Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 9, 2020 @ 8:48pm

Wanita umur 23 tahun kes kematian termuda COVID-19 di Malaysia

Kematian seorang pelajar wanita Universiti Malaysia Sarawak di Hospital Umum Sarawak akibat jangkitan COVID-19 hari ini mencatat kes kematian termuda di negara ini.

Beliau yang juga kes 2,864 adalah antara dua kes kematian baharu yang menjadikan kumulatif kes kematian akibat COVID-19 di Malaysia sehingga hari ini adalah sebanyak 67 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kematian wanita berkenaan berpunca daripada kelewatan beliau mendapatkan rawatan di hospital.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, pada sidang media perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar hiasan/NSTP)

“Kes kematian ke-67 membabitkan seorang wanita berusia 23 tahun. Beliau yang mempunyai sejarah penyakit tiroid adalah kontak rapat kepada kes ke-2,469 dan kes ke-2,470 , serta generasi kelima kluster persidangan gereja di Kuching Sarawak, namun beliau tidak menghadiri perhimpunan itu.

“Kematiannya berpunca daripada kelewatan mendapatkan rawatan di hospital apabila beliau datang pada tahap empat dan sudah mempunyai inflamasi yang agak serius. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 9.42 pagi tadi,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Kes kematian ke-66 membabitkan lelaki warganegara Malaysia berumur 59 tahun yang mempunyai penyakit autoimun dan beberapa penyakit kronik lain, selain mempunyai sejarah menghadiri perhimpunan di Seri Petaling. Beliau meninggal dunia di Hospital Melaka pada jam 5 pagi tadi.

Sehingga kini sebanyak 1,701 kes positif COVID-19 membabitkan kluster perhimpunan di Seri Petaling, manakala kluster perhimpunan gereja di Kuching membabitkan 110 kes positif COVID-19 dan tiga kes kematian.

Kluster majlis perkahwinan di Bangi sehingga kini menyebabkan 95 kes jangkitan, manakala kes import dari Itali di Kuching sebanyak 41 kes positif COVID-19 dan lima kematian. Kes subkluster di Rembau pula sehingga kini sebanyak 29 kes jangkitan direkodkan.

Pada hari kesembilan pelaksanaan fasa kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), sebanyak 109 kes baharu positif COVID-19 dilaporkan, iaitu kes harian terendah dengan jumlah kumulatif kes jangkitan di Malaysia sebanyak 4,228 kes.

Sementara itu, kes yang masih dirawat di hospital adalah sebanyak 2,553 kes dan sebanyak 121 kes sembuh dicatatkan sehingga jam 12 tengah hari tadi, menjadikan kumulatif 1,608 atau 38 peratus kes sembuh di negara ini.

Jumlah kes yang masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) turun kepada 72 kes, berbanding 76 kes semalam. Daripada jumlah itu, kira-kira 30 peratus pesakit memerlukan alat bantuan pernafasan.

Bagaimanapun,  jumlah pesakit yang sembuh daripada kes di ICU atau yang berada pada tahap empat dan lima adalah sebanyak 30 hingga 40 peratus, sekali gus menunjukkan rawatan diberikan di hospital negara ini berkesan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 25 May 2018

Dari Siri TV, Mak Cun Tampil Dengan Permainan Digital

Ceriakan hari anda dengan permainan digital Mak Cun’s Adventure!

Featured Thu, 29 Nov 2018

Lambat Datang Haid? Ini Sebab Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Salah satu sebabnya adalah kerana terlalu aktif bersenam.

Featured Mon, 24 Dec 2018
Sihat Thu, 23 Aug 2018

4 Manfaat Beras Perang Yang Anda Tidak Tahu

Beras perang lebih berkhasiat dan baik untuk kesihatan berbanding beras putih.

Featured Mon, 23 Mar 2020
Featured Thu, 20 Dec 2018

Living Coral Warna Yang Perlu Ada Dalam Wardrobe Anda Untuk 2019. Cantik & Menyerlah!

Living coral, membawa pengertian moden dan kuat dalam sisi kelembutan.

Featured Thu, 18 Jan 2018

Intai Diet Selebriti

Pernah terfikir bagaimana cara golongan selebriti mengekalkan bentuk badan menarik? Jom semak fakta berikut. Fazura – Amal Minum Teh Hijau Pelakon jelita, Fazura punya cara tersendiri untuk tampil menawan. Selain  menjaga pemakanan dengan mengambil makanan […]

familuv Fri, 10 Apr 2020

Manipulasi warna makanan untuk anak yang tidak gemar makan

Helah berbeza tarik kehendak anak makan

Eat Travel Tue, 7 May 2019

| Live TV