Featured By: Yanie Baharom November 2, 2018 @ 10:00am

Usah Gusar, Anda Tak Mungkin Mati Kelaparan Kerana Cuba Berjimat Membeli Barangan Dapur

Dalam situasi negara dibebani hutang sekarang ini yang ternyata memberi kesan kepada masyarakat, tiada jalan lain yang lebih afdal untuk memastikan pembaziran tidak terus dilakukan adalah dengan berjimat cermat.

Salah satu caranya yang paling praktikal adalah membuat penjimatan perbelanjaan dapur. Bagaimana solusinya, mungkin tip di bawah ini dapat membantu.

1. Bajet

Membuat bajet adalah langkah yang sangat penting dalam berjimat. Selain kita dapat merancang perbelanjaan kita, bajet juga akan memastikan kita tidak menggunakan duit lebih dari yang sepatutnya. Dari situ, kita dapat tentukan peruntukan untuk setiap perkara dengan baik. Melalui bajet, kita dapat merancang apa yang kita harus beli untuk perbelanjaan dapur.

 2. Jualan murah dan kupon

Sekarang amat mudah untuk kita bandingkan harga barangan yang dijual antara pasaraya, di dalam surat khabar, internet dan juga aplikasi telefon. Juga atas kerana persaingan antara pasaraya, masa promosi juga seakan-akan. Jadi gunakan peluang ini membanding harga antara pasaraya supaya kita dapat membeli dengan harga yang berbaloi.

Selain itu, di akhbar-akhbar, aplikasi dan juga risalah terdapat banyak kupon penjimatan. Mungkin nampak kecil, tapi sebenarnya menyumbang kepada penjimatan barangan kita.

3. Simpanan stok

Bagi barangan yang tahan lama seperti minyak, tepung, beras dan bahan pencuci beli dalam kuantiti yang banyak supaya mendapat harga borong. Kita harus merancang jauh ke hadapan. Barangan yang tahan lama lebih berbaloi jika dibeli dengan harga borong kerana ia boleh disimpan lama dan tidak mudah rosak. Tip ini tidak sesuai untuk makanan basah.

Foto: The Telegraph

4. Inventori

Bina sistem inventori yang mudah untuk kita rujuk. Gunakan konsep seperti di pasaraya iaitu ‘First In First Out’ atau FIFO. Konsep ini ialah barang yang kita beli dahulu, akan kita guna dahulu. Jika ada tarikh luput, mengikut tarikh luput. Susun atur barangan dapur juga mengikut tarih luput atau bila ia dibuat.

Tarikh luput yang paling hampir luput, akan diletakan di bahagian hadapan sekali. Jadi apabila kita ingin mengambil stok, kita akan mengambil yang paling hampir dengan tarikh luput. Cara ini akan memastikan kita tidak terlepas pandang barangan dapur yang hampir luput.

 5. Rancang menu makanan

Rancang menu makanan secara mingguan. Dengan cara ini, tidaklah kita akan membazir membeli makanan mentah yang tidak perlu hingga terbazir dan dibuang. Selain itu, dengan merancang menu mingguan, kita akan lebih kreatif menyediakan makanan di rumah.

Contohnya, minggu ini menu utama ialah ayam dan daging. Jadi menu minggu ini bolehlah pelbagaikan masakan ayam dan daging. Begitu juga dengan sayuran. Tambahan lagi, ini dapat memastikan makanan basah dan sayuran yang kita makan adalah segar.

Sumber: The Asian Parent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 30 Oct 2019

Cemburu itu tandanya sayang, tapi cemburu buta boleh melayang nyawa!

Agak-agak pasangan kamu ada tak ciri-ciri ini?

Featured Mon, 6 Aug 2018

Ubat Gigi Penyebab Diabetes. Betul Ke?

Titanium dioksida bahan penyebab diabetes jenis kedua.

Featured Thu, 6 May 2021

“Tak Semua Orang Suka Apa Yang Kita Tunjuk…”- Naim Daniel Komen Isu Selebriti Rentas Negeri

Penyanyi Naim Daniel menyuarakan pandangan beliau berkenaan isu rentas negeri yang melibatkan selebriti dan influencer. Menurut pemenang Anugerah Juara Lagu 34 ini, seseorang selebriti akan menjadi rujukan dan ikutan kepada para pengikut di sosial media. […]

Featured Wed, 2 May 2018

Kakinya Ada Insuran Okay? Itu Antara 5 Fakta Yang Perlu Anda Tahu Tentang Rihanna

Ada beberapa perkara yang anda tidak tahu tentang Rihanna juga penerima Anugerah Grammy ini dan 5 fakta itu sangat menarik!

Featured Sun, 1 Dec 2019
Eat Travel Sat, 2 Feb 2019

Kekangan bajet untuk bercuti? Jom bergembira di 99 Wonderland Park, Jimat! 

Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini!  

Gaya Hidup Fri, 23 Nov 2018

Singkap Personaliti Anda Melalui Gaya Posisi Tidur

Agaknya yang mana satukah anda?

Featured Thu, 19 Mar 2020

Tudung labuh kekal popular dalam kalangan wanita hari ini

JimmyScarves hasil rekaan lebih kontemporari

Featured Fri, 10 Apr 2020

Duchess Kate Middleton terima hadiah tas tangan kulit epal

Khusus untuk si pencinta alam sekitar

| Live TV