Apabila perut mula berkeroncong, selagi boleh apa sahaja yang ada di hadapan mata akan dicapai untuk dimakan dan dijadikan alas perut.
Sememangnya ia akan menghilangkan rasa lapar, tetapi apa yang anda makan itu boleh memberi kesan buruk kepada perut yang kosong.
Kenyataannya, apabila perut tidak diisi dengan makanan untuk jangka masa yang lama, lapisannya akan lebih sensitif daripada biasa. Sesetengah makanan adalah berasid dan boleh merosakkan lapisan berkenaan.
Itu sebabnya anda perlu memilih makanan yang sesuai dan cukup ‘lembut’ untuk mengisi perut. Jangan main makan sahaja!
Untuk ketahui makanan apa yang selamat dimakan ketika perut kosong, rujuk kepada maklumat oleh Brightside di bawah. Ketahui juga makanan yang anda boleh makan!
Jangan makan
Pastri – Makanan yang mengandungi yis akan meradangkan lapisan perut dan akhirnya boleh menyebabkan anda senak.
Gula-gula – Pengambilan gula meningkatkan kadar insulin dalam badan dan secara tidak langsung, pankreas yang baru sahaja ‘bangun’ akan dipaksa untuk bekerja keras. Akibatnya ialah kencing manis.
Dadih dan produk susu lain yang ditapaikan – Jika anda makan dadih ketika perut kosong, asid hidroklorik yang terbentuk di dalam perut akan membunuh bakteria berupa asid laktik. Jadi memakan dadih untuk sarapan memberi manfaat yang sedikit untuk badan anda.
Buah pir – Serat di dalam buah ini boleh mencederakan membran mukus perut kosong yang bersifat halus.
Tomato – Mengandungi kadar asid yang tinggi yang hanya akan menaikkan lagi jumlah asid dalam perut. Hal ini boleh menyebabkan ulser gastrik.
Timun dan sayuran hijau lain – Sayuran mentah memang kaya dengan asid amino. Tetapi ia boleh menyebabkan pedih ulu hati, kembung perut dan sakit abdomen, terutamanya apabila dimakan ketika perut kosong.
Pisang – Magnesium di dalam darah akan meningkat dengan mengejut dan akhirnya membahayakan jantung.
Rempah-ratus – Makanan pedas boleh menyebabkan kerosakan dan iritasi pada mukosa gastrik seterusnya meningkatkan pengeluaran asid di dalam perut. Ia menyumbang kepada pelbagai gangguan yang biasa menyerang sistem pencernaan manusia.
Minuman berkarbonat sejuk – Meminum air ini pada waktu pagi boleh merosakkan membran mukus dan mengurangkan bekalan darah ke bahagian perut. Hasilnya, makanan akan dicerna dengan lebih perlahan.
Buah-buahan sitrus – Apabila dimakan ketika perut kosong, asid buah boleh menyebabkan pedih ulu hati dan meningkatkan risiko gastritis serta ulser gastrik.
Makan
Oat – Ia mencipta salutan perlindungan pada lapisan perut yang mencegah asid hidroklorik daripada merosakkan dinding perut. Ia juga mengandungi serat larut yang mampu mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.
Buckwheat – Gandum ini merangsang sistem pencernaan, membekalkan sumber protein, zat besi dan vitamin yang baik.
Wheatgerm – Dua sudu besar gandum ini menawarkan lebih kurang 15 peratus nilai Vitamin E yang disyorkan dalam sehari, serta 10 peratus daripada nilai asid folik yang disyorkan. Ia juga membantu memastikan sistem pencernaan berjalan dengan baik.
Telur – Pengkaji mendapati, memakan telur untuk sarapan boleh mengurangkan pengambilan kalori dalam sehari dengan banyak.
Tembikai – Buah ini menawarkan jumlah cecair yang banyak apabila dimakan ketika perut kosong. Kerana kadar likopenanya yang tinggi, ia juga bagus untuk kesihatan mata dan jantung.
Beri biru – Memakan beri ini secara berterusan boleh memperbaiki daya ingatan dan mengawal atur tekanan darah dan metabolisme, terutamanya jika dimakan sebagai sarapan.
Roti gandum penuh tanpa yis – Karbohidrat dan nutrien penting lain dalam roti ialah penting untuk badan. Waktu terbaik untuk makan roti ini ialah pada awal pagi.
Kekacang – Jika dimakan sebagai sarapan, ia memperbaiki kesihatan sistem pencernaan dan menstabilkan nilai pH dalam perut.
Madu – Ia membantu ‘membangunkan’ badan pada waktu pagi dan menawarkan kekuatan selain tenaga kepada sistem badan. Ia juga menggalakkan aktiviti otak dan meningkatkan kadan hormon serotonin yang membuatkan anda rasa gembira.
Jadi harap-harap anda tahu apa yang sesuai dimakan untuk sarapan esok!