Filem By: Salma Syahbuddin January 3, 2019 @ 5:05pm

XX RAY III Tampil Dengan Misi Selamatkan Dunia

Filem bergenre sains fiksyen, XX RAY dan XX RAY ll antara filem arahan pengarah tersohor Aziz M Osman yang mendapat sambutan box office sejak tahun 90-an lagi.

Dan setelah lebih 24 tahun, kini pengarah berkenaan telah kembali muncul dengan XX RAY III, melengkapkan siri filem tersebut sebagai sebuah trilogi.

Menurut Aziz, tercetusnya idea untuk menghasilkan filem XX Ray III adalah bermula pada tahun 2015 oleh desakan peminat genre filem fiksyen sains.

“Desakan peminat filem tempatan yang merasakan filem fiksyen sains ini kurang dihasilkan oleh karyawan filem kita merupakan antara faktor saya menghasilkan XX Ray lll” Katanya.

“Biarpun mengambil masa yang lama untuk menghasilkan sambungannya, namun saya percaya jenama XX Ray masih lagi menjadi ingatan peminat,” ujarnya.

Tambahnya lagi, filem XX Ray III ini merangkumi dua peringkat dan mengambil masa selama 40 hari.  Peringkat pertama, ia dilakukan pada tahun 2015 dan peringkat seterusnya dua tahun kemudian di beberapa buah lokasi seperti Melaka, Johor dan Jordan.

Dari segi pemilihan pelakon pula,  Aziz meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada pelakon muda untuk menjadi teraju utama dan turut mengekalkan pelakon sebelum ini iaitu dirinya dan Datuk Jalaluddin Hassan yang pernah muncul dalam XX Ray ll.

“Saya tidak terlalu cerewet dalam pemilihan pelakon dan percaya mereka antara pelakon yang digemari penonton. Selain itu, saya melihat setiap barisan pelakon juga telah memberikan yang terbaik untuk menjayakan watak yang diberikan” Tambahnya.

Pada masa yang sama, Aziz turut menegaskan hasil filem XX Ray lll itu akan memberikan nafas baharu dari sudut persembahan jalan cerita dan visual yang tiada pada filem tempatan 

Antara barisan pelakon yang membintangi XX Ray lll seperti Izzue Islam, Nonni Nadirah, Adam John, Dazrin Kamaruddin, Ardell Aryana, Asyraf Muslim, Saiful Apek dan ramai lagi.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Filem Mon, 26 Feb 2018

Festival Filem Iran Bermula 7-17 Mac

Tayangan sempena Festival Filem Iran (FFI) itu akan disiarkan melalui empat pawagam GSC (Golden Screem Cinemas) di Kuala Lumpur (7-11 Mac), Pulau Pinang (12-14 Mac) dan Johor Bahru dari 15 hungga 17 Mac 2018.

Filem Thu, 21 Feb 2019

Banglasia 2.0 Filem Komedi Penuh Kontroversi Bakal Menemui Penonton Malaysia

Banglasia 2.0 menarik perhatian seluruh dunia apabila tayangan filem ini diadakan di New York Asian Film Festival dan the Osaka International Film Festival serta the Singapore International Film Festival namun masih belum pernah ditayangkan di negara Malaysia sendiri. 

Filem Mon, 26 Nov 2018

王冠逸《双子情人》一人分饰二角神演技!

王冠逸《双子情人》一人分饰二角,整部剧多达600多场戏吃不消?!

Filem Sat, 19 Jan 2019
Filem Wed, 30 Oct 2019
Filem Mon, 22 Apr 2019

Media Prima Nurtures Sincerity Through ‘Setulus Ikhlas’

A time to soak in everything positive!

Filem Thu, 24 Oct 2019

探寻21世纪的「神秘女儿国」

人类社会发展到21世纪的今天,泸沽湖畔还是保留着母权制家庭形式,被人们称之为「神秘的女儿国」。

Filem Tue, 19 Mar 2019

The Peaceful Revolution: How to Protest without Any Violence

They say it is better to learn from other people’s mistakes but why not learn from their successes too?

Filem Tue, 6 Mar 2018

张熙恩林绿「怕被抢饭碗」报读戏剧表演课进修

以鼓励本土创作以及寻找演艺圈明日之星为主的《第五届吉隆坡电视剧节》(Drama Festival Kuala Lumpur)于上周末在吉隆坡双威太子广场进行试镜活动,而“星10大”Ziah张熙恩和Lynn林绿也到场与参赛者互飆演技。

Filem Thu, 26 Dec 2019

《小心有诈》授招!分辨真假官员诈骗局

骗徒的涉骗范围真的是多样化,这一期《小心有诈》给观众揭露,一些胆大包天的骗徒竟然假冒执法人员在坊间敛财!

| Live TV