Adakah anda penggemar ‘Sizzling Yee Mee’? Biasanya, kalau nak makan sizzling ini mesti perlu pergi ke kedai makan atau foodcourt. Memang sedap kalau makan panas-panas!
Tapi, tak semua tempat rasanya sedap, kadang-kadang bahan-bahan di dalamnya cuma sedikit saja. Rasa tak puas makan!
Ha! Apa kata anda buat sendiri saja sizzling di rumah. Yang penting, tak perlukan hot plate untuk menyediakan sizzling yee mee ini. Anda boleh campurkan bahan-bahan seperti ayam, daging ataupun sayuran ikut kuantiti yang anda suka! Memang mudah dan sedap.
Nak tahu caranya, jom cuba resepi yang dikongsikan oleh Norizaidah Sohefudin ini.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Yee Mee
3 biji bawang merah, dihiris
5 biji bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
5 tangkai cili kering, digunting kasar
Ayam yang dipotong kecil
Cendawan shitake, rendam dan potong kepada 4 bahagian
6 sudu sos tiram
Kicap pekat
2 sudu kicap cair
1 kiub ayam
3 sudu kecil tepung jagung, dibancuh bersama sedikit air
Garam
Gula
Sawi, yang sudah dicelur
Cara-cara membuat kuah sizzling
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Apabila naik bau, masukkan ayam.
2. Kemudian, masukkan air, sos tiram, kicap pekat, kicap cair, garam, gula dan kiub ayam. Kacau sehingga mendidih dan masukkan cendawan.
3. Bila ayam dah masak, kecilkan api dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Kacau sehingga kuah likat dan tutup api.
Jika anda tidak mempunyai hot plate, anda boleh guna cara ini
1. Rendamkan yee mee dalam air suam. Jangan lama-lama nanti kembang sangat tak sedap.
2. Masukkan 2 senduk kuah sizzling dalam kuali dan pecahkan telur.
3. Tunggu sehingga telur separuh masak dan tuang dalam pinggan berisi yee mee. Kemudian, letakkan sawi yang telah dicelur. Sedia untuk dinikmati.
Jom cuba!
Sumber: Facebook