Gaya Hidup By: tex_admin August 2, 2018 @ 4:33pm

6 Kesilapan Yang Anda Tidak Tahu Ketika Guna Tisu Pembersih Wajah

Adakah anda seorang yang gemar menggunakan tisu pembersih wajah ataupun makeup removal wipes? Yela, hanya beberapa kali sapuan tisu sahaja semua solekan pada wajah sudah nampak bersih seperti dicuci. Betul tak?

Tapi, tahukah anda bahawa penggunaan tisu pembersih wajah ini boleh mendatangkan kerosakan serius pada kulit wajah anda jika ia tidak digunakan dengan teknik yang betul. Nak tahu antara kesilapan yang biasa anda lakukan ketika menggunakan tisu pembersih wajah ini? Jom kita semak!

1. Sapuan terlalu kuat

Foto: Glamour

Pasti anda fikir, semakin kuat sapuan, semakin senang untuk menanggalkan sisa solekan kan? Tapi, ia adalah perkara yang salah ya!

Menurut ahli dermatologi, menggosok secara agresif ketika anda membersihkan kulit akan menyebabkan kulit menjadi merah dan boleh menimbulkan iritasi. Lagi-lagi bagi anda yang mempunyai kulit wajah yang sensitif.

Anda seharusnya membuat sapuan secara perlahan dan lapkan dalam sapuan memanjang. Kalau anda nak tahu, sapuan daripada bawah ke atas permukaan wajah adalah teknik yang betul untuk menghilangkan solekan dengan bersih tanpa merosakkan kulit anda.

2. Gunakan tisu yang sama untuk membersihkan solekan pada bahagian mata

Foto: Quora.com

Janganlah disebabkan anda nak jimat, anda guna 1 tisu saja untuk bersihkan solekan pada keseluruhan wajah! Itu perkara yang salah ya! Misalnya, anda membersihkan bahagian pipi, jangan gunakan tisu yang sama untuk bahagian mata. 

Ini bertujuan untuk mengelakkan bakteria melekat pada mata anda, sebaiknya guna tisu yang baharu untuk membersihkan solekan pada bahagian mata.

3. Tidak menutup bekas tisu pembersih wajah dengan betul

Foto: In To The Gloss

Kadang kalau anda nak cepat, pasti terlupa nak tutup bekas tisu pembersih wajah dengan betul kan? Kalau dah tutup tak rapat, habislah kering tisunya.

Pastikan anda menutup bekas tisu anda dengan betul agar kelembapan tisu anda terjamin. Anda juga boleh menyimpan tisu pembersih wajah di dalam peti sejuk.

4. Guna tisu pembersih wajah sebagai ‘pencuci muka’ harian

Foto: Beauty Maniac

Mungkin ada dalam kalangan anda yang hanya menggunakan tisu pembersih wajah untuk menghilangkan kesan solekan pada wajah tanpa mencuci muka. Ini adalah rutin yang tidak sepatutnya anda lakukan. 

Wajah anda harus dicuci menggunakan pencuci muka selepas membersihkan wajah menggunakan tisu. Ini bertujuan untuk memeliharan wajah untuk sentiasa bersih pada tahap yang optimum. 

5. Tidak membersihkan kawasan bawah dagu dan leher

Foto: Savytravelers

Ingat ya! Jangan asyik fokus pada bahagian wajah saja sehingga anda terlupa untuk membersihkan kawasan bawah dagu dan leher juga. Barulah semua kotoran dapat dibuang dengan sempurna.

6. Guna tisu pembersih wajah yang tidak sesuai dengan kulit wajah

Foto; Bustle

Kalau anda selalu perhatikan ingredients sebelum membeli produk kecantikan, sama juga anda perlu lihat ramuan pada tisu pembersih wajah anda. Pastikan anda tidak membeli tisu yang mengandungi alkohol yang boleh mengeringkan kulit wajah. Lagi-lagi pada anda yang mempunyai kulit wajah yang kering. 

Jadi, lepas ini pastikan anda menggunakan tisu pembersih wajah ini dengan cara yang betul. Jangan tahu guna saja tanpa memikirkan kesan kepada kulit wajah anda! Semoga bermanfaat!

Sumber: Dailyvanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 18 Feb 2019

Kini ada topeng muka yang mudah untuk wanita berhijab pakai!

Tidak perlu lagi pakai sebelum menyarungkan hijab.

Featured Fri, 29 May 2020
Featured Wed, 20 Nov 2019

Ketahui rutin jaga kulit Wany Hasrita

Ini rutin mudah untuk kulit sihat

Gaya Hidup Wed, 13 Feb 2019
Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

Air Milo Ais Campur Dengan Cheese Dan Durian? Sedap Ke? Jom Cuba

Sekarang ini, bukan sahaja makanan yang ada fusion, macam campuran masakan Thai dan Jepun. Minuman pun ada!

Featured Thu, 9 Apr 2020

Kes keganasan rumahtangga meningkat sejak penularan wabak COVID-19

Krisis akibat arahan perintah duduk di rumah

Featured Thu, 25 Oct 2018

Bagaimana Mendapat Gambar Yang Perfect Untuk Instagram, Ini Taktiknya!

Kalau nak gambar dapat banyak tanda suka, foto-foto yang dimuat naik mestilah kena perfect!

Featured Wed, 10 Jan 2018

10 sebab travel buat anda lebih bahagia

Berkembangnya syarikat penerbangan tambang murah Air Asia membuatkan travel perlahan-lahan menjadi satu budaya dan gaya hidup masyarakat kita. Sama ada bercuti untuk bertemu keluarga di kampung, atau melepaskan lelah kerja seketika, travel sebenarnya bermanfaat kepada […]

Acara Mon, 8 Jan 2018

Susah Cari Baju Bila Badan Berbentuk Pear? Ini 7 Tips Untuk Wanita!

Pernah tak bila menyarungkan ‘jeans’ atau seluar panjang, tiba-tiba tersangkut dan sempit di bahagian peha? Namun longgar di bahagian pinggang? Kalau pernah, itu antara tanda bentuk badan yang anda miliki adalah berbentuk pear! Cuba bayangkan […]

Gaya Hidup Fri, 2 Mar 2018

18 Anak Selebriti Barat Yang Mirip Seperti Ibu Bapa Mereka, No. 14 Memang Sebiji!

Ada anak-anak artis yang ikuti jejak langkah mereka untuk menceburi bidang seni. Tapi ada juga anak-anak artis yang ikut rupa mereka, sampai nampak macam adik beradik! Yang macam kembar pun ada!

| Live TV