Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Gaya Hidup By: tex_admin August 2, 2018 @ 4:33pm

6 Kesilapan Yang Anda Tidak Tahu Ketika Guna Tisu Pembersih Wajah

Adakah anda seorang yang gemar menggunakan tisu pembersih wajah ataupun makeup removal wipes? Yela, hanya beberapa kali sapuan tisu sahaja semua solekan pada wajah sudah nampak bersih seperti dicuci. Betul tak?

Tapi, tahukah anda bahawa penggunaan tisu pembersih wajah ini boleh mendatangkan kerosakan serius pada kulit wajah anda jika ia tidak digunakan dengan teknik yang betul. Nak tahu antara kesilapan yang biasa anda lakukan ketika menggunakan tisu pembersih wajah ini? Jom kita semak!

1. Sapuan terlalu kuat

Foto: Glamour

Pasti anda fikir, semakin kuat sapuan, semakin senang untuk menanggalkan sisa solekan kan? Tapi, ia adalah perkara yang salah ya!

Menurut ahli dermatologi, menggosok secara agresif ketika anda membersihkan kulit akan menyebabkan kulit menjadi merah dan boleh menimbulkan iritasi. Lagi-lagi bagi anda yang mempunyai kulit wajah yang sensitif.

Anda seharusnya membuat sapuan secara perlahan dan lapkan dalam sapuan memanjang. Kalau anda nak tahu, sapuan daripada bawah ke atas permukaan wajah adalah teknik yang betul untuk menghilangkan solekan dengan bersih tanpa merosakkan kulit anda.

2. Gunakan tisu yang sama untuk membersihkan solekan pada bahagian mata

Foto: Quora.com

Janganlah disebabkan anda nak jimat, anda guna 1 tisu saja untuk bersihkan solekan pada keseluruhan wajah! Itu perkara yang salah ya! Misalnya, anda membersihkan bahagian pipi, jangan gunakan tisu yang sama untuk bahagian mata. 

Ini bertujuan untuk mengelakkan bakteria melekat pada mata anda, sebaiknya guna tisu yang baharu untuk membersihkan solekan pada bahagian mata.

3. Tidak menutup bekas tisu pembersih wajah dengan betul

Foto: In To The Gloss

Kadang kalau anda nak cepat, pasti terlupa nak tutup bekas tisu pembersih wajah dengan betul kan? Kalau dah tutup tak rapat, habislah kering tisunya.

Pastikan anda menutup bekas tisu anda dengan betul agar kelembapan tisu anda terjamin. Anda juga boleh menyimpan tisu pembersih wajah di dalam peti sejuk.

4. Guna tisu pembersih wajah sebagai ‘pencuci muka’ harian

Foto: Beauty Maniac

Mungkin ada dalam kalangan anda yang hanya menggunakan tisu pembersih wajah untuk menghilangkan kesan solekan pada wajah tanpa mencuci muka. Ini adalah rutin yang tidak sepatutnya anda lakukan. 

Wajah anda harus dicuci menggunakan pencuci muka selepas membersihkan wajah menggunakan tisu. Ini bertujuan untuk memeliharan wajah untuk sentiasa bersih pada tahap yang optimum. 

5. Tidak membersihkan kawasan bawah dagu dan leher

Foto: Savytravelers

Ingat ya! Jangan asyik fokus pada bahagian wajah saja sehingga anda terlupa untuk membersihkan kawasan bawah dagu dan leher juga. Barulah semua kotoran dapat dibuang dengan sempurna.

6. Guna tisu pembersih wajah yang tidak sesuai dengan kulit wajah

Foto; Bustle

Kalau anda selalu perhatikan ingredients sebelum membeli produk kecantikan, sama juga anda perlu lihat ramuan pada tisu pembersih wajah anda. Pastikan anda tidak membeli tisu yang mengandungi alkohol yang boleh mengeringkan kulit wajah. Lagi-lagi pada anda yang mempunyai kulit wajah yang kering. 

Jadi, lepas ini pastikan anda menggunakan tisu pembersih wajah ini dengan cara yang betul. Jangan tahu guna saja tanpa memikirkan kesan kepada kulit wajah anda! Semoga bermanfaat!

Sumber: Dailyvanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 12 Feb 2020
Gaya Hidup Fri, 6 Apr 2018

5 Cara Atasi Bau Mulut Hanya Menggunakan Baking Soda

Masalah bau mulut biasanya akan mengganggu proses kehidupan seharian kita.

Featured Mon, 6 Apr 2020

Mahu buat pastri Perancis di dapur sendiri? Ini caranya

Tak perlu ke sana untuk makan pastri enak ini

Featured Fri, 26 Oct 2018

Lima Negara Dengan Status Penduduk Paling Gembira, Baru Lihat Gambar Dah Buat Kita Happy!

National Geographic menamakan lima negara didiami penduduk paling gembira!

Gaya Hidup Sun, 20 Jan 2019

Enam bahasa tubuh yang sering dipraktikkan dalam kehidupan seharian masyarakat Jepun. No 2 dianggap aneh! 

Bahasa tubuh, salah satu cara menterjemahkan sesuatu tanpa perlu bertutur.

Gaya Hidup Mon, 22 Oct 2018

‘Sistem Imbuhan Untuk Tidur’ Diperkenalkan Di Jepun Bagi Meningkatkan Mutu Kerja

Point yang mencapai tahap tertentu akan mendapat ganjaran, contohnya 100 point bersamaan 100 yen.

Gaya Hidup Fri, 15 Jun 2018
Featured Fri, 8 Mar 2019

Kisah inspirasi wanita di sebalik syarikat penerbangan AirAsia. Girl Power!

Tak sangka wanita pun boleh buat pekerjaan ini.

| Live TV