Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Gaya Hidup By: Shaidah Shafie January 3, 2020 @ 12:02pm

69 % rakyat Malaysia mahu mengembara sendirian, anda bagaimana?

Mengembara secara solo dengan bajet paling murah atau terhad kini menjadi gaya hidup dalam kalangan anak muda di negara ini, namun tidak dinafikan ada juga yang memilih untuk mengembara secara berdua atau dalam satu kumpulan yang mengandungi beberapa individu.

Kenyataannya, tidak semua individu berminat atau mempunyai kekuatan untuk mengembara secara solo apabila memikirkan faktor keselamatan mahupun kesunyian yang akan dihadapi lantaran tiada teman berbual, sebaliknya hanya orang asing yang akan duduk di sebelah anda ketika di dalam kenderaan awam atau di mana-mana hentian.

Bagaimanapun itu bukan halangan atau alasan bagi pengembara tegar untuk meneroka peluang melihat keindahan tempat orang mahupun keunikan benua lain di dunia ini.

Kajian dilakukan pengendali pengembaraan terkemuka di dunia, Klook, mendedahkan kebanyakan anak mudah, sama ada lelaki mahupun wanita memilih untuk melakukan pengembaraan secara bersendirian berbanding berkumpulan.

Kembara secara berkumpulan juga tidak kurang seronok kerana ada teman-teman yang boleh diajak bergambar. Gambar hiasan. Foto: NSTP/SITI NUR MAS ERAH AMRAN

Ketua Pemasaran Klook Malaysia, Emily Tan, berkata beliau agak terkejut mendapati hampir sebahagian besar responden dalam kajian dilakukan Klook memilih mereka sangat ingin melakukan pengembaraan secara bersendirian, namun sedikit terhalang apabila bercakap mengenai isu keselamatan dan kesunyian yang akan dihadapi.

“Saya teruja mengetahui 69 peratus responden Malaysia memiliki keinginan tinggi untuk mengembara secara solo. Akan tetapi, kami mendapati aspek keselamatan dan perasaan takut akan kesunyian sebagai penghalang terbesar, sekali gus mencetuskan hubungan ‘cinta benci’ dengan pengembaraan solo.”

“Namun begitu, apa yang baiknya dengan Klook, warga Malaysia dapat mencipta masa bersendirian berkualiti dengan Klook, keana pihak kami menawarkan lebih 100,000 aktiviti dan perkhidmatan yang menakjubkan di seluruh dunia,” katanya.

Berdasarkan kajian dilakukan Klook, lebih 69 peratus rakyat Malaysia bersedia melakukan pengembaraan solo. Sumber: Klook Malaysia.

Tambahnya lagi, Klook berharap dapat menjadi pembakar semangat kepada rakyat Malaysia yang mempunyai keinginan untuk melakukan pengembaraan solo tanpa teragak-agak dan berupaya melakukan kegiatan seperti selam skuba  mahupun membuat kerja seni seperi melukis yang menyeronokkan.

“Kami berharap untuk memberi inspirasi kepada lebih ramai warga Malaysia untuk keluar daripada zon keselesaan mereka dan merancang kembara solo sendiri yang menyeronokkan, baik meluangkan masa pada waktu malam seorang diri untuk melukis mahupun menyertai aktiviti selam snorkel berkumpulan di Pulau Mengalum, Sabah.

“Klook menawarkan lebih 100,000 akvititi, perkhidmatan serta pengalaman menerusi operator-operator yang boleh dipercayai di platformnya yang tumbuh pesat dan mampu memenuhi citarasa semua jenis pengembara solo,” katanya.

Klook adalah platform untuk menempah aktiviti dan perkhidmatan perjalanan terkemuka di dunia dengan menawarkan lebih 350 destinasi yang boleh dilawati di seluruh dunia, dikendalikan oleh 1,800 kakitangan di 26 pejabat di seluruh dunia, serta menawarkan perkhidmatan dalam 14 bahasa dan menyokong 41 mata wang.

Faktor keselamatan dan kesunyian antara elemen yang sering dibangkitkan pengembara solo. Sumber: Klook Malaysia.

Bagi mereka yang memasang impian untuk mengembara bersendirian, pasti ada sebab tersendiri kenapa anda memilih melakukannya tanpa teman meskipun ramai yang mempersoalkan mengenai elemen keselamatan dan kesunyian.

Namun begitu, bayangkan keseronokan sebaliknya yang mana anda boleh menikmati keunikan atau keindahan sesuatu lokasi tanpa perlu gusar teman yang menunggu mahupun menikmati secawan kopi sambil membaca tanpa perlu termangu-mangu memikirkan apakah yang boleh dilakukan untuk mengisi masa sendirian.

Lebih mengujakan, Klook menyediakan pelbagai kemudahan dan lokasi yang boleh dikunjungi sekiranya anda tiada idea ke mana hendak dituju dan ingin mengembara seorang diri keluar ke  zon yang lebih mencabar berbanding zon biasa yang anda diami selama ini. Sebarang maklumat lanjut mengenai pengembaraan solo, layari https://bit.ly/2C3vvma.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 23 Aug 2018

Jambu Air Bukan Saja Sedap, Malah Ada Khasiat Tersembunyi Yang Anda Tak Tahu

Vitamin C dan A yang terkandung dalam buah jambu air adalah sebagai sumber zat untuk mencantikkan kulit.

Featured Thu, 21 May 2020

Bukan sahaja diarah berpatah balik, malah dikenakan kompaun serta-merta!

Kerajaan bimbang penularan wabak COVID-19 kembali rancak

Featured Tue, 10 Jul 2018

Kalau Tak Nak Saiz Badan Bertukar XXL, Jangan Lakukan 4 Perkara Ini!

Jangan lakukan perkara ini kalau tak nak menyesal badan gemuk!

Gaya Hidup Thu, 12 Apr 2018

Betul Ke Memakai Deodoran Boleh Menyebabkan Kanser Payudara? Ini Jawapannya

Ramai yang percaya deodoran boleh menyebabkan kanser payudara. Tapi secara saintifik apakah kesahihannya?

Featured Mon, 14 Oct 2019

Ini cara rehatkan minda sebelum tidur agar dapat tidur nyenyak

Setakat tidur tetapi tidak nyenyak, tak syok!

Gaya Hidup Tue, 2 Jul 2019

Bosan bersenam berseorangan?

Tidak kiralah bersama Encik Suami atau ‘BFF’, aktiviti senaman anda pasti lebih menyeronokkan.

Gaya Hidup Wed, 30 May 2018

Badan Terasa Lesu? Jom Tinjau Rawatan Spa Apa Yang Sesuai Dilakukan Ketika Berpuasa

Tiada masalah sama sekali ke spa ketika sedang berpuasa, asalkan rawatan yang dibuat itu tidak memudaratkan dan menyebabkan hidrasi kepada tubuh.

Gaya Hidup Wed, 8 Aug 2018

5 Tip Untuk Mencegah Uban Di Kepala. Baru Sentiasa Nampak Muda!

Jangan biar rambut beruban burukkan penampilan anda!

Gaya Hidup Thu, 11 Oct 2018

Doktor Ini Kongsikan Cara Betul Untuk Sejuk Beku & Nyah Beku Bahan Mentah

Ais pada bahan mentah yang tidak cair dengan sepenuhnya akan menyebabkan bakteria membiak.

Gaya Hidup Wed, 27 Nov 2019

| Live TV