Featured By: Nani Ramlee March 11, 2020 @ 11:42am

Ustaz Don Daniyal kongsi cara rawatan penyakit mental mengikut Islam

Kesihatan mental bukan lagi isu yang boleh dipandang enteng kerana saban tahun, angka pesakit mental mengalami peningkatan dalam kalangan masyarakat negara ini.

Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2018, mendapati kira-kira 29 peratus populasi rakyat Malaysia mengalami masalah penyakit mental dengan majoriti wanita berisiko tinggi mendapat simptom berkenaan.

Berdasarkan nisbah, seorang daripada tiga orang dewasa mengalami gangguan mental dan angka ini mencapai pada satu tahap yang membimbangkan.

Peka dengan situasi semasa, jenama hijab terkenal, SofeaRose menjalankan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) mereka dengan menganjurkan Kempen Kesedaran Mental di Shah Alam, baru-baru ini.

tampil membantu masyarakat melalui penganjuran program

Kredit gambar: SofeaRose

Pengarah Urusan SofeaRose, Zaki Yusof, berkata program yang diadakan bersempena dengan sambutan Hari Wanita Sedunia itu bertujuan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada masyarakat khususnya pelanggan setia SofeaRose mengenai masalah berkaitan penyakit mental.

“Umum mengetahui, masalah mental semakin membimbangkan. Jika dahulu, ia mungkin dikaitkan dengan keturunan, tetapi pada hari ini, penyakit itu semakin menular dalam kalangan masyarakat dunia dengan bilangan yang meningkat secara mendadak.

ustaz don kongsi cara rawatan sakit mental

Pengarah Urusan SofeaRose, Zaki Yusof berharap program CSR yang dianjurkan dapat memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai isu kesihatan mental. Kredit gambar: SofeaRose

“Ya, kami sedar dan perlu bantu. Besar harapan kami agar penganjuran program sehari ini sedikit sebanyak dapat memberi impak positif kepada masyarakat umumnya dan golongan wanita khasnya. Saya percaya, jika kami tidak mengambil endah akan tanggungjawab ini dengan bantuan kuasa media khususnya, masyarakat kita akan terus tenat dan lemas tanpa bantuan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada program yang berlangsung di cawangan terbaharu butik SofeaRose di Central i-City Shah Alam.

Yang turut hadir ialah Pengarah Kreatif SofeaRose, Farrah Aina Sofian Sauri dan  wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) BefriendersKL, Ardy Ayadali.

Antara pengisian menarik sepanjang program itu ialah Forum Mini Kesihatan Mental: Dari Perspektif Islam dan Kesihatan serta perkongsian daripada BefirendersKL.

ustaz don kongsi cara rawatan sakit mental

Zaki dan Farrah bergambar bersama barisan tetamu dan panel jemputan. Kredit gambar: SofeaRose

Menerusi perkongsiannya, Ardy berkata, peranan BefriendersKL adalah untuk meningkatkan kesedaran agar masyarakat lebih peka dan prihatin terhadap kesihatan mental yang bukan sahaja menjejaskan keluarga pesakit, tetapi juga masyarakat secara amnya.

“Zaman dah berubah dan tekanan hidup juga berbeza. Gangguan mental akan menyebabkan seseorang berhadapan dengan kemurungan sehingga mendorong mereka untuk membunuh diri. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

“Kami berharap mereka yang mengalami masalah kemurungan dan gangguan mental agar tampil ke hadapan untuk mendapatkan bantuan dan tidak malu serta merana seorang diri,” katanya.

tampil membantu masyarakat melalui penganjuran program

Wakil daripada BefriendersKL, Ardy berkongsi mengenai pengalamannya sepanjang berkhidmat dalam NGO tersebut. Kredit gambar: SofeaRose

Usaha menangani kesihatan mental bukan masalah terpencil kerana kajian menunjukkan semakin ramai generasi muda menghadapi masalah berkenaan. Tekanan di rumah, sekolah dan pengaruh rakan sebaya antara punca dikenal pasti yang menyebabkan semakin ramai kanak-kanak dan remaja dikesan mengalami masalah mental seperti kemurungan.

Beliau berkata, antara pengalaman yang tidak boleh dilupakan apabila BefriendersKL menerima panggilan daripada kanak-kanak kecil yang terlalu tertekan dengan kehidupannya.

“Kami pernah menerima panggilan telefon daripada seorang kanak-kanak berusia lapan tahun yang menyatakan niat untuk membunuh diri. 

“Saya juga berharap agar keluarga dan masyarakat dapat memberi sokongan kepada mereka dengan membawa kepada pakar bagi mendapatkan rawatan profesional,” katanya.

tampil membantu masyarakat melalui penganjuran program

Kredit gambar: SofeaRose

Selain perkongsian itu, Forum Mini Kesihatan Mental: Dari Perspektif Islam yang dibarisi oleh panel jemputan antaranya pendakwah selebriti, Ustaz Don Daniyal Don Biyajid dan isterinya, Pegawai Perubatan, Dr Husna Zahry turut mendapat sambutan menggalakkan.

Pada forum itu, Ustaz Don turut berkongsi cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan daripada mengalami masalah mental.

tampil membantu masyarakat melalui penganjuran program

Gambar: Arkib Hijab & Heels

“Sama seperti perubatan moden, dalam rawatan Islam pun kita kena diagnos dahulu untuk mengetahui masalah yang dihadapi. Paling mudah banyakkan berselawat kerana ia akan menghidupkan hati.

“Menurut ulama, ubat hati ada lima perkara iaitu baca al-Quran dan maknanya, dirikan solat malam, duduk dengan orang soleh, banyakkan berpuasa dan zikir malam,” kongsinya kepada Hijab & Heels.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Sun, 20 May 2018

Bufet Ramadan INTEKMA Gamit Memori Dengan Variasi Selera Kampung Yang Menyelerakan

Sesi “[email protected]” menyajikan pelbagai selera masakan kampung yang lazat dengan kadar harga berpatutan kepada pelanggan.

Featured Wed, 9 May 2018

Ketahui Jenis Atau Warna Lipstick Yang Sesuai Untuk Anda, Berdasarkan Lambang Zodiak

Selain padankan warna lipstick dengan warna kulit, apa kata cuba pilih warna berdasarkan personaliti anda?

Sihat Thu, 9 May 2019

Berita baik untuk anda yang suka tidur! AIA Vitality akan beri ganjaran untuk tidur

Tidur yang mencukupi penting untuk kesejahteraan hidup

Featured Sun, 3 May 2020

PKPB: Majikan perlu beri ruang kepada pekerja untuk mulakan tugas

Ikut jadual pergerakan yang disediakan PDRM

Sihat Wed, 4 Jul 2018

Hidung Berdarah Secara Tiba-Tiba. Ketahui Puncanya

Udara terlampau sejuk atau kering, boleh menyebabkan saluran kapilari pecah lalu menyebabkan pendarahan hidung.

familuv Wed, 30 Oct 2019

Ketahui tanda anak anda sedang mengalami kemurungan

Jangan abaikan realiti tentang penyakit mental dalam kalangan remaja di Malaysia

Featured Fri, 5 Oct 2018

6 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Minum Air Sarang Burung Untuk Kecantikan

Warna sarang burung bukan berasal daripada darah burung Walet.

| Live TV