ini tidak sesuai untuk makanan basah.

Foto: The Telegraph

4. Inventori

Bina sistem inventori yang mudah untuk kita rujuk. Gunakan konsep seperti di pasaraya iaitu ‘First In First Out’ atau FIFO. Konsep ini ialah barang yang kita beli dahulu, akan kita guna dahulu. Jika ada tarikh luput, mengikut tarikh luput. Susun atur barangan dapur juga mengikut tarih luput atau bila ia dibuat.

Tarikh luput yang paling hampir luput, akan diletakan di bahagian hadapan sekali. Jadi apabila kita ingin mengambil stok, kita akan mengambil yang paling hampir dengan tarikh luput. Cara ini akan memastikan kita tidak terlepas pandang barangan dapur yang hampir luput.

 5. Rancang menu makanan

Rancang menu makanan secara mingguan. Dengan cara ini, tidaklah kita akan membazir membeli makanan mentah yang tidak perlu hingga terbazir dan dibuang. Selain itu, dengan merancang menu mingguan, kita akan lebih kreatif menyediakan makanan di rumah.

Contohnya, minggu ini menu utama ialah ayam dan daging. Jadi menu minggu ini bolehlah pelbagaikan masakan ayam dan daging. Begitu juga dengan sayuran. Tambahan lagi, ini dapat memastikan makanan basah dan sayuran yang kita makan adalah segar.

Sumber: The Asian Parent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 16 Apr 2021

Rentas Negeri Ke Majlis Kahwin Penyebab Kluster Baru

Semakin hari kes semakin meningkat..

Featured Wed, 20 Nov 2019

Ketahui rutin jaga kulit Wany Hasrita

Ini rutin mudah untuk kulit sihat

Featured Wed, 21 Feb 2018

Apa silapnya? Umur Baru 20-an, Tapi Nampak Macam 40-an

Tua sebelum usia, pasti anda tidak mahu perkara ini berlaku terhadap diri sendiri. Apa perasaan anda apabila ada orang yang meneka umur anda jauh lebih berusia daripada usia sebenar?

Featured Thu, 30 Apr 2020

KKM pantau 3 kluster COVID-19 di Sarawak

5 kes baharu dikesan di Bumi Kenyalang

Featured Thu, 1 Aug 2019

Figura Edisi Merdeka, Ogos 2019: Deskripsi Jiwa Merdeka Sarah Hildebrand

Tinggalkan kesedihan, beri fokus untuk perkukuhkan nama.

Featured Wed, 17 Mar 2021
Eat Travel Sat, 5 Jan 2019

Resipi Burger Ayam Goreng Buttermilk Ini Gerenti Memuaskan Hati & Perut

Ayam goreng memang kena dengan rasa buttermilk itu.

Featured Thu, 21 Mar 2019

9 gaya kasut sneakers pilihan Nabila Razali. No 3 ‘cool’ habis!

Apa sahaja yang digayakan artis sama ada di Malaysia atau luar negara, pasti akan menjadi ikutan peminatnya. Begitu juga dengan gaya penampilan penyanyi popular Nabila Razali yang sering menjadi perhatian peminat muzik tanah air terutamanya […]

familuv Mon, 6 Apr 2020
Eat Travel Wed, 19 Sep 2018

Terus Lapar Kan Tengok Mee Udang Banjir Ini? Rasa Nak Ke Kuala Selangor Sekarang!

Bayangkan mangkuk mee anda dibanjiri udang galah dan udang harimau, wow sedapnya!

| Live TV