Eat Travel By: Ad Ops February 12, 2020 @ 9:25am

Video resipi masak lemak cili padi ketam ‘cium leher’ Elly Mazlein

Keleteh manja penyanyi Elly Mazlein yang popular dengan perwatakan ‘gedik’ mencuit hati peminat menerusi satu perkongsian video resipi masak lemak ketam di saluran YouTube miliknya.

Video berdurasi 18 minit 31 saat bertajuk Papa kiss terus tak boleh masak?? itu mendapat perhatian ramai gara-gara telatah manja dan spontan Elly yang tidak keruan selepas lehernya dicium suami, Mohamad Azlan Che Nuh.

papa kiss leher elly mazlein

Kredit gambar: YouTube Dunia Elly Mazlein

Video yang dirakam di dapur kediaman pelakon drama Kampung People itu setakat ini  mencecah lebih 868,000 tontonan di saluran YouTubenya, Dunia Elly Mazlein.

“Ni nak masak ke nak sambung sekejap lagi. Ala romantiknya ‘pakwe’ kita, I love you, papa,” tutur penyanyi lagu Bungaku Bakawali itu sambil meneruskan masakannya.

Telatah lucu Elly meraih pelbagai reaksi daripada netizen antaranya ramai yang tidak sabar mahu berkahwin dan menganggap pasangan suami isteri itu sangat ‘sweet.’

Menurut pengacara program Bintang Bersama Bintang itu, jika tiada penggambaran drama atau apa-apa majlis, dia lebih gemar meluangkan masa di rumah dan masak untuk keluarganya.

Berikut merupakan resipi masak lemak cili padi yang dikongsi Elly atau nama sebenarnya Sharifah Aida Mazlina Syed Hanafi. Kata Elly lagi, resipi yang dimasak adalah kegemaran abah dan suami tersayang.

Resipi ini bukan sahaja sangat sesuai untuk mereka yang tidak gemarkan pedas, malah sesuai untuk disediakan bagi mereka yang tidak cukup bahan di dapur. Jom lihat resipi yang diberi nama ketam masak lemak cara kepom ini.

papa kiss leher elly mazlein

Kredit gambar: YouTube Dunia Elly Mazlein

Bahan yang digunakan:

Ketam

1 kotak santan

Serbuk Maggi Cukup Rasa

Gula perang

Serbuk kunyit

Bahan yang dikisar

1 ulas bawang merah saiz besar

2 ulas bawang putih

1 inci kunyit hidup

2 tangkai cili padi

Cara penyediaan:

  1. Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam kuali yang belum dinyalakan api.
  2. Kemudian masukkan ketam dan daun kunyit.
  3. Selepas itu, masukkan santan kotak.
  4. Setelah semua bahan dimasukkan, buka api dan masak sehingga mendidih.
  5. Seterusnya, masukkan serai yang dititik.
  6. Masukkan serbuk Maggi, gula perang serta serbuk kunyit secukup rasa dan kacau sebati.

Resipi masak lemak cili padi siap untuk dinikmati. Elly turut memberi panduan di mana kuah masak lemak akan rasa lebih sedap jika dibiarkan pekat. Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 17 Jul 2024
Featured Tue, 18 Oct 2022

Didakwa Minta ‘Sponsor’ Biskut, Mira Filzah Dedah Individu Ambil Kesempatan Guna Nama?

Amboii… suka hati je eh guna nama orang 😤 tak takut kena saman ke??

Featured Fri, 10 Dec 2021

Terkejut Jumpa Ular Sawa 250 Kilogram Di Tapak Pembinaan

Sekumpulan pekerja di tapak pembinaan di Sungai Kerak terkejut dengan dua ekor ular sawa batik termasuk seekor ular yang bersaiz gergasi seberat 250 kilogram (kg) pada Rabu. Seekor ular sawa betina seberat 250 kg dijumpai […]

Featured Fri, 6 Jan 2023

Galak Menari Di TikTok, Netizen Risau Kelibat Lelaki Terpana Tengok Baby Shima – “Abang Tu, Amboi Mata Tak Kelip”

Penyanyi kontroversi, Baby Shima sekali lagi tular di TikTok apabila galak menari sambil diperhatikan oleh seorang lelaki. @babyshimaofficial Betul ke nombor tiada penghujungnya? coba hitung di komen kalau begitu… nahhh begitu lah cinta ku padamu […]

Featured Wed, 8 Aug 2018

Adakah Evolusi Fesyen Muslimah Sekarang Selari Dengan Konsep Islam?

Jangan terlalu obses dengan trend hingga melanggar peraturan dalam Islam.

Featured Mon, 6 Apr 2020