Gaya Hidup By: Bibi Ramli May 7, 2019 @ 2:00pm

8 tanda pasangan anda sebenarnya sedang menipu anda

Semua orang mungkin pernah menipu dalam hidup mereka. Ada yang menganggap menipu untuk kebaikan atau ‘tipu sunat’ itu dibolehkan.

Bagaimanapun, dalam sesuatu hubungan percintaan itu, ada jenis penipuan yang tidak patut diambil ringan.

Dengan itu, jom ketahui cara untuk mengenal pasti sama ada pasangan anda berlaku jujur atau tidak dengan anda selama ini,

Menurut nasihat pakar hubungan dan penganalisa tingkah laku, di bawah ini adalah tanda-tanda yang menunjukkan pasangan anda sebenarnya menipu.

Tingkah lakunya lain daripada biasa

Tahukah anda mengenai mesin yang boleh mengesan penipuan? Jika seseorang itu sedang diperiksa dan garisan mesin itu tiba-tiba bercelaru, itu bermakna dia sedang merasa tertekan. Antara puncanya mungkin kerana dia menipu.

Bagi pasangan anda pula, periksa jika dia menolak pelawaan untuk membuat apa-apa aktiviti bersama-sama lebih kerap daripada biasa. Perhatikan jika dia cuba mengelak daripada berjumpa dengan anda.

Pada masa yang sama, perhatikan juga jika dia menunjukkan rasa kasih sayangnya lebih banyak daripada biasa.

Apa-apa pun, jika anda perasan yang dia berkelakuan pelik, itu mungkin satu petanda yang memberitahu ada sesuatu yang membelenggunya.

Entri media sosialnya tidak serupa dengan apa yang dia katakan

Jika pasangan anda memaklumkan anda di mana dia akan berada, tetapi menurut Instagram dia pergi ke tempat lain, ini mungkin bermaksud perancangannya telah berubah – ataupun dari awal lagi dia memang tidak jujur.

Foto: anyaberkut/ iStock

Dia berkata dia tidak pernah menipu

“Jika seseorang itu berkata dia tidak pernah menipu, jangan percaya,” kata penganalisa tingkah laku Roger Strecker yang berpengalaman.

Semua orang akan menipu sunat dari masa ke masa, dan kadang kala memang tidak salah. Tetapi anda perlu tahu untuk membezakan antara tipu sunat dengan penipuan yang boleh memberi kesan yang serius.

Dia tidak memandang mata anda

Jika pasangan mengelak daripada memandang mata anda, itu bermakna dia ada sesuatu yang ingin disorok.

“Jika selalunya dia memang merenung mata anda, tetapi tiba-tiba dia berhenti, itu satu petanda yang dia sedang menipu,” kata pakar hubungan Rachel Sussman.

Dia cuba menjauhkan diri

Roger juga berkata bahawa mereka yang menipu akan cuba mewujudkan jarak antara dirinya dengan orang yang sedang bercakap dengannya. Jarak ini bukan sahaja secara fizikal, tetapi juga psikologi.

Dia menuduh anda yang menipu atau curang

Foto: Reader’s Digest Canada

Ini mungkin cara pasangan anda mengalihkan perhatian anda daripada kesilapannya! Sebenarnya dia yang menipu, tetapi anda pula dipersalahkan.

“Apabila pasangan anda berpotensi untuk berlaku curang, menipu atau mencuri, dia akan anggap yang anda pun mungkin membuat perkara yang sama,” kata pakar hubungan Jackie Viramontez.

Seseorang memberitahu pasangan anda sedang menipu

Memang sukar untuk mendengar dari mulut orang lain mengenai pasangan anda yang sebenarnya bukan seperti yang disangka.

Mungkin anda akan cuba menafikan dan  tidak menghiraukan sesiapa yang berkata mengenai kecurangan pasangan anda.

Jika seorang sahaja rakan atau ahli keluarga anda yang berasa ragu-ragu, tutup sahaja telinga. Tetapi jika ada ramai yang berkongsi kerisauan mereka atau menunjukkan bukti, silalah berbincang dengan pasangan anda.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

5 Cara Mudah Kempiskan Perut

Perut buncit memang menjengkelkan ramai wanita kerana ia membuatkan penampilan kelihatan kurang menarik. Lebih-lebih lagi jika ingin mengenakan busana yang mengikut bentuk badan. Selain itu, perut buncit juga menimbulkan rasa kurang selesa apabila perlu duduk […]

Featured Wed, 27 May 2020

Patuhi SOP khusus untuk proses sanitasi ditetapkan KKM

Dapatkan maklumat jika tidak jelas

Gaya Hidup Mon, 8 Oct 2018

Bukan Saja Photographer, Che Ta Bawa Tukang Masak Peribadi Ketika Bercuti Di Luar Negara

Untungnya jadi jurugambar dan tukang masak Che Ta, sambil kerja sambil melancong!

Gaya Hidup Mon, 23 Apr 2018

Ikuti Tip 5 Selebriti Wanita Ini, Pasti Langsing Dan Sihat

Lima selebriti jelita tempatan merungkai rahsia mereka menjaga bentuk badan agar kekal langsing walaupun sudah mempunyai anak.

Featured Sun, 16 Jun 2019

Prof Raha mahu UTeM  jadi ‘kilang’ lahir ahli teknologi berkemahiran tinggi

Lakar sejarah sebagai wanita pertama dilantik NC MTUN

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Betul Atau Tidak, 10 Barang Ini Wajib Ada Dalam Handbag Wanita?

Jika anda seorang wanita, membawa beg tangan adalah menjadi aksesori yang penting kan? Mana tidaknya, nak bawa macam-macam barang tak kira nak pergi ke tempat kerja, pergi ke kelas atau berjalan-jalan. Kalau macam itu, dalam […]

Gaya Hidup Wed, 11 Apr 2018

Pancaran Cahaya Cacing Glowworm Cetus Panorama Luar Biasa Di Dalam Gua Waitomo

Sesuai dengan jolokannya sebagai bintang-bintang, cacing dengan nama saintifik Arachnocampa Luminosa itu menggantung dirinya di langit-langit gua dan memancarkan cahaya hijau atau biru yang berkilauan.

Featured Tue, 28 Apr 2020

Tidak pasti jangan kongsi, tindakan tegas akan diambil!- Ismail Sabri

Amaran kepada mereka yang sebar berita palsu

Featured Fri, 14 Sep 2018
Featured Mon, 1 Jul 2019

| Live TV