Featured By: Fadzlena Jafar April 9, 2020 @ 8:48pm

Wanita umur 23 tahun kes kematian termuda COVID-19 di Malaysia

Kematian seorang pelajar wanita Universiti Malaysia Sarawak di Hospital Umum Sarawak akibat jangkitan COVID-19 hari ini mencatat kes kematian termuda di negara ini.

Beliau yang juga kes 2,864 adalah antara dua kes kematian baharu yang menjadikan kumulatif kes kematian akibat COVID-19 di Malaysia sehingga hari ini adalah sebanyak 67 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kematian wanita berkenaan berpunca daripada kelewatan beliau mendapatkan rawatan di hospital.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, pada sidang media perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar hiasan/NSTP)

“Kes kematian ke-67 membabitkan seorang wanita berusia 23 tahun. Beliau yang mempunyai sejarah penyakit tiroid adalah kontak rapat kepada kes ke-2,469 dan kes ke-2,470 , serta generasi kelima kluster persidangan gereja di Kuching Sarawak, namun beliau tidak menghadiri perhimpunan itu.

“Kematiannya berpunca daripada kelewatan mendapatkan rawatan di hospital apabila beliau datang pada tahap empat dan sudah mempunyai inflamasi yang agak serius. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 9.42 pagi tadi,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kes kematian ke-66 membabitkan lelaki warganegara Malaysia berumur 59 tahun yang mempunyai penyakit autoimun dan beberapa penyakit kronik lain, selain mempunyai sejarah menghadiri perhimpunan di Seri Petaling. Beliau meninggal dunia di Hospital Melaka pada jam 5 pagi tadi.

Sehingga kini sebanyak 1,701 kes positif COVID-19 membabitkan kluster perhimpunan di Seri Petaling, manakala kluster perhimpunan gereja di Kuching membabitkan 110 kes positif COVID-19 dan tiga kes kematian.

Kluster majlis perkahwinan di Bangi sehingga kini menyebabkan 95 kes jangkitan, manakala kes import dari Itali di Kuching sebanyak 41 kes positif COVID-19 dan lima kematian. Kes subkluster di Rembau pula sehingga kini sebanyak 29 kes jangkitan direkodkan.

Pada hari kesembilan pelaksanaan fasa kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebanyak 109 kes baharu positif COVID-19 dilaporkan, iaitu kes harian terendah dengan jumlah kumulatif kes jangkitan di Malaysia sebanyak 4,228 kes.

Sementara itu, kes yang masih dirawat di hospital adalah sebanyak 2,553 kes dan sebanyak 121 kes sembuh dicatatkan sehingga jam 12 tengah hari tadi, menjadikan kumulatif 1,608 atau 38 peratus kes sembuh di negara ini.

Jumlah kes yang masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) turun kepada 72 kes, berbanding 76 kes semalam. Daripada jumlah itu, kira-kira 30 peratus pesakit memerlukan alat bantuan pernafasan.

Bagaimanapun,  jumlah pesakit yang sembuh daripada kes di ICU atau yang berada pada tahap empat dan lima adalah sebanyak 30 hingga 40 peratus, sekali gus menunjukkan rawatan diberikan di hospital negara ini berkesan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 1 Aug 2019
Featured Fri, 20 Sep 2019
Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

Featured Fri, 27 Aug 2021

Isu Pegawai Halang Rakam Video Di PPV, Ini Respons KJ Sebagai Menteri Kesihatan Baharu!

Isu melibatkan rakaman video di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sering menjadi perdebatan dalam kalangan ramai. Walaupun kerajaan membenarkan rakaman video ketika suntikan diberikan di PPV, namun terdapat banyak situasi berlaku di mana orang awam tidak […]

Sihat Fri, 4 Oct 2019

Payudara bernanah mungkin abses payudara

Jangan ambil mudah bengkak susu

Featured Tue, 14 Sep 2021
Featured Wed, 14 Jul 2021

Jemaah Menteri Sebulat Suara Sokong Muhyiddin

Ahli Jemaah Menteri hari ini sebulat suara kekal memberi sokongan penuh kepada kepemimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri. Ahli Jemaah Menteri dalam kenyataan ringkas berkata, keputusan itu dibuat pada mesyuarat Kabinet yang berlangsung […]

Sihat Wed, 25 Sep 2019

Awasi glaukoma, penyebab buta secara tiba-tiba!

Dapatkan rawatan segera untuk elak masalah lebih serius

Eat Travel Mon, 12 Nov 2018

Ini Bukan Sembarang Muzium, Syaratnya Wajib Pakai Sut Skuba! Wow Luar Biasa!

Cancun Underwater Museum (MUSA), sebuah muzium bawah laut yang menjanjikan pengalaman luar biasa.

| Live TV