Featured By: Yanie Baharom March 17, 2020 @ 10:00am

Zero bajet impak maksima, ini 6 rutin kecantikan mengikut sunah

Islam sangat menitikberatkan akan kebersihan dan kekemasan diri, termasuk kecantikan diri dan penampilan sebagai umat Islam. Bagi wanita yang bergelar isteri, Islam menggalakkan supaya sentiasa berhias di depan suaminya.

Amalan kecantikan mengikut sunah tidak memerlukan bajet yang tinggi, jauh sekali mengubah lahiriah seseorang seperti pembedahan kosmetik yang lazimnya lebih membawa kemudaratan kepada diri.

Paling penting, amalan mengikut sunah ini bukan saja dapat membangkitkan aura, terlihat awet muda, selamat, malah dapat mempertingkatkan iman individu itu sendiri.

Ingin tahu apakah amalan kecantikan mengikut sunah, lapangkan seketika waktu membaca artikel ini.

1. Berwuduk

Dalam kehidupan harian, jangan tinggal solat. Selain memang diwajibkan, air wuduk yang terkena wajah kita 5 kali sehari itulah pencuci muka paling berkesan untuk menyerikan wajah dan juga hati kita.

2. Air suam

Sejurus bangun pada waktu pagi , iaitu sebelum mandi dan gosok gigi, minum air suam terlebih dahulu.

Adalah disarankan minum air suam dengan cara membiarkan air di dalam mulut kira-kira 10 saat sambil selawat tiga kali, kemudian baru ditelan.

Boleh juga amalkan petua Rasulullah SAW minum segelas air suam dicampur sedikit madu. Madu ialah penawar berbagai penyakit.

Foto: mStar

3. Urutan wajah

Amalan mengurut wajah dengan air dari bawah dagu hingga ke dahi diiringi selawat tiga kali. Ingat, dari bawah ke atas bukan atas ke bawah. Amalkan setiap hari.

Lengkapi urutan itu dengan zikir di bawah yang dibaca untuk kita sentiasa kelihatan berseri, awet muda secara luaran dan dalaman.

* Baca ” Ya Badiyah ” (1x)
* Baca ” Ya Nur ” (1x)
* Baca ” Ya Hadi ” (1x)
* Baca ” Ya Allah ” (3x)

4. Surah Al-Waqiah

Amalkan membaca ayat 35 -38 surah Al-Waqiah dalam hati setiap kali mandi.

Disarankan baca surah Al-Waqiah pada curahan pertama, dimulakan dari kepala. Sekiranya mandi menggunakan air pancuran, mulakan dengan surah ini sebelum badan terkena air.

Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan kulit dan untuk kebahagiaan rumahtangga.

Manfaat membaca surah Al-Waqiah ini yang disebut dalam ayat 35 hingga 38, antaranya membuatkan kecantikan isteri terlihat begitu istimewa, mengekalkan keremajaan persis gadis sunti dan membuatkan suami sentiasa mencintai isterinya.

Foto: Best Life

5. Amalan surah Yusuf selepas solat subuh

Amalkan baca surah Yusuf setiap kali usai solat subuh, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk. Amalkan dengan jujur dan ikhlas.

Insya-Allah wajah akan lebih muda dari usia sebenar.

Foto: Hijab & Heels

6. Berdoa setiap kali melihat cermin

Saat anda berhias di hadapan cermin, bacalah doa, kemudian baca selawat di kedua-dua tapak tangan dan sapukan ke muka sambil niat dalam hati agar diindahkan wajah seperti Nabi Yusuf AS.

Amalkan setiap pagi. Insya-Allah kecantikan kulit akan terpelihara.

Foto: iStock

Bacaannya:

“Segala puji-pujian bagi Allah sebagaimana Engkau telah mempercantikkan diriku dan juga akhlakku. Semoga Engkau menjauhkan wajahku dari api neraka”.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 3 Sep 2021

Ramai Tak Jujur, Neelofa Cadang Letak Foto Di Sijil Vaksinasi

Berikutan timbul pelbagai kes mengenai anti-vaksin dan sindiket penjualan sijil vaksin palsu baru-baru ini, selebriti popular Neelofa mengemukakan cadangan agar foto pengguna diletakkan di sijil vaksin individu yang telah lengkap dua dos. Neelofa mengutarakan cadangan […]

Oh Lawa Fri, 4 May 2018

Ekstrak Batu Permata Berupaya Mencantikkan Kulit Tapi Tidak Ramai Tahu

Ini kerana ia kaya dengan bahan mineral yang dapat merealisasikan kulit cerah berseri.

Featured Sat, 8 Jan 2022

Putus Harapan Cari Jodoh, Lelaki Nekad Kahwin Dengan Robot Berharga RM18,000

Ketika hilang harapan untuk mencari jodoh, seorang lelaki dari Queensland, Australia nekad berkahwin dengan robot dan menghabiskan masa bersamanya. Menurut laporan Oddity Central, lelaki berkenaan, Geoff Gallagher berkata selepas ibunya meninggal dunia kira-kira 10 tahun […]

familuv Mon, 24 Feb 2020
Featured Fri, 29 Jun 2018

Lagu Tema Filem Pulang ‘Layarlah Kembali’ Nyanyian Dayang Nurfaizah Runtun Emosi

Merdu dan mantap sungguh vokal Dayang Nurfaizah menyanyikan lagu tema filem Pulang.

Featured Tue, 13 Apr 2021

“Tak Berhenti Menangis, Berpeluh..” – Sarimah Ibrahim Dedah Alami Kemurungan Selepas Bersalin

Personaliti menarik yang dimiliki oleh Che Puan Sarimah Ibrahim sememangnya membuatkan dirinya disegani ramai. Meniti populariti sebagai pengacara kesayangan ramai, Sarimah kini lebih selesa memberi fokus kepada keluarga semenjak bergelar ibu kepada Tunku Sofia Najihah, […]

familuv Tue, 9 Jul 2019
Featured Fri, 25 Oct 2019

Pengambilan vaksin halal atau haram? Ini jawapannya

Pertimbangan berdasarkan maqasid syariah

Featured Fri, 17 Apr 2020

| Live TV