Gaya Hidup By: Yanie Baharom April 5, 2018 @ 2:54pm

5 Lokasi Percutian Dengan Nama Unik Di Malaysia, No. 1 Paling Lucu

Mendengar nama lima lokasi percutian ini memang boleh membuatkan sesiapa saja ketawa terbahak-bahak.

Bayangkan nama pulau, Pulau Kentut. Sudahlah Pulau Kentut, ada pula Pulau Kentut Kecil dan Pulau Kentut Besar. Pulau-pulau tersebut jika dilihat dalam kedudukan demografik, cuma terletak bersebelahan Langkawi, Kedah.

Selain pulau berkenaan, terdapat juga pulau dengan nama Pulau Babi Besar, Johor; Sungai Bangang dan Pulau Susu Dara, yang mana kedua-duanya terletak di Terengganu dan Gunung Besar Hantu, Negeri Sembilan.

Apapun kesemua lokasi ini atau secara amnya, Malaysia sememangnya memiliki panorama dan keindahan pantai yang memukau hampir di setiap pelusuk negeri. Misalnya Langkawi, Pangkor, Tioman menyajikan anda pantai yang bersih dan menarik.

Namun begitu, lima lokasi yang disebutkan kurang diketahui oleh masyarakat dan merupakan lokasi paling menarik untuk dikunjungi bersama keluarga. Jom kita baca ulasan mengenai lima lokasi percutian dengan nama pelik ini. 

1. Pulau Kentut Kecil & Kentut Besar, Kedah

Merupakan dua lambakan gugusan pulau di Langkawi, Pulau Kentut Besar dan Kentut Kecil ini mempunyai pemandangan yang memukau seperti pasir pantai yang bersih dan putih serta air yang jernih.

Foto Kredit : Says.com

2. Sungai Bangang, Terengganu

Lokasi yang agak terpencil dan jauh menjadikannya jarang untuk dikunjungi. Anda harus mendaki dari Hutan Lipur Chemerong yang terletak di Hulu Dungun, lebih kurang 100 kilometer dari Kuala Terengganu untuk tiba ke sungai ini.

Foto Kredit : AStraveler.com

3. Pulau Babi Besar, Johor

Pulau ini dikenali juga dengan nama Pulau Besar yang berlokasi di luar pantai timur Johor. Keindahan pantainya yang memukau pasti membuatkan anda terpesona. Anda perlu menaiki bot dari bandar Mersing untuk ke sini, dalam anggaran masa setengah jam.

Foto kredit : flickr.com

4. Pulau Susu Dara, Terengganu

Jika anda pernah ke Pulau Perhentian, pasti anda akan dibawa ke pulau ini bagi menjalankan aktiviti snorkeling. Di sekitar pulau ini terdapat gugusan pulau kecil seperti Pulau Susu Dara Besar, Pulau Susu Dara Kecil dan Pulau Tokong.

Foto Kredit : twitter.com

5. Gunung Besar Hantu, Negeri Sembilan

Gunung yang tertinggi di Negeri Sembilan ini mempunyai ketinggian 1461 meter dari aras laut. Ianya terletak di Jelebu, Negeri Sembilan dan lokasi yang sesuai untuk para pendaki.

Jika anda ke gunung ini, pasti anda akan bertemu air terjun Lata Kijang, salah satu air terjun yang tertinggi di Semenanjung Malaysia.

Foto Kredit : adventuresofreef.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Sun, 9 Dec 2018

5 Menu Diet Telur Rebus Yang Perlu Anda Cuba

Telur adalah sumber protein dan serat yang sihat.

Featured Fri, 29 Jun 2018
Featured Mon, 5 Aug 2019
Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Betul Atau Tidak, 10 Barang Ini Wajib Ada Dalam Handbag Wanita?

Jika anda seorang wanita, membawa beg tangan adalah menjadi aksesori yang penting kan? Mana tidaknya, nak bawa macam-macam barang tak kira nak pergi ke tempat kerja, pergi ke kelas atau berjalan-jalan. Kalau macam itu, dalam […]

Gaya Hidup Tue, 9 Oct 2018

7 Sebab Kenapa Ramai Orang Tak Boleh Hidup Tanpa Telefon Pintar Mereka

Tidur pun wajib ada telefon pintar di sebelah!

Gaya Hidup Mon, 25 Jun 2018

Euww… Kentut Berbau Busuk! Elak Makan Makanan Ini

Bau kentut mempunyai pelbagai variasi, ada yang tidak berbau sama sekali, ada yang bau biasa dan paling dasyat kentut yang berbau sangat busuk. 

Gaya Hidup Tue, 13 Feb 2018

20 Tip Mudah Untuk Hilangkan KG Dalam 10 Hari

Laman web Stylecraze memberikan 20 tip mudah dan ringkas untuk menurunkan berat badan dalam masa 10 hari. Jom semak dan amalkan. Tidak rugi pun mencuba.

Gaya Hidup Thu, 31 May 2018

Kalau Nak Kurus Di Pagi Raya, Amalkan Tip Diet Ini

Anda boleh cuba tip diet ini sepanjang bulan Ramadan!

Gaya Hidup Sun, 17 May 2020
Gaya Hidup Sat, 22 Dec 2018

| Live TV